Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Tikantalon bändien yhteiskonsertti oli merkittävää mikkeliläistä musiikkihistoriaa - sitä perinnettä meidän pitää yrittää vaalia kaikin konstein

Viime lauantaina koettiin Kulttuuritalo Tempossa jotain aivan erityistä. Saa sanoa, että ilmassa oli suuren kulttuurijuhlan tuntua.

Puhun Tikantalo-konsertista. Lavalle nousivat vielä kerran bändit, jotka soittivat Tuppuralan Tikantalon kämpillä 1980-luvun alusta seuraavan vuosikymmenen alkupuolelle saakka.

Tikantalo oli Mikkelin musiikkielämässä samanlainen merkkipaalu kuin Melmu ry, Dinosaurock ja Jurassic Rock.

Kaikki syntyivät palavasta rakkaudesta musiikkiin. Ja itse tekemisestä; kun ei valmista ollut, piti hommiin tarttua.

Tikantalolaiset menivät niin pitkälle, että tekivät yhteisen levyn juuri ennen kuin Mikkelin Lepakkoluola purettiin.

Meininkejä katsellessa minulle tuli mieleen 1960-luvun mikkeliläinen bändikulttuuri, jota edustavat edelleen keikkailevat The Criminals, Braggarts ja Raimond.

Silloinkin touhuttiin samalla periaatteella. Kun mielenkiintoista musiikkia alkoi kantautua Suomen taajuuksille eikä sitä muuten mistään kuullut, piti alkaa soittaa itse.

Ja kenelle muille sitä olisi soitettu kuin kavereille!

60 vuotta sitten katalyyttina oli rautalanka, Tikantalon bändit ammensivat innoituksen punkin ja uuden aallon mainingeista, osa 50-luvun rockin uudesta tulemisesta.

Soihtua kannettiin eteenpäin huomattavalla innolla. Liekki palaa edelleen isosti. Sen näki Tikantalolla lauantaina ja vanhan liiton bändien yhteiskeikalla viime syksynä.

Itse tehty elävä musiikki on hirmu tärkeä osa mikkeliläistä kulttuuriperintöä. Sitä pitää vaalia kaikin mahdollisin keinoin, kuten kaikkea esittävää taidetta yleensäkin.

Siksi on tärkeää, että käymme katsomassa myös paikallisia esiintyjiä. Niillä tehdään uutta mikkeliläistä musiikkihistoriaa. Niillä syntyy toivon mukaan juttuja, joita muistellaan 40 vuoden päästä.

Vielä yksi juttu. Ostakaa lippuja etukäteen.

Se on paras mahdollinen tuen ja luottamuksen ilmaus sekä esiintyjille että järjestäjille. Silloin he uskaltavat paremmin järjestää teille viihdettä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.