Mikkeliläisen Marja-Liisa Kakkosen esikoisromaani vie lukijan keskelle perintö- ja sukuriitoja – sisarukset selvittelevät välejään kesämökillä Ristiinassa

Kesämökki, perintö ja sisarussuhteet.

Tämän kolminaisuuden varaan rakentuu mikkeliläisen Marja-Liisa Kakkosen suomenkielinen esikoisromaani Kesämökki.

Omakustanteena julkaistua teosta tekijä kuvailee realistiseksi fiktioksi, jossa on psykologisen trillerin piirteitä.

– Ja haluan korostaa, että kaikki on fiktiota. Kirjan kesämökkiä ei ole olemassa, ei myöskään sen henkilöitä, Kakkonen sanoo.

Tunnelma on korkealla, kun pitkään tekeillä ollut kirja on valmiina kansiaan myöten.

– Päällimmäisenä on tunne siitä, että nyt se on plakkarissa. Se on valmis!

– Iloitsen myös siitä, että olen kirjaan kohtalaisen tyytyväinen. Päästän sen nöyrän ylpeänä käsistäni. Lopputulos antaa myös intoa jatkaa, Kakkonen sanoo.

Marja-Liisa Kakkonen on tehnyt huomattavan uran kaupallisella alalla ja korkeuakoulutehtävissä.

– Kauppaopiston jälkeen toimin myynti- ja koulutustehtävissä yli kymmenen vuotta, kunnes tradenomitutkinto antoi kimmokkeen akateemiselle uralle, kertaa Kakkonen.

Kakkonen suoritti kauppatieteen tohtorin sekä kasvatustieteen maisterin tutkinnot Jyväskylän yliopistossa.

Kirjan kesämökkiä ei ole olemassa, ei myöskään teoksen henkilöitä.

– Vuonna 2003 aloitin Mikkelin ammattikorkeakoulussa yrittäjyyden yliopettajana. Melko pian lähdin vuosittaiseen opettajavaihtoon Belgiaan, jossa kävin seitsemänä vuonna.

Kakkonen toimi myös kansainvälisen Business Management -koulutusohjelman vastaavana, jona aikana hän suoritti kasvatustieteiden tohtorin tutkinnon Itä-Suomen yliopistossa.

Vuonna 2012 Kakkonen valittiin Mikkelin, sittemmin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun liiketalouden koulutusjohtajaksi. Pestissä hän toimi seitsemän vuotta.

– Vuoden 2019 alussa minut valittiin Xamkin kansainvälisyyspäällikön tehtävään ja ensimmäinen vuosi eteni suunnitelmien mukaan.

– Sitten tuli korona. Pian kävi selväksi, etteivät korona ja kansainvälisyyden kehittäminen oikein sovi samaan yhtälöön. Pitkän harkinnan jälkeen irtisanouduin tehtävästäni viime vuoden lopussa, sanoo Kakkonen.

Alkuvuodesta oli aikaa viimeistellä projekti, jota Kakkonen oli kirjoittanut viisi vuotta.

– Kirjoittamisen opinnot ja luovan kirjoittamisen aloitin vuonna 2016. Osana opintoja piti pohtia itselle läheistä aihetta.

– Ajattelin, että kesämökki, perintöriidat ja se, mitä ne tekevät ihmissuhteille olisi aihe, joka koskettaa monia.

Kesämökki alkoi hahmottua. Kirja sijoittuu kesäiseen viikonloppuun ristiinalaisella kesämökillä. Sinne kokoontuu neljä myöhäiskeski-ikäistä sisarusta.

Perinnönjako on aikoinaan rikkonut välit niin, ettei puhuttavaa ole ollut 12 vuoteen. Viikonloppuna asiat on tarkoitus selvittää, mutta menneisyyden puiminen vie sisarukset syviin vesiin.

– Kirja tapahtuu yhtenä viikonloppuna, mutta takaumissa mennään kauas menneisyyteen, Kakkonen sanoo.

Aihepiiri on todellakin monelle läheinen.

– On tullut sellaistakin palautetta, että miksi kirjoitat meistä. Mutten minä kirjoita kenestäkään. Kesämökki on täysin fiktiivinen kirja.

– Siinä tapahtuu asioita, joihin moni voi samastua. Ja on siinä varmasti joitakin omiakin kokemuksiani ainakin taustalla, Kakkonen sanoo.

Kirjoittaja uskoo, että mikkeliläiset lukijat löytävät kirjasta paljon muutakin tarttumapintaa.

– Takaumajaksoissa liikutaan tutuissa mikkeliläisissä ja ristiinalaisissa maisemissa sekä paikoissa.

Kakkonen tekee jo seuraavaa romaaniaan, joka sijoittuu sekin Mikkeliin.

– Kirjoitan 1800-luvun Mikkeliin sijoittuvaa romaania, jonka kontekstina on Antellin koulun lisäksi Pirttiniemen kylpylä, Saksalan kartano ja muut tunnetut paikat.

Kaari Utriolta olen lainannut sellaista konstia, että kirjassa vilahtelee sivurooleissa monia todellisia henkilöitä. Se on vaatinut paljon tutkimustyötä historiasta, Kakkonen sanoo.

Marja-Liisa Kakkosen esikoisromaania Kesämökki on saatavissa Mikkelin Suomalaisesta Kirjakaupasta ja kaikista verkkokirjakaupoista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka