Hotelli Varsavuorta puretaan jo – takavuosikymmenten legendaarinen hilupilttuu katoaa kesään mennessä

Vuodesta 1974 Annilanselän rannassa Mikkelin maamerkkinä seissyt Varsavuoren hotellirakennus siirtyy nyt vääjäämättä kohti historiaa.

Rakennusliike Ola Oy on tehnyt rakennuksen sisätiloissa purkutöitä jo jonkin aikaa. Sisällä on tehty muun muassa asbestipurkua.

Maanantaina alueelle tulivat isot purkukoneet, jotka kävivät käsiksi ulkorakenteisiin. Rakennuksen pohjoispäästä alkaneiden purkutöiden arvioidaan kestävän nelisen kuukautta.

– Heinäkuulle saakka töissä ainakin menee. Purkujäte päätynee joko tienpohjiksi tai muunlaiseen pohjamateriaalikäyttöön, sanoo Olli Heinikainen Ola Oy:stä.

Kun purku-urakka on saatu päätökseen, tontille noussee jollakin aikataululla uudisrakentamista, lähinnä asuntoja.

Mikkelin kaupunki ja Ola Oy tekivät viime vuoden lopulla maankäyttösopimuksen Varsavuoresta. Sen perusteella tontti säilyy kaupungin omistuksessa ja Ola Oy purkaa hotellin ja vastaa purkukustannuksista. Ne on arvioitu ainakin 400 000 euroksi.

Ola kaavoittaa omalla kustannuksellaan ja kaupungin ohjauksessa alueelle uuden asemakaavan. Sen rakennustehokkuus noudattaisi nykyistä matkailualueen tehokkuutta.

Ola saa kaavoitettavalta asuinkerrostalojen alueelta neljä rakennustonttia kaupungin määrittelemällä markkinaehtoisella tontinluovutushinnalla.

Kaupungille jää hotellin pohjoispuolelle rannan tuntumaan yksi kerrostalotontti sekä Pursialankadun länsipuolelle tontti päivittäistavarakauppaa ja polttoaineen jakeluasemaa varten.

– Kaavoitustyö on kaupungin asia. Meidän puolestamme on kolmekin vuotta sopiva aikajänne ennen kuin rakennustöihin päästään. Tekemistä riittää siksi ajaksi, Heinikainen sanoo.

Varsavuori rakennettiin 1970-luvun muodin mukaiseksi korpihotelliksi, hieman keskustan ulkopuolelle.

1980-luvun lopussa paikan vetovoima hiipui. 1990-luvulla paikka toimi pakolaisten vastaanottokeskuksena ja palasi taas hotellikäyttöön, muttei enää noussut entisenlaiseen suosioon.

Hotellin ja sen maanvuokrasopimuksen omisti viimeksi venäläistaustainen Pegas Oy, joka on asetettu konkurssiin. Varsavuori on ollut suljettuna vuodesta 2007.

Ennen kaupungin kanssa tehtyä sopimusta Ola teki Varsavuoren konkurssipesän hoitajan Fennolawin kanssa sopimuksen hotellirakennuksen ja maanvuokrasopimuksen omistajanvaihdosta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka