Mikkelissä on pidetty kevään aikana yhteistä taideryhmää ikääntyneelle kantaväestölle ja maahanmuuttajille – Taide tutuksi -pajalla syntyneet teokset tulevat nyt kaikkien nähtäville.

Täällä on syntynyt kerrassaan upeita töitä. Ajatella, että jotkut osallistujista eivät ole koskaan harrastaneet maalaamista tai piirtämistä, kehaisee taiteilija Juhani Leskinen esitellessään ohjaamansa taidepajan värikästä antia.

Hän ja taiteilija Sirkka Lindroos ovat vetäneet maahanmuuttajille ja eläkeläisille suunnattua Taide tutuksi -ryhmää Mikkelissä Monikulttuurikeskus Mimosan tiloissa maaliskuusta alkaen.

– Osallistujia on riittänyt suunnitellusti. Jokaisella kerralla on ollut mukana kymmenisen ryhmäläistä, Leskinen laskee.

Taide tutuksi -toiminnan tarkoituksena on nimensä mukaisesti tehdä taidetta ja taiteen tekemistä tutuksi pajan osallistujille.

Ajatuksena on luoda merkityksellisiä kohtaamisia ikääntyneen kantaväestön ja maahan muuttaneiden kesken mukavan toiminnan avulla.

Tämän kevään Taide tutuksi -toiminta eli tuttavallisemmin TaTu-ryhmä on pilotti, ja sen takana ovat Eläkeliiton Yhtä köyttä vetämässä -hanke, Eläkeliiton Mikkelin yhdistys ry ja Monikulttuurityö Mimosa ry.

– Taidepajalle ovat olleet tervetulleita myös he, jotka ajattelevat, etteivät osaa ollenkaan piirtää. Kynnys on ollut todella matala tai sitä ei ole ollenkaan, sanoo Eläkeliiton Mikkelin yhdistyksen puheenjohtaja Aira Nurminen.

Ryhmäläiset ovat kokoontuneet kerran viikossa aina kolmisen tuntia kerrallaan viettämään mukavaa aikaa yhdessä.

Vaikka kokoontumisissa tehdään taidetta, se ei kuitenkaan ole pääasia.

– Ryhmän tarkoitus on, että maahanmuuttajat kotiutuvat Mikkeliin, tutustuvat mikkeliläisiin ja alueen harrastusmahdollisuuksiin sekä tulevat mukaan tapahtumiimme, Nurminen kertoo.

– Kun lähdimme miettimään, että mikä toiminta voisi olla sellaista, joka tukisi eläkeläisten ja maahanmuuttajien kohtaamista, nousi taide heti esiin, sanoo Mimosan vapaaehtoistyön koordinaattori Krista Luukkonen.

– Taiteella on myös meditatiivisia vaikutuksia. Sen avulla voidaan saada henkisiäkin solmuja auki, Leskinen lisää.

Taiteen avulla voidaan avata myös henkisiä solmuja.

Lindroosille ja Leskiselle on kertynyt paljon kokemusta erilaisten taideryhmien ohjaamisesta. He ovat ohjanneet taidetoimintaa muun muassa taideyhdistys Mikkelangeloissa.

– Että sinänsä tämä on ihan tuttua puuhaa. Ohjaaminen hoituu kuin luonnostaan, Leskinen hymyilee.

– On todella hienoa, että saimme näin hyvät ja kokeneet taideohjaajat jäseneksi yhdistykseemme. Tämä mahdollistaa ohjatun taidetoiminnan järjestämisen myös jatkossa jäsenten kiinnostuksen mukaan, Nurminen hymyilee.

Taidepajoissa on puhuttu suomea, joten samalla kokoontumiset tukevat maahanmuuttajien suomen kielen taidon kehitystä.

Afganistanista Iranin kautta Suomeen vuonna 2017 muuttaneet siskokset Fateme ja Parvin Hoseyni ovat käyneet Taide tutuksi -maalaustunneilla pian kolmen kuukauden ajan.

– Täällä käyminen on ollut todella mielenkiintoista. Olen harrastanut piirtämistä jonkin verran nuorempana, mutta välissä oli pitkä tauko.

– On mukavaa päästä taas tekemään taidetta. Se kiinnostaa meitä molempia, sanoo sujuvasti suomea puhuva Fateme.

Hän kertoo, että vaikka ryhmän toiminta on ollut ohjattua, omaakin luovuutta on saanut rohkeasti käyttää. Kokoontumisten ohjelmassa on ollut myös sopivasti vaihtelua.

Ohjatun taiteen tekemisen lisäksi ryhmäläiset ovat päässeet tutustumaan Mikkelin seudun kulttuurikohteisiin. Vierailuja on tehty porukalla muun muassa taidegalleria GalleriAriin ja Mikkelin taidemuseoon.

Lisäksi ohjelmaan on kuulunut taiteilijavierailuja.

Taide tutuksi -toiminnan kokeilu tulee päätökseensä tämän kevään osalta kesäkuun lopulla.

Viimeisen kerran ryhmä kokoontui maalaamaan tämän viikon maanantaina.

Kokeilu on osoittanut, että toiminnalle on todellakin tarvetta Mikkelissä.

Kesäkuussa ohjelmassa on vielä vierailu Mäntyharjulle taidekeskus Salmelaan sekä ryhmäläisten oman taidenäyttelyn avajaiset.

Ajatuksena on, että toiminta saa jatkoa syksyllä. Se on tarkoitus kiinnittää pysyväksi osaksi Eläkeliiton ja Mimosan toimintaa.

Suunnitelmissa on jalkauttaa malli myös muualle Suomeen Yhtä köyttä vetämässä -hankkeen valtakunnallisen toiminnan kautta.

– Tämä kokeilu on osoittanut, että vastaavanlaiselle toiminnalle on todellakin paikka Mikkelissä ja varmasti muuallakin Suomessa, sanoo Krista Luukkonen.

Toiminnan koordinoinnista ja kustannuksista vastaava Eläkeliiton Yhtä köyttä vetämässä on valtakunnallinen kolmivuotinen STEA:n rahoittama kehittämishanke.

Hanke käynnistyi vuonna 2021, ja sen tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ikääntyneen kantaväestön ja maahanmuuttajien keskuudessa ja samalla parantaa toimintaan osallistujien hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallisuuden tunnetta.

Hankkeen avulla pyritään myös lisäämään tietoa ja ymmärrystä monimuotoisuudesta ja monikulttuurisuudesta tämän päivän Suomessa.

Taide tutuksi -ryhmän taidenäyttelyn avajaisia vietetään 6. kesäkuuta kello 16–18 Monikulttuurikeskus Mimosan tiloissa.

Näyttely on nähtävillä koko kesäkuun ajan Mimosan aukioloaikoina, ja se on kaikille avoin.

Esillä on yli 20 teosta.

Taide tutuksi -maalauspajan taidenäyttely esillä Monikulttuurikeskus Mimosan tiloissa Raviradantiellä 6.–30. kesäkuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka