Torilla alkaa olla kaikki valmista - nyt pitäisi saada vielä kunnon vappukelit

Mikkelin tori on pari viikkoa heräillyt kevääseen ja vappuviikolla alkaa tosissaan tapahtua.

Loppuviikon aikana avautuvat ensimmäiset kesäterassit ja torin kahvilatarjonta täydentyy, vaikka osa yrittäjistä odottaa vielä hetken.

Torikahvila Marski avaa keskiviikkona.

– Toiminta jatkuu entiseen malliin. Viime kesäksi saimme anniskeluoikeudet, mutta ne ehkä otamme käyttöön vasta hieman myöhemmin, yrittäjä Jyrki Peltonen sanoo.

Ramin Konditoria ei avaa vielä vappuna.

– Ehdimme avauskuntoon todennäköisesti äitienpäiväksi, kertoo toimitusjohtaja Pirita Huikuri.

Torikahviloiden paikat säilyvät entisellään.

Maaherrankadun puoleisella laidalla toimivat Toripulu, Minnan Torikahvila sekä Marski. Ramin Konditorian teltta on keskemmällä toria.

Toripululla on takana toinen talvi torilla. Kokemukset ovat olleet hyviä.

– Talven toiminnalla on saavutettu se, mitä on haettukin; myynti kasvoi edellisvuodesta. Lisäksi olemme havainneet, että talviaukiolo vauhdittaa myös kevään käynnistymistä, mainitsee yrittäjä Ville Asikainen.

Minnan Torikahvilassa on myös positiiviset tunnelmat.

– Entiseen malliin mennään ja kesää odotellaan. Toivotaan vain hyviä säitä, sanoo Mortti Vuorinen.

Talviaukiolo vauhdittaa myös kevään käynnistymistä.

Jari Rahkolan ruoka-auto Nam Nam Shack jatkaa torilla koko kesän.

– Tarkoituksena on olla täällä keskimäärin kuutena päivänä viikossa. Joillekin päiville tosin osuu myös keikkoja toisaalle, kuten yksityistilaisuuksiin, sanoo Rahkola.

Kevättalven kokemukset toiminnasta torilla ja Graanissa ovat hyviä.

– Asiakkaita on käynyt mukavasti, vaikka kelit ovat vaihdelleet. Ihmisiltä vie aikansa tottua siihen, että torilla on tarjontaa kylmälläkin säällä, joten kärsivällisyyttä tarvitaan, yrittäjä kommentoi.

Torilla jatkaa myös Muikku-Markon kalakioski Toripulun naapurissa.

Kesäksi on ilmoittanut torille palaamisestaan viime kesänä suosittu Jungle Juice Bar.

Sen naapurissa olevaan konttiin avaa puolestaan intialaistyyppisen noutoravintola Curry Timen yrittäjäpariskunta Mohammad Abul Hasan ja Sanjida Alam.

– Avaus mennee alkukesään. Yrittäjien suunnitelmat ovat valmiit, mutta kalustuksen ja muun varustuksen saapumisessa Suomeen on ollut viivästyksiä nykyisen maailmantilanteen takia, kertoo yrittäjiin tiiviisti yhteyttä pitänyt kaupungin palvelujohtaja Linda Asikainen.

Viime kesänä ihastuttanut pastaravintola Holvi Piazza palaa myös torille. Yrittäjä Roope Rask kertoo, että toiminta alkaa kesäkuun alkupuoliskon aikana, tutulla tyylillä ja makuvalikoimalla.

Viime vuosilta tuttu yhteisalue on myös rakennettu torialueen keskelle. Aluetta koristavat myös orvokit, jotka istutettiin viikonvaihteessa ruukkuihinsa. Kukat kustantaa torikauppiasyhdistys ja niiden hoito tapahtuu talkootyönä.

Yhteisalueen yhdessä pöytäryhmässä on nyt myös latauspiste kännyköille ja tableteille.

Kävelykadun terassikausi alkaa myös toden teolla vappuviikonloppuna.

Osuuskauppa Suur-Savon Amarillon ja Einon terassit ovat palvelleet asiakkaita jo useamman viikon ajan ja kolmannenkin terassin kontit ovat jo valmiina kävelykadulla.

– Einon ja Amarillon terassien kokoja kasvatettiin pääsiäiseksi ja ne ovat jo valmiit kesäkauppaan. Keskiterassi on vapuksi valmiina avaukseen, mikäli keli sen vain sallii, kertoo Suur-Savon ryhmäpäällikkö Arttu Toroi.

Vappuna on aloittamassa, mikäli säät sen vain suinkin mahdollistavat, myös Dom Mikkelin uusi terassiravintola kävelykadulla.

Toistaiseksi vielä nimeämätön terassi sijoittuu kävelykadun Porrassalmen puoleiseen päätyyn.

– Aikataulu on ollut tiukka, mutta vapuksi yritetään avata jos keli on sellainen että terassia yleensä kannattaa avata, kertoo Juha Parkkinen, yksi Dom Mikkelin osakkaista.

Parkkisen mukaan Facebookin nimikilpailusta tuli Domin sedille lukuisiakin hyviä ehdotuksia.

– Kunhan vain ehdimme nimen päättää, Parkkinen sanoo.

Dom Mikkelillä ja Vohvelikahvila Helteellä on kesäkaudella uusi yhteistyökuvio kävelykadulla. Kaksi yritystä saa käyttöön terassipaikan, joka viime kesänä kuului ristiinalaiselle Varkaantaipaleelle.

– Helle myy paikalla vohveleita päiväsaikaan ja me käytämme sitä omaan toimintaamme iltaisin. Katsotaan, miten tällainen kimppa toimii, Parkkinen sanoo.

Vohvelikahvila Helle on aloittamassa toukokuun puolivälissä. Siltä vapautuneelle terassipaikalle on sijoittumassa hampurilaisravintola Burger King.

Varkaantaipaletta ei nähdä alkavana kesänä Mikkelissä, vaikka hatsapureja ja kalaruokia tarjonneen ravintolan taustalla oleva Ristiina Group Invest oli alun perin kävelykadulle tulossa.

– Me keskitymme tänä vuonna siihen, että saamme Ristiinan Someenjärvelle avautuvan tapahtumakeskuksemme käynnistettyä. Nyt on viisasta satsata yhteen kohteeseen jo henkilöstön rekrytoinninkin kannalta, kertoo RGI Oy:n osakas Ari Korhonen.

Terassikeleille olisi jo tarvetta

Anssi Mehtälä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka