Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | Petri Pekonen haluaa puolustaa pienten ihmisten pieniä palveluja sekä kylillä että kaupungissa - ”Mikkelistä ei saa tulla kriisikuntaa!”

Kuka olet?

– Olen Petri Pekonen, 56-vuotias maanviljelijä Porrassalmelta.

– Pääsin ylioppilaaksi Mikkelin Yhteiskoulusta vuonna 1985 ja lähdin sen jälkeen maatalouskouluun Suonenjoelle. Varusmiespalvelukseni suoritin Savon Prikaatissa Karkialammella.

– Perheeseeni kuuluu vaimo, kolme aikuista lasta ja yksi teini-ikäinen.

Mitä teet työksesi?

Olen sukutilamme Leniuksen kahdeksas isäntä. Meillä on perinteinen lypsykarjatila. Lehmät ja nuorkarja laiduntavat ja hoitavat osaltaan Porrassalmen valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuurimaisemaa.

– Työn ja luottamustoimien yhteensovittaminen on monesti haasteellista, etenkin kun meillä Mikkelissä kokoukset tuppaavat venymään kohtuuttoman pitkiksi.

– Pitkäaikainen luotettava työntekijämme on mahdollistanut osallistumiseni yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Olen Mikkelin kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen, Keskustan Porrassalmen seudun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja, Keskustan Etelä-Savon piirin varapuheenjohtaja, Keskustan puoluevaltuuston varajäsen, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja, Savilahden alueseurakunnan maaseututiimin jäsen sekä Pekosen sukuseuran hallituksen jäsen.

– Lisäksi olen Etelä-Savon maakuntavaltuuston jäsen sekä Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston varajäsen.

Miksi läksit mukaan kunnallispolitiikkaan?

– Edesmennyt isäni Esko Pekonen vaikutti Mikkelin maalaiskunnan valtuustossa viidellä eri vuosikymmenellä.

– Isäni jalanjäljissä asetuin ensimmäistä kertaa ehdolle kolmekymmentä vuotta sitten. En tullut valituksi valtuustoon, mutta lautakuntatyöskentely tuli tutuksi.

– Seuraavan kerran olin ehdolla vasta vuonna 2008, jolloin tulin valituksi. Silloin ehdokkuuteeni vaikutti ennen muuta halu puolustaa maaseudun pieniä palveluja, kuten kyläkouluja.

Meillä Mikkelissä kokoukset tuppaavat venymään kohtuuttoman pitkiksi.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Kodin perintönä olen saanut keskustalaisen, maaseutuhenkisen elämänkatsomuksen.

– Lapsuudesta mieleen nousee Keskustapuolueen tupaillat ja aina seuraaviin vaaleihin valmistautuminen. Kodissamme vierailivat puolueen keskeiset päättäjät Johannes Virolaisesta Paavo Väyryseen, Ahti Karjalaisesta presidentti Urho Kekkoseen.

– Henkilökohtainen kiinnostukseni osallistua puoluepolitiikkaan heräsi armeijan jälkeen vuonna 1988, kun maassa valmistauduttiin presidentin valitsijamiesvaaleihin.

– Oli innostavaa lähteä mukaan Keskustanuorten toimintaan, kun ehdolla valitsijamieheksi oli mikkeliläinen nouseva nuorisopoliitikko Olli Rehn.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Olen puolustanut pienten ihmisten pieniä palveluita niin kylillä kuin kantakaupungissakin.

– Kuntalaisten aito kuuleminen ja osallisuuden vaaliminen, lähidemokratia ovat minulle sydämen asioita.

– Kaupungin käyttötalouden saaminen tasapainoon ja syntyneiden alijäämien kattaminen ovat tämän valtuuston ykköstehtäviä.

– Mikkelistä ei saa tulla kriisikuntaa. Jaksan uskoa Mikkelin uuteen aamuun ja parempaan huomiseen. Tuen vahvasti Mikkelin elinvoimaa vahvistavia ratkaisuja.

Miten kuvailet itseäsi?

– Perusluonteeni on valoisa ja haluan luoda positiivista henkeä, toimia sillanrakentajana. Rauhallisen olemuksen vastapainoksi minusta löytyy myös tunteen paloa.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Iloa tuottavat yhteiset hetket oman perheen ja ystävien kanssa sekä ympäröivän luonnon monet pienet ihmeet.

Entä murheelliseksi?

– Venäjän mieletön sota Ukrainassa, sen aiheuttamat inhimilliset kärsimykset. Huolta ja murhetta aiheuttaa myös omaan maahamme kohdistuva uhka.

Miten lataat akkujasi?

– Luontoliikunta, etenkin hiihtely keväthangilla lataa akut pitkäksi aikaa. Kesällä parasta rentoutumista ovat hetket Saimaan rannalla saunoen ja grillaillen.

– Mielilukemistani ovat elämäkerrat ja historiaa käsittelevät tietokirjat. Viimeksi lukemani kirjat ovat Ismo Sajakorven Kivikasvot ja mä -50 vuotta viihteellä ja Markku Henrikssonin Tähtilipun maa, Yhdysvaltain alueen historia.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– Perheestä, ystävistä ja tulevaisuuden toivosta.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Kokoomuksen Armi Salo-Oksa!

– Armi ”ajattelee isosti”, ei sorru pikkupolitikointiin ja ajaa tinkimättömästi Mikkelin parasta. Hänen kanssaan yhteistyö on ollut mutkatonta, olemme olleet samalla aaltopituudella.

– Ja monesta tiukasta tilanteesta on myös selvitty Armin rempseän huumorin avulla.

Kehu Mikkeliä!

– Ilta-auringossa kylpevä Mikkelin Urheilupuisto, Urski. MP:n peli, höyryävä grillimakkara, lupsakka tunnelma.

– Hetkeksi aika pysähtyy, mennyt ja tuleva ovat läsnä. Siinä on sitä jotain, jota kesämikkeliläinenkin tulee kokemaan vuosi vuoden jälkeen.

– Aika hineetä!

Juttusarjassa mikkeliläiset kuntapäättäjät kertovat itsestään ja asioista jotka ovat heidän sydäntään lähellä.