Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin Uimaseuran nuoret leireilevät pitkästä aikaa ulkomailla – Mallorcalla päästään treenaamaan hienoissa olosuhteissa

Mikkelin Uimaseuran nuorille uimareille on tarjolla harvinaista herkkua huhti-toukokuun vaihteessa.

Ryhmä nousi maanantaina junaan Mikkelin rautatieasemalla. Matka jatkui Helsinki-Vantaalta lentokoneella kohti Mallorcan saarta, jossa mikkeliläiset harjoittelevat reilun viikon ajan. Kotiin palataan 3. toukokuuta.

Ulkomaan leirit eivät ole MiUS:lle ihan rutiinia. Puheenjohtaja Jyrki Pitkänen muistelee, ettei ainakaan kymmeneen vuoteen ole ulkomailla käyty treenaamassa.

– Lomamatka tämä ei ole. Paikan päällä on tarjolla kaksikin asiaa, joita Mikkelissä ei ole; riittävän lämpimät säät ulkona harjoittelemiseen sekä 50 metrin pituinen olympia-allas, Pitkänen luettelee.

Ohjelma on tiivis. Kokeneimmat vetävät kaksi harjoitusta päivässä ja ohjelmassa on lisäksi koulunkäyntiä. Ruokailujen ja lepohetkien lomaan ei juuri luppoaikaa jää.

Leirille lähdettiin nuorten uimarien aloitteesta. Matkaan lähti lopulta 13 uimaria, jotka ovat iältään 10-18 -vuotiaita. Lisäksi mukana on viisi aikuista valvojina.

– Kyllä tällaisen perään jo vähän kyseltiin. Meillä on paljon nuoria ja lupaavia nuoria ja leirille lähteminen haluttiin pitää avoimena kaikille.

Yksi halli ei riittäisi toiminnan pyörittämiseen tässä laajuudessa.

– Rahoitus hoituu hyvin pitkälti vanhempien varoin. Jonkin verran olemme tehneet myös talkootöitä varainhankintamielessä, Pitkänen sanoo.

Mikkelin Uimaseura on siitä onnellisessa asemassa, että sen toiminta kiinnostaa mikkeliläisiä. Harrastajaryhmiin tulee koko ajan uutta väkeä ja huomionarvoista on, ettei edes korona-aika ole tahtia hidastanut.

– Meidän ryhmiimme tullaan yleisimmin mukaan Vesiralli-toiminnan kautta. Vesiralli-ryhmiin pääsevät 7–12 -vuotiaat, joilla on riittävät uimataito eli he pystyvät uimaan yhtäjaksoisesti 25 metriä, Pitkänen taustoittaa.

– Vesiralli-ryhmässä meillä on peräti 70 lasta, mikä on todella hyvä määrä, hän jatkaa.

Jos intoa riittää, nuori uimari jatkaa tekniikkaryhmään, jossa osaamista hiotaan edelleen ja siitä eteenpäin eri tasoisiin kilpailuryhmiin.

– Tekniikkaryhmässä meillä on 30 henkilöä ja kilparyhmissäkin 20-30 aktiivisesti kilpailevaa, iloitsee Pitkänen.

Puheenjohtaja ei osaa sanoa yhtä selvää syytä mikkeliläiselle uintibuumille, mutta uskoo sanan kiirivän kaupungissa.

– Uinti on edullinen harrastusmuoto, meillä on hyvät ohjaajat ja koetamme koko ajan terävöittää toimintaamme. Sellainen positiivinen puskaradio toimii nyt meidän eduksemme, Pitkänen naurahtaa.

Huolenaiheitakin uintiväellä on.

Mikkelin kaupunki on väläytellyt joko Naisvuoren tai Rantakeitaan uimahallin sulkemista tai toiminnan ulkoistamista yhdeksi keinoksi korjata kaupungin surkeaan jamaan ajettua taloustilannetta.

Pitkänen miettii, miten siinä tilanteessa kävisi.

– Yksi halli ei riittäisi mitenkään Mikkelin Uimaseuran toiminnan pyörittämiseen tässä laajuudessa. Toisen lakkautus huonontaisi harjoitteluolosuhteita dramaattisesti, tiivistää Pitkänen.

– Me käytämme molempia halleja säännöllisesti. Esimerkiksi pisimmälle edistyneiden kilpailijoiden akatemiaryhmämme treenaa kymmenen kertaa viikossa, aamuisin ja iltaisin, puheenjohtaja jatkaa.