Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kisakaaressa avautui avustuspiste ukrainalaisille – kuivamuonaa tarvittaisiin eivätkä auttavat lisäkädetkään olisi pahitteeksi

Mikkelin Ristiinan Kisakaaressa on kolmesti viikossa auki Apu Kisakaari -toimipiste, josta Etelä-Savoon saapuneet ukrainalaiset voivat käydä noutamassa erilaisia tavaroita auttamaan uuden arjen rakentamisessa.

Yksi yli kolmestakymmenestä projektia pyörittävästä vapaaehtoisista on Miia Koppi.

– Tämä on jatkumoa sille, kun toimme Puolasta ja Ukrainasta ihmisiä. Paikallisen avun tarve nousi hyvin voimakkaasti, kun ihmiset saapuvat matkalaukun kanssa ja elämä pitää järjestää tässä päässä, Koppi sanoo.

Ensin Koppi ja muut avustajat arvelivat tarvitsevansa vain varaston, josta ukrainalaiset voisivat noutaa tarvitsemiaan esineitä ja ruokaa. Hyvin pian kävi kuitenkin selväksi, että silloin tällöin auki oleva toimitila on parempi.

– Täällä saa myös psykososiaalista tukea, että on paikka missä kokoontua ja järjestää toimintaa, Koppi sanoo.

Nollabudjetilla mennään, jelppiä otetaan vastaan.

Toiveena on, että ukrainalaiset voivat samalla tutustua myös suomalaisiin.

Kisakaaressa onkin järjestetty jo suomen kielen opetusta. Kesällä on tarkoitus järjestää hygieniakurssi.

– Ihmiset haluavat innolla päästä töihin. Ukrainalaiset ovat todella oma-aloitteisia ja haluavat rakentaa elämää Suomessa, vaikka suurin osa toivoo, että pääsisi kotiin tulevaisuudessa. Mutta tietoa sodan loppumisesta, ja siitä, onko kotia enää odottamassa ei ole. Moni on saapunut Itä-Ukrainan alueelta, missä on paljon tuhoa, Koppi kertoo.

Kisakaari on auki maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 18–20. Perjantaisin tilat ovat auki kello 9–12. Perjantaisin on tarjolla myös puuroa ja sämpylää.

Apu Kisakaaren Facebook-sivuilta voi käydä tarkistamassa, mille tavaralle on milloinkin eniten tarvetta.

Tällä hetkellä pulaa on erityisesti kuivamuonasta.

– Seuraava projekti on saada parempi kuiva-ainevarasto, jotta ruoka-apua olisi luotettavammin saatavissa, Koppi kertoo.

– Mutta myös vaatteille, vaipoille, hygieniatuotteille, kodin tarvikkeille, polkupyörille ja televisioille on tarvetta, Koppi lisää.

Venäjän- ja suomenkieliseltä sivustolta saa myös tietoa ukrainalaisille järjestettävistä kursseista ja vaikkapa ilmaisista liikuntamahdollisuuksista.

– Myös vapaaehtoisia voi ilmoittautua mukaan, kertoa miten voisi auttaa tai tulla järjestelyhommiin tai ottaa vuoroja Kisakaaressa. Nollabudjetilla mennään, jelppiä otetaan mielellään vastaan.

Apu Kisakaari; Osoite: Karsikkoniementie 3, Ristiina. Aukioloajat: ma ja ke klo 18–20, pe 9–12.