Mikkeliin nousee Suomen ekotehokkain kerrostalo – Suutarisen uusi betoni puolittaa rakentamisen hiilidioksidipäästöt

Rakennusliike Olan Etelä-Savon Energian tontille Polttimonkadulle rakentamasta uudesta kerrostalosta tulee Suomen ekologisin. Sen kaikki rakenteet tehdään Suutarinen-yhtiöiden kehittämällä ekotehokkaalla betonilla.

Reilun vuoden päästä valmistuva rakennus on Suomen ensimmäinen kokonainen kerrostalo, jonka betoniratkaisut puolittavat rakentamisen hiilidioksipäästöt.

– Hiilijalanjälki vaikuttaa ihmisten ostopäätöksiin. Haluamme olla etulinjassa ja tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa asumisen kautta omiin päästökertymiin, sanoo rakennusliike Olan yrittäjä, työpäällikkö Olli Heinikainen.

Suutarinen-yhtiöt käytti Finnsementin Kolmossementtiin ja Timo Suutarisen kehittämään reseptiin perustuvaa betonia jo viime vuonna uuden varastonsa perustuksiin.

Uutuusbetoni osoittautui niin laadukkaaksi, että ekotehokasta reseptiä kehitettiin myös elementteihin sopivaksi SBS-Betonin tehtaalla Mikkelissä.

Polttimonkadulle nousevan 26 asunnon kerrostalon valmisbetonien raaka-aineet ovat vähäpäästöinen Finnsementin Kolmossementti, tarkasti koostettu kiviaines, entistä pienempi veden määrä ja uudentyyppinen kiihdyttävä lisäaine, jonka hiilijalanjälki on noin neljäsosa tavanomaiseen kiihdyttimeen verrattuna.

Suurten elementtien, joita esimerkiksi kerrostaloon tarvitaan noin 200 kappaletta, kehittäminen on vaatinut uutta osaamista. SBS-betonin tehtaalla Tikkalassa on tehty paljon kokeiluja.

– Ekotehokkaan betonin tuotanto vaatii tehtaalta edistyksellisiä ominaisuuksia ja paljon reseptiikan osaamista.

– SBS-betoni voi tarjota molempia, ja se on meidän vahvuutemme, tehtaanjohtaja Janne Vilve sanoo.

Suutarinen-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Timo Suutarinen ja Heinikainen ovat tehneet yhteistyötä lähes kahden vuosikymmenen ajan. Ajatukset ekotehokkuudesta kohtaavat.

– Vain yksi voi olla ensimmäinen. Hienoa, että Olli lähti mukaan ilmastotalkoisiin ja saadaan yhdessä tehdä Suomen ensimmäinen todella ekotehokas kerrostalo, Suutarinen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka