Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäyliopisto tarjoaa tietoa mediakriittisyydestä – Toukokuussa toteutettavassa tapahtumasarjassa paneudutaan ajankohtaisiin aiheisiin kulttuurin ja asiantuntijaluentojen avulla.

Voiko mihinkään enää luottaa? Miten erottaa valheelliset ja totuudenmukaisen uutiset toisistaan? Miten elää keskellä propagandakoneistoa tulematta huijatuksi?

Muun muassa näitä asioita pohditaan uudessa, Mikkelin kesäyliopiston tuottamassa tapahtumasarjassa. Se on nimeltään Vaihtoehtoiset totuudet ja Kielletty! klubit.

Toukokuussa kaikkiin kolmeen Etelä-Savon kaupunkiin levittäytyvän tapahtumakokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa kuulijoiden kriittistä ajattelua ja medialukutaitoja.

Tapahtumakokonaisuus sisältää asiantuntijoiden luentosarjan sekä kolme erilaista Kielletty! klubia. Niissä käsitellään kulttuurin keinoin eri aikoina sensuroituja lauluja, näytelmiä ja kirjallisuutta.

Tapahtumien kohderyhmä on laaja, aina nuorista aikuisista ikäihmisiin.

Hankkeen on ideoinut ja rahoittanut Etelä-Savon kulttuurirahasto.

– Valetiedon ja vaikuttamisyritysten tunnistaminen on todella tärkeää, kun ilma on sakeana salaliittoja ja tarinoita, populismia, vihapuhetta, disinformaatiota, ja maalittamista.

– Tämä hankkeen asiantuntijaluennot antavat hyviä työkaluja medialukutaitoihin, lupaa Etelä-Savon kulttuurirahaston asiamies Päivikki Eskelinen-Rönkä.

Toukokuun puolivälissä järjestettävässä luentosarjassa käsitellään erittäin ajankohtaisia asioita, kuten digitaalista vallankäyttöä ja Venäjän informaatiosodankäyntiä turvallisuusuhkana.

Puhetta on myös salaliittoteorioista sekä sosiaalisessa mediassa leviävistä tarinoista.

Puhujina luennoilla ovat toimittaja Jessikka Aro, professori Katja Valaskivi Helsingin yliopistosta, dosentti Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta ja johtava asiantuntija Jukka Vahti Sitrasta.

Luentoja voi seurata suorana torilta.

Luentosarja järjestetään Mikkelin musiikkiopiston salissa 15. toukokuuta kello 10–14.

Luentosalista tapahtuma striimataan Mikkelin torille, Savonlinnan Kulttuurikellariin ja kulttuurikeskus Poleeniin.

– Mikkeliin torille tulee tapahtumapäivän ajaksi iso näyttö, jonka välityksellä torikävijät voivat seurata luentoja reaaliajassa.

– Torilla on samana päivänä käynnissä kevään ensimmäinen kirpputoritapahtuma, joten yleisöä varmasti riittää, uskoo Mikkelin kesäyliopiston rehtori Anne Havukainen.

Havukainen painottaa, että mikäli luentoja haluaa seurata livenä musiikkiopiston salissa, täytyy tapahtumaan ilmoittautua ennakkoon Mikkelin kesäyliopiston nettisivuilta löytyvällä lomakkeella. Luentosaliin mahtuu 180 henkilöä.

Kielletty! klubit tarjoavat puolestaan mahdollisuuden tutustua sensuroituihin lauluihin, näytelmiin ja kirjallisuuteen.

Sananvapauden, sensuurin ja ihmisoikeuksien näkökulmat siirtyvät klubi-illan kontekstiin taiteen keinoin.

Mikkelissä klubeja järjestään yhteensä kolme, kaikki niistä Mikkelin teatterin Teatteriklubilla. Tapahtumat alkavat kello 18.

Klubeista ensimmäinen on 3. toukokuuta.

Vieraana on kirjailija, teatterintekijä Juha Hurme. Hän muun muassa kertoo, että miksi Jaakko Juteinin filosofinen pääteos tuomittiin julkisesti poltettavaksi Viipurin torilla.

Hurme pohtii puheenvuorossaan myös August Ahlqvistin kritiikkiä Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä, Minna Canthin näytelmistä noussutta kohua sekä Elias Lönnrotin keräämää eroottista aineistoa, jota ei kelpuutettu Kalevalaan.

Ääneen pääsee myös kirjallisuusklubia emännöivä, kirjallisuuden kokenut ammattilainen Susanna Kolehmainen.

Toukokuun 17. päivä aiheeseen pureudutaan teatterin keinoin.

Pieksämäkeläinen nuorisoteatteri Puntti tarttuu Kielletty! teatteriklubissaan esityskieltoon joutuneeseen Minna Canthin Kovan onnen lapsia -näytelmään.

Nuoret peilaavat näytelmää omaan elämäänsä ja meidän aikaamme.

Kielletty! klubeista viimeinen järjestään 24. toukokuuta.

Äänessä on mikkeliläinen muusikko ja lehtori Jaakko Pitkänen. Hän kertoo esimerkein ja esityksin lauluista, jotka ovat joutuneet erilaisten sensurointitoimenpiteiden kohteeksi.

– Näitä kiellettyjä lauluja on paljon. Musiikkia on sensuroitu ihan muinaisesta Kreikasta lähtien. Sensuroinnin syynä on voinut olla esimerkiksi poliittiset syyt, alatyylisyys tai mielipiteiden loukkaaminen, Pitkänen avaa.

Kaikki Vaihtoehtoiset totuudet ja Kielletty! klubit -tapahtumasarjan tilaisuudet ovat kävijöille maksuttomia.

Vaihtoehtoiset totuudet -luentosarja 15.5. klo 10–14, Mikkelin Musiikkiopiston sali ja Mikkelin tori.

Kielletty! kirjallisuusklubi 3.5. klo 18, Mikkelin teatterin Teatteriklubi.

Kielletty! teatteriklubi 17.5. klo 18, Mikkelin teatterin Teatteriklubi.

Kielletty! musiikkiklubi 24.5. klo 18, Mikkelin teatterin Teatteriklubi.