Suunnistus vei koko Malisen perheen mennessään – yhteinen harrastus takaa perheelle paljon yhteistä vapaa-aikaa.

Mikkeliläisen Iina Malisen suunnistusharrastus käynnistyi 13 vuotta sitten, kun hänen vanhempansa veivät perheen nelivuotiaan esikoisen Vinskin Navin Hippo-suunnistuskouluun.

– Alkuun suunnistus oli isovanhempien ja lapseni yhteinen harrastus, mutta pikkuhiljaa suunnistuskärpänen puraisi myös pikkusiskoja ja meitä aikuisia.

Iina kävi aikuisten suunnistuskoulun ja uskaltautui metsään myös ilman lapsia.

– Menin myös mukaan Hippo-suunnistuskoulun ohjaajaporukkaan, sillä lasten ohjaaminen on minulle opettajan työn puolesta luontevaa.

Metsässä ja luonnossa liikkuminen kartan ja kompassin kanssa koukuttaa.

– En ole kovin nopea, mutta tässä lajissa jokainen saa harrastaa omalla tasollaan. Se on palkitsevaa.

Keväällä hän seuraa innolla lumien sulamista, jotta pääsisi metsän pehmeälle alustalle kirmaamaan.

– Ensi kesältä odotan onnistumisen elämyksiä, iloisia kohtaamisia muiden suunnistajien kanssa ja paljon viime kesää viileämpiä päiviä, kroppani ei kestä helteitä.

Talvella Malinen on polkujuossut viikoittain.

– Hiihtokilometrejäkin kertyi kivasti, joten ihan rapakuntoinen en kauden alussa ole. Suunnistusta pidin läpi talven yllä Navin korttelirasteilla.

Metsä on Iina Maliselle tärkeä virkistäytymispaikka.

Suunnistus on hänelle harrastus ilman kilpailutavoitteita. Venlojen viestit riittävät.

– Olen liian kova jännittämään kisatilanteita. Kolmen kilpailevan lapsen kisasuoritusten jännittäminen on jo aikamoista.

Malisen perheelle suunnistus on yhteinen harrastus.

– On näppärää, että perhe pääsee harrastamaan liikuntaa useasti viikossa yhtä aikaa ja samassa paikassa. Tällä on suuri merkitys.

– Huhtikuulta lokakuulle moni viikonloppu vierähtää kisoissa, mikä on paikoin meille roudareille uuvuttavaa, mutta myös antoisaa.

– On hienoa olla mukana hyvin organisoiduissa tapahtumissa, joissa on loistava fiilis sekä muita ihmisiä ja luontoa kunnioittava henki.

– Kainuun rastiviikot ovat kuuluneet kesäohjelmaamme jo vuosia. Ne ovat olleet todella ikimuistoisia kokemuksia.

Hippo-suunnistuskoulun vetämiseen kuluu aikaa ja kieltämättä välillä ohjaamaan lähteminen kehtuuttaa.

– Ohjauskerran jälkeen olen kuitenkin aina ihan hymy huulilla, kun on niin mahtavaa seurata lajista innostuneita lapsia liikkumassa metsässä yksin tai yhdessä huoltajien kanssa. Suunnistus on mainio koko perheen laji.

Metsä on Iina Maliselle tärkeä virkistäytymispaikka.

– Rakastan juosta ja kävellä poluilla linnunlaulua tai äänikirjoja kuunnellen. Ihan parasta on, jos pääsen metsälenkin päätteeksi pulahtamaan viileään veteen.

– Suunnistus on varmasti yksi tehokkaimmista lajeista purkaa työstressiä: kartta kourassa raikkaassa metsässä ei voi murehtia työasioita.

Neulominen on Malisen toinen tärkeä harrastus. Viime syksynä hän neuloi Navin Venla-joukkuelle tiimivillapaidat.

– Talvella hiihdän ja käyn aamuisin avantouimassa, kesäisin suppailen. Uusien kasvisruokareseptien kokkailuin on mieluisaa.

Malisten esikoinen, 17-vuotias Vinski, suunnistaa tavoitteellisesti H18-sarjassa ja käy Hankasalmella suunnistuslukiota. Hän kuuluu myös Navin Jukolan viestijoukkueen valmennustiimiin.

Iina Malinen muistelee, että oli aika hurjaa päästää 15-vuotias poika muuttamaan pois kotoa, mutta ratkaisu on ollut oikea.

– Hankasalmella koulu ja urheilu on helppo yhdistää. Arvostan pienen lukion yhteisöllisyyttä sekä upeaa uutta koulukeskusta, Iina Malinen ihastelee.

Malisen tytötkin tähyävät suunnistuslukioon.

– 8-luokkalainen Fanni on käynyt lukuvuoden aikana useamman viikon Tanhuvaarassa suunnistuksen yläkoululeireillä. Otaksun kuopus Hertan seuraavan perässä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka