Riku Nieminen ja Juice Originals saapuu vihdoin Mikkeliin – Juicen klassikoiden salaisuus on nerokkaissa sanoituksissa, sanoo Anssi Tikanmäki

Juice Leskinen (1950 - 2006) on Suomen arvostetuin rock-aikakauden lauluntekijä.

Leskisen klassikot soivat edelleen lauluilloissa, karaokebaareissa ja coverbändien ohjelmistoissa.

Ne soivat myös Mikaelissa perjantaina 8. huhtikuuta, kun Juice Originals -yhtye laulusolistinaan Riku Nieminen saapuu vihdoin Mikkeliin.

Vihdoin siksi, että keikan piti olla jo huhtikuussa 2020. Sattuneesta syystä sitä on siirretty viisi kertaa. Mutta nyt tärppää.

Muusikko Anssi Tikanmäki on Juice Originalsin musiikillinen johtaja. Hän oli myös Juice Leskinen Grand Slamin kosketinsoittaja ja sovittaja 1980-luvulla.

Tikanmäen aikana julkaistiin muun muassa albumit Boogieteorian alkeet, Pyromaani palaa rikospaikalle ja Yölento. Hän oli aitiopaikalla, kun Leskisen kappaleet löysivät meidän tuntemamme muodon.

Anssi Tikanmäki on oikea henkilö kertomaan Leskisen ikisuosion salaisuuden.

Tikanmäki pitää homman ytimenä Leskisen sanoituksia.

– Niitä hän ideoi, kehitteli ja hioi pitkään, usein studiossakin ihan loppumetreille.

– Homma alkoi siitä, että hän hyräili minulle akustisen kitaran säestyksellä melodiaa ja saattoi kertoa kappaleen nimen. Ei sanoitusta, koska se ei ollut valmis. Sen perusteella aloin luoda soinnutusta ja sovitusta siihen ympärille.

Isossa roolissa oli myös Grand Slam.

– Meillä oli täysi luottamus Juicen sanoituksiin ja hänellä meihin musiikin puolesta. Koko bändi halusi tehdä parhaansa ja joka soittaja antaa oman panoksensa lopputulokseen. Siinä ne melodiat ja esitykset hioutuivat ja jalostuivat, taustoittaa Tikanmäki.

Leskisen parhaat sanoitukset ovat Tikanmäen mielestä ”loppuun asti ajateltuja”.

– Hänellä riitti sekä aiheita että verbaalisuutta niiden aiheiden julki tuomiseen. Usein niissä oli jotakin ajankohtaista, mutta myös paljon sellaista, joka on kestänyt aikaa niin hyvin, että ne tuntuvat pysyvän ihmisten mielissä.

– Melodiat ja kappaleiden sovittamisen hän yleensä antoi muiden tehtäväksi. Sanat olivat hänen juttunsa, mutta tietysti niihin pyrittiin tekemään mahdollisimman hyvä sovitus ja musiikillinen toteutus, Tikanmäki analysoi.

Juice Originals koostuu Leskisen eri yhtyeissä vaikuttaneista soittajista. Tikanmäen lisäksi lavalla nähdään kosketinsoittaja Safka Pekkonen, basisti Juuso Nordlund, kitaristit Eemil Tikanmäki, Ila Loueranta ja Jari Yliaho sekä rumpali Eljas Tikanmäki.

Kokoonpano esittää pelkkiä klassikoita, kuten Viidestoista yö, Syksyn sävel, Kaksoiselämää, Luonas kai olla saan ja Rakkauden ammattilainen.

Tikanmäen oma suosikki on vähemmän kuultu, mutta Juice Originalsin keikkasettiin kuuluva Pienestä pitäen.

– Se tehtiin minun ja Juicen viimeiselle yhteistyölevylle Taivaan kappaleita. Sen teksti oli Juicelle hyvin henkilökohtainen ja kappaleen sovituksella autoin häntä poikkeuksellisen paljon.

– Toinen suosikkini on Musta aurinko nousee, jota myös kehiteltiin pitkään ennen kuin se saatiin valmiiksi.

Grand Slam teki monta hittiä ja klassikkoa, muttei tietoisesti.

– Emme me osanneet niitä arvottaa siinä mielessä, että mikä esimerkiksi sopisi singleksi. Se jäi aina muiden, yleensä levy-yhtiön pomon Atte Blomin tehtäväksi, Tikanmäki muistelee.

Juice Originals ja Riku Nieminen Mikaelissa 8.4. Salin ovet avataan klo 18.30, konsertti alkaa klo 19.00 ja päättyy klo 21.15. Konsertti sisältää 30 minuutin väliajan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka