Kolumni | Patikkaa ja Clasua olisi tarvittu vielä Mikkelissä - kivijalkaliikkeiden lopettaminen kertoo siitä, ettei niissä asioida riittävästi

Viime viikkoina kaksi kivijalkaliikettä aivan Mikkelin keskustassa, itse asiassa samassa korttelissa, on ilmoittanut lopettavansa toimintansa.

Ensin asiasta kertoi mikkeliläinen, yksityinen erä- ja retkeilytarvikeliike Patikka Savilahdenkadulla. Sen ovet ovat jo sulkeutuneet.

Vähän sen jälkeen Clas Ohlson -ketju ilmoitti, että sen liike kauppakeskus Akselissa lopetetaan kesän aikana.

Nämä ovat harmillisia uutisia.

Kumpikin jatkaa toimintaansa verkkokauppana. Mutta paatuneena kivijalka-asiakkaana ja heräteostajana voin sanoa, ettei se ole sama asia.

Kivijalkakaupassa kun on se hyvä puoli, että voi kysyä myyjältä, hypistellä ja tutkia mahdollista ostosta. Sovittaakin, jos on kyseessä vaate.

Enkä liene ainoa mikkeliläinen, jolle on kivijalkakaupassa käynyt niin, että myyjän esittelyn tai ihan oman löydön jälkeen on huomannut yllättäen tarvitsevansa juuri sitä tavaraa.

Jos homma on mennyt huonosti, on reklamointi ollut helppoa. On löytynyt ihminen, jonka kanssa asioida. Valitankin mieluummin elävälle olennolle kuin chattibotille.

Lopettamisille on kerrottu monia syitä, kuten vuokrasopimuksen loppuminen. En ota kantaa perusteluihin, jotka ovat varmasti pätevät sekä Clas Ohlsonilla että Patikalla.

Mutta sen varmasti ymmärtävät kaikki, että jos puodissa kauppa kävisi siiman lailla ja ovien saranoissa metalli väsyisi jatkuvasta veivaamisesta, päättyvä vuokrasopimus ei olisi mikään syy lopettaa liikettä. Päinvastoin; sopimukselle neuvoteltaisiin pomminvarmasti jatkoa.

Turvallista lienee siis olettaa, ettemme me mikkeliläiset ole käyttäneet näiden kivijalkakauppojen palveluja hyväksemme riittävästi. Siksi ne pannaan kiinni.

Kaupan alalla on kova kilpailu. Tänä maailman aikana se kilpailu ei ole enää kahden saman kaupungin saman alan kaupan välistä.

Mikkeliläinen erikoistavaraliike kilpailee asiakkaista Amazonin ja muiden kansainvälisten verkkokauppajättien kanssa.

Niiden volyymit ovat sitä luokkaa, että ne pystyvät halutessaan kyykyttämään hinnoilla kenet tahansa.

Elämme kovia aikoja. Mutta kovinakin aikoina meidän on muistettava, ettemme voi sekä syödä kakkuamme että säästää sitä. Meidän kauppojamme eivät tue ketkään muut kuin me itse.

Jos haluamme, että Mikkelissä on tarjonnaltaan laadukas ja monipuolinen kaupallinen keskusta, meidän on kannettava rahamme oman kaupunkimme toimijoille, ei syydettävä niitä netin bittiavaruuksiin.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka