Kylävaarit ja -mummit tuovat iloa lasten arkeen – Raija Vuori ja Viki Vänttinen lähtivät vapaaehtoistoimintaan mukaan, koska ajan viettäminen lasten kanssa on mukavaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mikkelin paikallisyhdistyksen ylläpitämässä perhekahvila Kotilossa on hyvä tunnelma. Sen aistii jo ulko-ovelta.

Leikkihuoneista kantautuu lasten riemukkaita kiljahduksia ja iloista naurua.

Toisiinsa tuttavuutta tekevien lasten innostus on käsin kosketeltavaa. Se saa harmaan ja sateisen päivän kääntymään vaivihkaa aurinkoiseksi.

Ja mikä parasta, ilmassa leijailee räiskäleiden kotoisa tuoksu.

Eteisessä vastassa on Viki Vänttinen, MLL:n kouluttama vapaaehtoinen kylävaari. Hän vierailee Kotilossa viihdyttämässä lapsia ja vanhempia kahdesti kuukaudessa, aina nelisen tuntia kerrallaan.

Kylävaarin tehtävässä Vänttinen tekee lasten kanssa itselleen luontevia asioita. Välillä askarrellaan ja leikitään, välillä luetaan kirjaa tai ollaan vaan.

Hän voi autella lapsia myös arjen askareissa, kuten esimerkiksi syömisessä ja pukeutumisessa.

Vänttinen kuuntelee ja keskustelee mielellään myös vanhempien kanssa arjen kuvioista.

– Nyt täällä on tupa täynnä. Ja kuten näkyy ja kuuluu, vilskettä riittää, Vänttinen kuittaa naurahtaen.

Kotilo on avoin kohtaamispaikka lapsiperheille. Siellä äidit ja isät saavat aikuista juttuseuraa ja juoda kahvinsa rauhassa.

Lapsille on uusia leikkikavereita ja mukavaa tekemistä. Kotilon lelut, pelit ja askartelutarvikkeet ovat perheiden vapaassa käytössä.

Kotilon ovet ovat avoinna jokainen perjantai kello 9.30–12.30, ja mukaan voi mennä ilman ilmoittautumista. Kotiloon on tervetullut myös silloin, jos ei ole Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsen.

Tarjolla on aina jotain pientä välipalaa. Tällä kertaa herkutellaan letuilla.

Mummoilu on palkitsevaa hommaa.

Keittiössä räiskäletaikinan parissa häärii kylämummi Raija Vuori.

Hän vierailee perhekahvilassa Vänttisen tapaan pari kertaa kuukaudessa.

– Täällä on aina aivan ihana tunnelma. Saan lapsilta suunnattomasti iloa. Mummoilu on palkitsevaa hommaa, Vuori hymyilee.

Kylämummit ja -vaarit ovat luotettavia aikuisia, jotka haluavat antaa aikaansa lapsille.

Vänttiselle ja Vuorelle pienten lasten kanssa puuhastelu on luontevaa. He ovat itse vanhempia ja isovanhempia.

– Kaksivuotiaan Oliverin kanssa olemmekin käyneet Kotilossa pari kertaa yhdessä. Täällä on ollut Oliverin mielestä niin hauskaa, että kotiin lähteminen on ollut ison työn takana, Vänttinen nauraa.

Kylävaarina Vänttinen hääräilee keskimäärin neljä päivää kuukaudesta. Hän vierailee Kotilon lisäksi Lähemäen päiväkodissa.

– Päiväkodissa olen hoitajien apulaisena. Voin auttaa esimerkiksi ulkovaatteiden pukemisessa. Toki myös leikitään ja puuhastellaan kaikenlaista, Vänttinen kertoo.

Kylävaarit ja -mummit eivät ole ohjaajia, avustajia tai opettajia. He ovat vapaaehtoistyöntekijöitä. Toiminnassa raha ei liiku suuntaan eikä toiseen.

Ja koska kyse on vapaaehtoistyöstä, kukin toiminnassa mukana oleva saa itse päättää, missä hän haluaa olla mukana ja miten paljon.

Toiminta on Vänttisen ja Vuoren sanoin ensisijaisesti läsnäoloa ja välittämistä.

He ovat lähteneet mukaan, koska ajan viettäminen lasten kanssa on mukavaa ja palkitsevaa.

– Me teemme tätä ihan vain siksi, koska haluamme tehdä. Täältä saa takuulla hyvän mielen – ihan jokainen kerta, Vänttinen sanoo hymyillen.

Täältä saa takuulla hyvän mielen.

– Tämä on erittäin antoisaa. Paras palkka on lapsen ilo, Vuori tuumaa.

Kylämummilla tai -vaarilla ei ole pätevyysvaatimuksia, vaan he ovat ihan tavallisia ihmisiä. Mitään erityistaitoja ei tarvita.

He voivat vierailla päiväkotien ja perhekahviloiden lisäksi esimerkiksi erilaisissa kerhoissa, kirjastoissa ja kouluissa.

– MLL:n piirin työntekijät perehdyttävät vapaaehtoiset toimintaan. Lisäksi mummeille ja vaareille järjestetään yhteisiä tapaamisia, kertoo MLL:n Mikkelin paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Anne Vallenius.

Toiminta mahdollistaa sukupolvien kohtaamisen myös niissä perheissä, joissa siihen ei muuten olisi tilaisuutta.

Lapsi voi saada kylämummeista ja -vaareista arvokasta leikkiseuraa esimerkiksi niissä tapauksissa, joissa lapsen oma isovanhempi asuu kaukana.

Myös kylämummit ja -vaarit itse voivat saada toiminnan kautta lisää sisältöä elämäänsä.

– Kun omat lapsenlapset ovat jo teini-iässä, niin tätä kautta saa mahdollisuuden puuhastella jälleen näiden pienten kanssa. Se on mukavaa, Vuori sanoo.

Jos kylämummin tai -vaarin hommat yhtään kutkuttavat, kannustavat Vuori ja Vänttinen lähtemään rohkeasti mukaan kokeilemaan toimintaa.

– Ei tämä ole mitään hankalaa hommaa. Riittää, että tykkää lapsista ja lasten kanssa puuhailusta. Paljon enemmän tämä antaa kuin ottaa, Vänttinen tietää.

Kylävaariksi tai –mummiksi voi pyrkiä ottamalla yhteyttä MLL:n Järvi-Suomen piirin järjestöpäällikköön Eila-Mari Väätäiseen puhelimitse numeroon 050 3132 915 tai sähköpostitse osoitteeseen eila-mari.vaatainen@mll.fi.

Perhekahvila Kotilo sijaitsee osoitteessa Maaherrankatu 36. Se on avoinna perjantaisin kello 9.30–12.30.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka