Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

35 vuotta | Parturi-kampaaja Anne-Mari Koljander saa voimaa ihanista asiakkaista: ”Tässä työssä kohtaan aidosti ihmisen koko elämän kirjon”

Anne-Mari Koljander, yrityksesi Parturi-kampaamo Mix täytti 1. huhtikuuta 35 vuotta. Mistä kaikki alkoi?

– Aloitin yritystoiminnan Suolahdessa vuonna 1987. Silloin yrityksen nimi oli Parturi-kampaamo Madonna.

– Muutin Mikkeliin marraskuussa 2001, jolloin päätin muuttaa yritykseni nimen lyhyemmäksi ja ytimekkääksi. Siitä saakka yritykseni on palvellut JS-Motorsin tiloissa Kinnarinkadulla.

Valmistuit vuonna 2010 parturi-kampaajamestariksi. Mitä se merkitsee sinulle?

– Olin ensimmäinen mikkeliläinen parturi-kampaajamestari. Kampaajamestareita täällä oli jo ennestään, mutta ei kaksoistutkinnon suorittaneita.

– Mestarin titteli on tietysti hieno osoitus ammattitaidoista. Toimin myös mestaritutkintojen arvioitsijana näyttötutkinnoissa ja kirjallisissa tehtävissä. Kuulun Savon mestarikiltaan.

Olet myös kisannut erilaisissa alan kilpailuissa. Kerro niistä:

– Olen kilpaillut muun maussa fantasiasarjassa, pitkien hiusten sarjassa sekä väri- ja leikkaussarjassa. Kilpailuista on tullut myös ykkössijoja.

– Lisäksi olen osallistunut näytöksiin ja hiustapahtumiin. Käyn kerran vuodessa Lontoossa Salon International -messuilla katsomassa muodin uudet virtaukset.

- Kesäkuussa lähden italiaan Parmaan, jossa maailmankuulut hiustaiteilijat esiintyvät meille uuden hiusmuodin kera.

Luottamus on todella tärkeää.

Teet tiivistä yhteistyötä ammattiopisto Esedun kanssa. Miten ja miksi?

– Olen ohjannut vuosien mittaan lukuisia oppilaita liikkeessäni. Koen tärkeäksi jakaa omaa osaamistani nuorille. Samalla kallisarvoinen käsityöammatti saa jatkuvuutta.

– Harjoittelijanuoret tuovat aina ihanan raikkaan tuulahduksen tullessaan. Se on mukavaa. Yhteistyöstä hyötyvät siis kaikki.

Millainen on asiakaskuntasi?

– Minulla on paljon sellaisia asiakkaita, jotka ovat käyneet minulla koko sen ajan, kun olen pyörittänyt yritystä Mikkelissä. Asiakkaita on kaikenikäisiä pienistä lapsista ikäihmisiin.

– Oma asiakaskunta on muotoutunut vuosien saatossa, ja alalle tyypillisesti asiakkaat eivät helpolla vaihda hyväksi havaittua parturi-kampaajaa.

Rupatteletko mielelläsi asiakkaiden kanssa niitä näitä?

– Kyllä. Tässä työssä kohtaan aidosti ihmisen koko elämän kirjon kohdusta hautaan. Saan siis olla pappi ja psykologi ja kaikkea siltä väliltä. Myös minä olen saanut voimaa ihanista asiakkaistani. Työni on hyvin ihmisläheistä ja palkitsevaa.

– Luottamus on todella tärkeää. Asiakkaani tietävät, että he voivat puhua minulle. Keskustelut ei leviä näiden seinien ulkopuolelle.

Onko kampaajan tuolissa pakko rupatella?

– Mitään ei ole kampaajan tuolissa pakko tehdä. Olen erittäin iloinen, jos asiakas rentoutuu. Kampaajalla käyminen on asiakkaalle luksushetki. Silloin saa vain olla.

Mitkä ovat työsi tähtihetkiä?

– Ehdottomasti ne kerrat, kun näen asiakkaan olevan vilpittömästi onnellinen lopputuloksesta.

– Ihanat asiakkaat ovatkin kaikki kaikessa. Ilman heitä minulla ei olisi yritystä. Vakioasiakkaat ovat elinehto. Arvostan heistä jokaista.

Mitä työtä tekisit, jos et olisi parturi-kampaaja?

– En osaa kuvitellakaan tekeväni mitään muuta. Teen tätä työtä täydellä sydämellä.

Miten kuvailisit tähänastista työuraasi?

– Työntäyteinen, mielenkiintoinen ja vaihteleva.

– Olen käynyt läpi lama-ajan. Se oli yrittäjälle todella rankkaa aika. Vastaavasti myös korona toi tullessaan epävarmuutta. Peruutuksia voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla.

– Uskon kuitenkin aina parempiin aikoihin. Teen tätä työtä positiivisella mielellä vielä vuosia eteenpäin, aina eläkeikään asti. Toivon, että saan elää terveenä ja työkykyisenä.