Aarre Kunnas kirjoitti uuden lastenkirjan – Jussi-poika seikkailee tunteiden maailmassa ja selvittää mistä ne tulevat

Missä ilo asuu? Mistä suru möyrii mieleen? Tällaisia asioita miettii Jussi, noin kymmenvuotias poika.

Vastaus löytyy hattukaupasta, jonka jokainen päähine synnyttää omanlaisiaan tunteita. Hattujen avulla Jussi pääsee miettimään, millaisia erilaiset tunnetilat ovat ja mikä ne ihmisessä nostattaa.

Tämä on mikkeliläisen Aarre Kunnaksen uuden lastenkirjan Mistä ilo pulppuaa kantava teema. Se vie lukijankin retkelle tunteiden maailmaan.

– Halusin tehdä erityisesti pojille kirjan, jossa puhutaan siitä, miksi jokin asia tuntuu iloiselta ja jokin toinen surulliselta.

– Poikien ei ole aina ihan helppoa käsitellä omia tunteitaan ja ymmärtää niitä. Ajattelin, että kirja voisi auttaa siinä, kertoo Kunnas, joka sai kirjoitusprosessin aikana myös pätevää apua kokemusasiantuntijoilta.

– Tyttärenpoikani, 9-vuotias Samuli ja kuuden ikäinen Lasse antoivat teräviä kommentteja käsikirjoitusvaiheessa. Lastenlapset ovat aivan ihania, heillä on hienoja näkemyksiä moniin asioihin, kehuu Kunnas.

Tyttärenpoikani antoivat teräviä kommentteja käsikirjoitusvaiheessa.

Kirja on omakustanne ja se syntyi yhteistyössä tamperelaisen kuvittaja Seppo Rusin kanssa.

– Mietin näitä tunneasioita pitkään. Kaikkiaan kirjoitusprosessi oli vuoden mittainen. Ensin kehittelin 20 tunneaihetta, joihin Seppo teki piirrokset. Sen jälkeen kirjoitin varsinaiset tarinat, Kunnas kertoo.

Kirjassa on kehyskertomus, joka kiertyy hattukaupan ympärille. Sen lyhyet tekstit sopivat kuitenkin myös irrallaan luettaviksi, vaikka iltasatuina.

– Kohderyhmäksi olen ajatellut alle kymmenvuotiaita lapsia. Jussi kohtaa kirjan edetessä läheisiä henkilöitä, jotka auttavat häntä ymmärtämään mitä tunteet ovat ja miten niitä pitää käsitellä, tekijä taustoittaa.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Kunnas teki elämäntyönsä Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan palveluksessa, tiedotusvastaavana sekä seurakuntalehti Kahtamoisen päätoimittajana. Kahtamoinen ilmestyy nykyään nimellä Polku.

– Eläkkeelle jäätyäni halusin siirtyä asiapohjaisesta ja vakavasta kirjoittamisesta vapaampaan ja luovempaan tekstintekoon. On hienoa kun saa valmiin teoksen aikaiseksi, perustelee Kunnas lastenkirjailijaksi ryhtymistään.

Uusi kirja on nimittäin jo toinen Kunnaksen ja Rusin yhteinen lastenkirja, esikoisteos Häiritty syntymäpäivä ilmestyi vuonna 2016.

Tervolasta kotoisin oleva Kunnas on myös innokas golfari. Harrastus alkoi jo kouluvuosina Rovaniemellä.

– Sinne teimme oman kentän. Golfia olen pelannut jo 50 vuoden ajan, opiskeluvuosina Tampereella harrastus muuttui vähän vakavammaksi. Mikkelin Golfissa olen pelannut vuodesta 1982 alkaen, Kunnas selvittää.

Golfharrastuksesta syntyi myös kirja. Kunnas kirjoitti vuonna 2017 Mikkelin Golfin 50-vuotishistoriikin Perheiden klubista vahvaksi kilpaseuraksi - Mikkelin Golf 1967-2017.

Kirjallisuus on vahvasti läsnä Kunnaksen elämässä toisellakin tavalla.

– Lukemisharrastus on tainnut periytyä äidin puolelta. Hänen mielikirjailijansa oli tosin John Steinbeck, kun minun suosikkejani ovat Mika Waltari ja Ernest Hemingway samoin kuin vanhat venäläiset mestarit Leo Tolstoi ja Feodor Dostojevski.

Aarre Kunnaksen kirjaa Mistä ilo pulppuaa saa 20 euron hintaan suoraan tekijältä, 040 1980711, aarre.kunnas@outlook.com Kirja on myös lainattavissa Mikkelin seutukirjastossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka