Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesän täydeltä puistokonsertteja – perinteikkäässä tapahtumasarjassa on tarjolla tuttuun tapaan musiikkia moneen makuun

Mitä olisikaan Mikkelin kesä ilman perinteisiä puistokonsertteja? Sitä ei tarvitse murehtia tänäkään vuonna, sillä kaupungin yleisten kulttuuripalveluiden tuottama tapahtumasarja tarjoaa tuttuun tapaan iloisia musiikkihetkiä mikkeliläisten kesäiltoihin.

Puistokonsertit sijoittuvat tänä vuonna toukokuun loppupuolen ja elokuun lopun välille.

Tänä vuonna ensimmäisen konsertin Kirkkopuiston soittolavalla veti viime viikon torstaina Mikkelin veteraanikuoro. Paikalla oli pitkälti toistasataa kuulijaa.

Kaikkiaan kesän aikana kuullaan 18 konserttia.

Eniten konsertteja järjestään Mikkelin keskustassa Kirkkopuistossa, mutta niitä pidetään myös Anttolassa, Ristiinassa ja Suomenniemellä.

– Konserttipaikoiksi on vakiintunut sellaisia kohteita, joissa ainakin esiintyjille on sateensuoja äänentoistolaitteiden ja soittimen suojaamiseksi, kertoo kulttuurituottaja Sirpa Pyrhönen.

Perinteisesti konsertteja on ollut myös Naisvuoren ylätasanteella, mutta tänä vuonna tapahtuminen järjestäminen paikalla ei onnistu tornin ulkokuoren peruskorjauksen takia.

Kulttuuripalveluiden puistokonsertit ovat olennainen osa Mikkelin kesää. Ensimmäiset konsertit järjestettiin jo vuonna 1974, ja perinne on ollut katkeamaton.

Pyrhönen on konserttien järjestämisvastuussa kymmenettä vuotta.

Kaikki esiintyjät ovat tänä kesänä paikallisia.

Millainen merkitys puistokonserteilla on mikkeliläisille?

– Olen saanut konserteista todella hyvää palautetta. Konsertit tuovat mukavaa piristystä arkeen, ja niitä myös odotetaan.

– Jotkut kiertävät kaikki kesän konsertit, toiset käyvät yhdessä tai kahdessa konsertissa. Puistokonsertit kuuluvat Mikkelin kesään.

Puistokonsertit ovat niin sanottuja matalan kynnyksen tapahtumia. Ne ovat kävijöille avoimia ja täysin maksuttomia.

– Kuuntelemaan voi tulla ilman minkäänlaista kynnystä, esimerkiksi kesken lenkin tai ostospäivän. Se on näissä konserteissa erityisen hienoa, että nämä on todellakin tarkoitettu ihan jokaiselle, Pyrhönen sanoo.

Puistokonserttien kauteen sopii monipuolisesti erilaista musiikkia. Luvassa on sekä perinteisempää kuoromusiikkia että letkeämpää menoa.

Ohjelmassa on muun muassa Duo Roope Nykäsen ja Jarno Hopposen Matka läpi iskelmämusiikin kultavuosien -konsertti sunnuntaina 5. kesäkuuta ja erityisesti lapsiperheille suunnattu Kerttu Leppäsen kesäkarkelot 14. kesäkuuta.

Anttolan satamapuistossa esiintyy kesän aikana Anttolan Viihdekuoro, Mikkelin Marjukat ja kesän lopussa Svengarit.

Elokuussa puistokonserttien sarjaa tähdittävät muun muassa Toinen tarina, Miller Sound Orkesteri, Saimaa West Coast Swingers sekä Old Boys.

Lisäksi mukana on monia mikkeliläisiä kuoroja.

Puistokonsertit alkavat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kello 18, ja ne kestävät noin tunnin.

Puistokonsertit tarjoavat esiintymismahdollisuuksia pääosin Mikkelin alueelta tuleville kuoroille, orkestereille ja esiintyjäryhmille. Tänä kesänä kaikki konserttisarjan esiintyjät ovat paikallisia.

–Yleensä meillä on ollut ohjelmistossa myös joku ulkopaikkakuntalainen vierailija, mutta tänä vuonna paikallisia esiintyjiä ilmoittautui sen verran hyvin, ettei tarvinnut lähteä kauempaa haeskelemaan. Se on positiivinen juttu.

Ohjelmisto kootaan aina kevättalven aikana. Tämän kesän osalta ohjelmisto lyötiin lukkoon huhtikuun alussa.

Kulttuuripalveluilla on kokonaisuudelle vuosittainen rajattu budjetti, josta maksetaan pienet palkkiot esiintyjille, äänentoistopalvelut, tiedotus ja markkinointi sekä tarvittavat lupamaksut ja muut kulut.

Esiintyjille homma on tehty helpoksi – heidän tarvitsee vain tulla paikalle ja alkaa soittaa.

– Paikalliset yhtyeet, kuorot ja muusikot saavat konserteista hyvää ja tärkeää näkyvyyttä. Vaikka esiintyjäpalkkiot ovat pienet, olemme saaneet joka vuosi ohjelmiston hienosti kasaan.