70 vuotta | Viljavuuspalvelu on menestyvä ja aktiivinen 70-vuotias - se neuvoo jopa kotipuutarhuria siinä miten maa saadaan kasvamaan

Maanviljelyssä tärkein asia on tietää, onko maa sellaista, että siinä kasvit kasvavat. Lisäksi pitää tietää, ovatko lannoitteet tarpeeksi ravinnerikkaita ja sopivia.

Tällaista tietoa saa Graanissa toimivasta Viljavuuspalvelusta. Alan suomalainen markkinajohtaja tekee analyyseja, joista maallikkokin näkee, missä kunnossa maa on ja millaista parannusta se kaipaa.

Nykyisin Eurofins Viljavuuspalveluna tunnettava maatalous- ja ympäristölaboratorio täyttää tänä vuonna 70.

Viljavuuspalvelun pääasiakasryhmä on ammattiviljelijät. Myös viherrakentajia, kaupunkien puistotoimia ja kotipuutarhureita palvellaan.

– Meillä on asiakkaina myös urheilu- ja golfkenttien hoitajia. Hekin tarvitsevat tietoa siitä, miten nurmi saadaan mahdollisimman elinvoimaiseksi, havainnollistaa toimitusjohtaja Ano Halonen.

– Ja jos kotipihan nurmikko puskee pelkkää sammalta, kannattaa ottaa maanäyte. Tulosten perusteella voimme antaa toimenpidesuosituksen kalkitukseen ja lannoitukseen, Halonen vinkkaa.

Viljavuuspalvelun historia alkaa vuodesta 1952. Yhtiön perustivat maatalouden neuvontajärjestöt yhteistyössä kalkitus- ja lannoiteteollisuuden kanssa.

Mikkeliin Viljavuuspalvelu siirtyi vuonna 1992. Sen toimitalo nousi ensimmäisenä entisen vaneritehtaan maille. Keltatiilinen rakennus on edelleen Graanin keskeinen maamerkki.

Meillä on osaavaa ja sitoutunutta väkeä.

Yrityksen omistajat ovat vaihtuneet vuosien kuluessa. Vuonna 2012 lannoiteyhtiö Yara Suomi Oy ja Nordkalk Oy Ab myivät Viljavuuspalvelun osakkeensa Eurofins Scientific -konsernille.

Analyysien teko on pitkälle automatisoitu. Se takaa nopeat toimitusajat ja tasaisen laadun.

– Tulos saadaan kolmessa viikossa. Itse analyysiin ei niin pitkää aikaa mene, mutta etenkin sesonkiaikoina on jonoa, taustoittaa Halonen.

Maanäytteet saapuvat Viljavuuspalveluun margariinirasian näköisissä purkeissa. Kuivatuksen jälkeen näytteet jauhetaan ja annostellaan analyyseihin.

Lopputuotteena saadaan koeputkellinen nestettä, josta mitataan ravinteet. Tilaajan sähköpostissa saamasta tulosteesta näkyy, mitkä arvot ovat punaisella ja mitkä vihreällä.

– Tuotantolinjasto on kehitetty täällä Graanissa ja sitä on vuosien varrella paranneltu, Halonen sanoo.

Tuotantolinjan tehokkuus mahdollistaa 180 000 maaperänäytteen analysoinnin vuodessa.

Maanviljelijälle analyysi maksaa 1-2 euroa per hehtaari per vuosi, kun analyysitulos on voimassa viiden vuoden ajan.

– Viljelijät tarvitsevat analyysituloksia paitsi tukiehtojen täyttämiseen myös tuotannon suunnitteluun. Olemme tänä vuonna laskeneet maatalouden tukiehdon vaatimien analyysien hintoja maatalouden kustannuskriisistä johtuen.

– Pyrimme tällä tavalla tukemaan viljelijöitä kasvavien kustannusten aikana, Halonen toteaa.

Eurofins on maailman johtava laboratorioanalyysitoimija. Se toimii 54 maassa ja työllistää 58 000 ihmistä 900 laboratoriossa. Mikkeliinkin tulee analysoitavaksi näytteitä ulkomailta.

Halonen näkee ison konsernin hyödyttäneen Viljavuuspalvelua.

– Konsernin tuki on mahdollistanut uusien maatalousanalyysien kehittämisen ja tuomisen Suomen markkinoille. Pienemmällä yksiköllä ei olisi samanlaisia resursseja.

Viljavuuspalvelu on myös pystynyt kasvattamaan henkilöstömääräänsä.

– Nyt meillä on 30 työntekijää. Sesonkiaikoina, keväällä ja syksyllä palkkaamme lisäksi määräaikaisia työntekijöitä, Halonen kertoo.

Toimitusjohtaja iloitsee siitä, että Viljavuuspalvelussa viihdytään.

– Meillä on osaavaa ja sitoutunutta väkeä, jonka työhyvinvointi on korkealla tasolla. Meillä myös tehdään pitkiä työuria, keskiarvo on 13 vuotta, vuodesta 2015 yhtiötä johtanut Halonen mainitsee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka