Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikke ry:n toiminta on vaakalaudalla – Rahat eivät enää riitä toiminnanjohtajan palkkaamiseen ja lakkautuskin on mahdollinen

Mikkelin keskustan kehittämisyhdistys Mikke ry joutuu kamppailemaan olemassaolostaan.

Kaupunginhallitus päätti, osana talouden tasapainottamisohjelmaa, kutistaa Mikke ry:n kanssa tehtävän kumppanuussopimuksen arvoa tuntuvasti. Summa putosi viime vuoden 50 000 eurosta 30 000 euroon.

– 40 prosentin leikkaus, laskeskelee Mikke ry:n hallituksen puheenjohtaja Saara Liukkonen.

Kumppanuussopimuksen arvo on summa, jonka Mikke saa vuosittain kaupungilta toimintansa pyörittämiseen.

Mikken määrärahoja on viime vuosina typistetty jatkuvasti. Vielä muutama vuosi sitten kumppanuussopimuksen arvo oli 90 000 euroa. Parhaina vuosina summa on ollut jopa 120 000 euroa.

Leikkaus tietää sitä, ettei Mikkellä ole varaa palkata täysipäiväistä toiminnanjohtajaa.

Se kaventaa toimintamahdollisuuksia, sillä toiminnanjohtaja on vastannut operatiivisesta toiminnasta esimerkiksi tapahtumien järjestämisen yhteydessä.

Mikken pääasiallinen rooli ei ole tapahtumien järjestäminen, vaan niiden mahdollistaminen. Sekin vaatii kuitenkin yhteydenpitoa ja käytännön asioiden hoitamista järjestäjätahojen kanssa.

– Kumppanuussopimukseen on kirjattu kaksi tapahtumaa, Mikkelin joulunavaus ja joulutori. Ne Mikke järjestää tänä vuonna, mutta mistään muusta ei ole varmuutta, sanoo Mikken hallituksen varapuheenjohtaja Jyrki Suvimaa.

 Yksi skenaario on, että yhdistys lakkautetaan tämän vuoden lopussa.

Mikke ei myöskään peri yrityksiltä jäsenmaksua tänä vuonna.

– Ei ole perustetta periä, kun emme voi mitään palvelujakaan tarjota, Liukkonen sanoo.

Puheenjohtajakaksikon mukaan Mikken toiminta on ajettu koko lailla alas. Se käsittää lähinnä muiden tuottaman informaation jakamista sosiaalisessa mediassa.

– Hallituksen jäsenet eivät voi hoitaa oman toimen ohella töitä, joita joku on hoitanut täysipäiväisesti. Aika ei riitä, Suvimaa sanoo.

Hänen mukaansa on mahdollista, että Mikken tarina päättyy.

– Yksi skenaario on, että yhdistys lakkautetaan tämän vuoden lopussa. Toki käymme keskusteluja esimerkiksi kehitysyhtiö Miksein kanssa, mutta ongelmana on se, ettei heillä ole sellaista perusrahoitusta, jota voisi kanavoida Mikkelle, Suvimaa sanoo.

Kaksikkoa tilanne harmittaa.

– On karua, jos yli 20 vuotta toiminut ja merkittävästi Mikkelin keskustaa kehittänyt yhdistys loppuu. Kipeitäkin päätöksiä pitää tehdä, mutta Mikkelin kaupungin on mietittävä sitäkin, kuka tai mikä ajaa esimerkiksi kivijalkakauppiaiden asiaa jos Mikkeä ei ole. Tai kuka järjestää nuo joulutapahtumat, kysyy Suvimaa.

Mikken ydintehtäväksi Suvimaa määrittelee yhteistyön edistäjänä ja viestinviejänä toimimisen.

– Mikke on liima, joka yhdistää kaupunkilaisia, kaupunkiorganisaatiota ja kivijalkakauppaa. Se luo yhteistyömahdollisuuksia, kehittää ja piristää keskustaa ja parantaa yritysten toimintaedellytyksiä.

Liukkonen muistuttaa laajemmista kuvioista. Mikke ry kuuluu valtakunnalliseen Elävät kaupunkikeskustat ry:hyn, joka kattojärjestönä kokoaa alan toimijat eri kaupungeista.

– Sitä kautta saa käyttökelpoisia ideoita, jotka ovat kopioitavissa Mikkeliin. Ilman Mikkeä tämä yhteys katkeaa.

Suvimaa lisää, että merkittävä osa Mikken työstä on näkymätöntä taustatyötä. Hyvä esimerkki liittyy kaupunkipyöriin, joita ei täksi vuodeksi saatu Mikkeliin.

– Käsitykseni mukaan yhteistyökumppaneiksi ei saatu riittävästi paikallisia yrityksiä. Ei ollut henkilöä, joka olisi niitä hankkinut.

– Mikken toiminta on ollut käytännössä pysähdyksissä kun kumppanuussopimusta väännettiin marraskuusta toukokuuhun. Kun rahoista saatiin selvyys näin myöhään, ei tälle vuodelle ehditä tehdä juuri mitään, hän harmittelee.

Toivoaan hän ei kuitenkaan ole menettänyt.

– Usko on luja, että tämä vielä jotenkin järjestyy. Vuoden loppuun on vielä aikaa, Suvimaa sanoo.