Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anttolan Urheilijat on virkeä 90-vuotias – SM-yösuunnistukset syyskuussa ovat juhlavuoden huipentuma

Anttolan Urheilijat täytti 90 vuotta huhtikuun alussa.

Juhlia ja juhlapuheita ei ole luvassa. Hiihtäjistään ja suunnistajistaan tunnetun seuran juhlavuoden kohokohta ovat ensi syyskuussa järjestettävät yösuunnistuksen SM-kisat.

Perinteinen pitäjäseura on puheenjohtaja Heikki Mannisen, 32, mielestä koko olemassaolonsa ajan tunnettu monipuolisena liikuntaharrastuksen edistäjänä. Lajivalikoima on tiivistynyt kohtaamaan anttolalaisten odotuksia ja toiveita.

– AnttU järjestää nykyisin lasten monilajiliikuntakerhoa Spurttista Anttolassa ja suunnistustoimintaa jäsenilleen.

Manninen korostaa suunnistuksen vahvaa yhteisöllisyyttä, joka pysyy maantieteestä riippumatta.

– Jäsenistölle hiljattain tehdyssä seuratoimintakyselyssä seuran vahvuutena nousi esille yhteishenki. Monesti koko perhe on mukana toiminnassa.

Nuorille on tarjolla mallia huipulle asti.

– Seura tarjoaa reipasta ja urheilullista seuraa kaikille. Nuorille urheilijanaluille meillä on tarjota osaamista ja mallia aivan lajin huipulle asti, Manninen listaa.

AnttU:n kevätkausi käynnistyy lasten Hippo-suunnistuskoululla huhtikuun aikana. Kesän mittaan treenataan, leireillään ja kilpaillaan yhdessä eli tehdään juuri sitä, mitä suunnistus parhaimmillaan on.

Anttolan Urheilijat järjestää yösuunnistuksen SM-kilpailut Anttolassa 23.-25. syyskuuta. Silloin yli tuhat suomalaista suunnistajaa koettelee taitojaan aivan Anttolan kylän tuntumassa, jylhissä ja vaateliaissa maastoissa.

Aikaisemmin Anttolan Urheilijoiden järjestämänä on kilpailtu SM-erikoispitkä 2013 ja SM-keskimatka 2016. Viestiliigan osakilpailut toteutuivat vuosina 2019 ja 2020.

Mannisen oma suunnistuspolku käynnistyi jo alle 10-vuotiaana, kun hän alkoi kiertää isän ja veljen opastuksessa suunnistuskilpailuja, edustaen sillin vielä Haukivuoren Kisailijoita.

Manninen siirtyi aikuisiässä treeniseuran ja viestijoukkueen perässä Anttolan Urheilijoihin. Hänen parhaat kisakokemuksensa ja muistonsa ovat Tiomila-viesteistä Ruotsista ja Etelä-Euroopan leireiltä. Metsähoitaja Manninen työskentelee metsätalouden lehtorina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun palveluksessa.

Anttolan yhtenäiskoulun fysiikan, kemian ja matematiikan lehtori Petri Noponen, 49, on seurahistorian menestyksekkäimpiä suunnistajia.

Monipuolisten urheiluharrastusten jälkeen hän kokeili vuonna 1986 Väisäsen suunnistusveljesten innostamana suunnistusta ja kotiutui rastipoluille.

Noponen oli kolmas nuorten MM-katsastuksissa vuonna 1992 ja pääsi varamieheksi nuorten MM-kisoihin. Oman kylän joukkueessa hän oli pari kertaa suunnistamassa 12:nnella sijalla Jukolan viestissä.

Lajissa kehittyäkseen Noponen siirtyi Tukholmaan, IFK Lidingö -seuraan, jossa oli saavuttamassa Tiomila-viestin kakkossijaa.

Noponen pitää suurimpana suunnistusmeriittinään Jukolan viestin voittoa vuonna 2008 lohjalaisen Deltan joukkueessa. Henkilökohtaisissa kilpailussa Noponen on saavuttanut SM-yösuunnistuksessa hopeaa yleisessä sarjassa ja edustanut Suomea yhdessä maaottelussa.

Noponen ahkeroi Anttolan Urheilijoiden hallituksessa ja on päävastuussa monialaisen liikuntakerho Spurttiksen toiminnasta. Hän toimii Anttolan aluejohtokunnassa ja on aktiivinen ikämiessuunnistaja ja mukana lasten suunnistuskoulussa.