Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun ukrainalaiset tarvitsivat apua, Arja Andersson tarttui toimeen - jo yli 20 sotaa paennutta on saanut hygieniapassin täsmäkoulutuksella

Ukrainan sota on herättänyt monissa mikkeliläisissä halun auttaa. Punainen Risti on saanut paljon vapaaehtoisia avustamaan sotaa pakenevia ukrainalaisia, lähinnä naisia ja lapsia, joita on asettunut eri puolille Mikkeliä.

Yksi heistä on anttolalainen Arja Andersson. Hän on tarjonnut toimivaa apua ukrainalaisille, jotka haluavat tehdä työtä Suomessa oleskelunsa aikana.

Anderssonin avulla jo 23 ukrainalaista on suorittanut hygieniapassin, mikä edistää heidän mahdollisuuksiaan työllistyä esimerkiksi ravintola-alan työtehtäviin.

Maanantaiaamuna Suonsaaren vastaanottokeskuksessa Andersson on jo viemässä todistusta suoritetusta hygieniapassikokeesta Alinalle.

Tämä on kuitenkin lähtenyt käymään Helsingissä. Todistus jää vastaanottokeskuksen toimistoon edelleen perille toimitettavaksi.

– He ovat aivan ihania ihmisiä, ystävällisiä ja niin myönteisiä kun ottaa huomioon sen, miten traumaattinen tämän tilanteen täytyy heille olla, sanoo Andersson.

Hän toivoo paikallisten ravitsemusalan yritysten tarttuvan tilaisuuteen.

– Ukrainalaiset ovat erittäin motivoituneita tekemään töitä. Tässäkin hygieniapassin suorittaneessa joukossa on monta, joilla on jo ravintola-alan koulutusta. Osalla on myös hyvä englanninkielen taito.

Suonsaaressa hygieniapassikoulutetut ovat pääosin naisia. Suurin osa miehistä on jäänyt Ukrainaan taistelemaan Venäjän hyökkäystä vastaan.

Kun tekee jotakin konkreettista, se keventää omaakin mieltä.

– Ensimmäisessä joukossa oli ainoastaan yksi nuori poika ja yksi iäkkäämpi mies, jolla on suuri perhe.

Kursseja on tulossa mahdollisesti lisääkin. Innostuneita riittää. Opetus hoitui englanniksi, niin että Anderssonin ohjeistus käännettiin ukrainaksi.

– Mukana oli ukrainalainen englanninopettaja tulkkina. Lisäksi saimme Transfluent Oy:ltä sponsoritukena ukrainankielisiä käännöksiä, Andersson sanoo.

Opetuksessa pitäydyttiin perusasioissa.

– Suomen lainsäädäntöä ja esimerkiksi ukrainalaisille tuntematonta omavalvontaa toki painotettiin koulutuksessa, Andersson täsmentää.

Pertunmaalta kotoisin oleva Andersson on tehnyt työuransa ammatillisissa opetustehtävissä Hämeen seudulla. Hän muutti puolisonsa kanssa Anttolaan jäätyään eläkkeelle muutama vuosi sitten.

– Minulla on pätevyys myös hygieniapassitestaamiseen. Olin siitä jo luopumassa, mutta onneksi en tehnyt niin. Nyt sille on tarvetta, hän hymyilee.

Ukrainalaisia hän läksi auttamaan, koska mietti, että juuri hänen osaamiselleen voisi olla tarvetta.

– Sain kotona idean siitä, että juuri hygieniapassin suorittaminen parantaisi työllistymisen mahdollisuuksia. Otin yhteyttä Punaisen Ristin Seppo Piisolaan ja kysyin, kävisikö tämmöinen, hän taustoittaa.

– Minulle tämä on ollut hyvä tapa purkaa myös omaa ahdistustani sotaa kohtaan. Kun tekee jotakin konkreettista, se keventää omaakin mieltä, hän jatkaa.

Andersson korostaa, ettei hänen tekemisessään ole sinänsä mitään ihmeellistä. Hän on vain yksi niistä sadoista, jotka ovat lähteneet vapaaehtoisina auttamaan ukrainalaisia, kun he tarvitsevat apua.

– Täällä on paljon upeita ihmisiä, jotka tekevät hienoa työtä joka päivä. Me kaikki teemme oman osamme, hän sanoo.

Hänellä on myös yksi toivomus lisäkoulutuksen suhteen.

– Jos jostakin löytyisi taho, joka auttaisi ukrainalaisia suorittamaan myös työturvallisuuskoulutuksen eli niin sanotun vihreän kortin, siitä olisi varmasti apua monelle, hän vinkkaa.

Punainen Risti tarvitsee jatkuvasti lisää auttavia käsiä ukrainalaisten avuksi.

– Merkittäviä materiaalitarpeita meillä ei tällä hetkellä ole. Pulaa on enemmän vapaaehtoisista ja erityishenkilökunnasta.

– Mikäli haluaa osallistua avun ketjuun, kannattaa ottaa yhteys paikalliseen Punaisen Ristin paikallisosastoon, jonne välitämme myös materiaaliset avustustarpeemme kun niitä ilmenee, kertoo Suonsaaren vastaanottokeskuksen johtaja Otto Leppä.

Ammattilaisiakin tarvitaan.

– Mikäli on sote-alan koulutus ja haluaa tehdä työtä, voi olla yhteydessä minuun, Leppä sanoo.