Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kestosuosikit kohtaavat Pitäjänkirkossa – Beatles-messu pidetään yhteisvastuun hyväksi ja maailmanrauhan puolesta

The Beatles-yhtyeen John Lennon murjaisi vuonna 1966 lehtihaastattelussa, että hänen bändinsä on suositumpi kuin Jeesus.

Lennon tarkoitti, että suosionsa huipulla ollut Beatles merkitsi sillä hetkellä nuorisolle enemmän kuin kristinusko.

Kommentti nostatti närää ja vihapuhetta, mutta vertailu on turhaa. Riittää, kun sanoo että kummankin suosio on pysynyt vakaana.

Mikkelin Pitäjänkirkossa ikisuosikit kohtaavat sunnuntaina 22. toukokuuta. Silloin pidetään Pitäjänkirkossa Beatles-messu.

Messun tekstiainekset ovat samat kuin tavallisessa sanajumalanpalveluksessa eli Raamatun tekstit, rukoukset ja puhe.

Virsien paikalla kuullaan Beatlesin lauluja.

– Beatles-messu on Yhteisvastuukeräyksen tapahtuma sekä kannanotto maailmanrauhan puolesta. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemiasta kärsiviä lapsia ja nuoria.

Monissa Beatlesien lauluissa on myös uskonnollisia sävyjä.

– Beatlesin laulut sopivat hyvin aihepiiriin, sillä niissä pohditaan nuoria askarruttavia elämänkysymyksiä, kuten nuorten ja vanhempien välistä suhdetta. Monissa Beatlesien lauluissa on myös uskonnollisia sävyjä, perustelee seurakuntapastori Kari Rossi.

Rossi on kehitellyt ideaa jo pitkään.

– Ajatus heräsi ensimmäisen kerran jo syksyllä 2015 kun kuulin, että ainakin Tampereella, Helsingissä ja Turussa on pidetty Beatles-messuja.

– Lopullisesti asia lähti etenemään viime kesänä, The Criminalsin Kirkkopuistossa pitämän hyväntekeväisyyskonsertin jälkeen.

– Heikki Ursin innostui asiasta kovasti. Hänen kanssaan valittiin biisit sen jälkeen kun kirkkoherra Arja Huuskonen oli näyttänyt hankkeelle vihreän valon, kertaa Rossi.

Vuonna 1959 syntyneen Rossin elämässä Beatles on ollut alusta asti.

– Isoveljet sitä radiosta kuuntelivat ja Beatlesilta opin ensimmäiset englannin kielen sanat. Pienenä muistan laulaneeni ”ai wana hol joo hää”, nauraa Rossi.

Suhdettaan Beatlesiin ja pop-musiikkiin yleensäkin Rossi luonnehtii intohimoiseksi.

– Beatlesilla oli hyvin monentyyppisiä lauluja ja heidän tekstinsä ovat puhuttelevia.

– Beatles lauloi rakkaudesta tavalla, joka osittain muistuttaa kristillistä lähimmäisenrakkauden julistusta. Heidän musiikissaan myös arkinen elämä on läsnä, pohtii Rossi.

Bändinä Beatles-messussa on The Cousins, jonka kokoonpanoon kuuluvat Tiina Bolz (laulu), Ilkka Trygg (basso ja laulu), Taisto Trygg (rummut), Timo Trygg (piano, kitara ja laulu) ja Heikki Ursin (kitara ja laulu).

The Cousins-nimen taustalla on se, että jäsenet ovat jotain sukua toisilleen. Maallisemmissa yhteyksissä soittajat esiintyvät nimellä Braggarts.

Bolz muistuttaa messuun tulijoita tärkeästä asiasta.

– Messu on yhteislaulutilaisuus. Siellä saa laulaa ja lauluteksteistä tehdään vihko josta saa katsoa.

Beatles-messu Pitäjänkirkossa 22.5.2022 kello 13.