Me olemme syvällisesti kiinni koirien ja kissojenkin maailmassa. Meidän väkemme innostus lemmikkejä kohtaan on pohjatonta. Kaikilla meistä on koiria ja osalla kissojakin. Meillä on koko ajan tuntosarvet ulkona sen suhteen, mitä niissä kuvioissa tapahtuu.
Näin luettelee yrittäjä Maarit Karhu-Teiskonen, kun kysyn, mikä on Lemmikkitarvike Riemun valtti kilpailussa muiden lemmikkitarvikeliikkeiden kanssa.
Hän nostaa esille myös itsenäisen liikkeen edun suuriin ketjutoimijoihin nähden.
–Me pystymme varmasti toimimaan vähän ketterämmin kuin ketjut, esimerkiksi tapauksissa joissa asiakas ei löydä etsimäänsä ja pitää saada jotakin muuta tilalle. Ei mene aikaa byrokraattisiin kuvioihin, muotoilee Karhu-Teiskonen.
Ja vielä yksi juttu.
– Me haluamme olla aidosti läsnä asiakkaan kanssa. Tässä onkin syntynyt ihania asiakassuhteita, joista pisimmät ovat jo parinkymmenen vuoden mittaisia.
Netissä saatavilla olevien tavaroiden pitää löytyä myös kivijalasta.
Yrittäjänkadulla Lemmikkitarvike Riemua pitävällä Karhu-Teiskosella on pitkä ura alalla.
Siitä oli hyötyä myös silloin, kun hän reilut neljä vuotta sitten pisti oman yrityksensä pystyyn.
– Olen aikoinaan ollut franchising-yrittäjänä pistämässä pystyyn kumpaakin Mikkelin Musti ja Mirri -yritystä, hän kertoo.
Mikkelin Lemmikkitarvike Riemu on kokonaan Karhu-Teiskosen omistuksessa, mutta sillä on tavallaan sisarliike Lahdessa.
– Maria Vuorenmaalla on liike Lahdessa. Kauppanimi on sama, mutta yritykset ovat kumpikin omansa.
– Tällainen combo on todella hyvä. Kaksi yrittäjää voi auttaa toisiaan vaikkapa jakamalla paperitöitä ja nettikaupan ylläpitoa. Samalla saa toisen yrittäjän vertaistukea oikeastaan kaikissa mahdollisissa asioissa.
– Meillä on myös yhteinen verkkokauppa, jonka kautta on saatavissa liikkeiden koko valikoima. Olemme kuitenkin pitäneet kiinni siitä, että se mikä on saatavilla netissä, pitää olla saatavilla myös kivijalassa, linjaa Karhu-Teiskonen.
Verkkokauppa on kivijalkakaupalle välttämätön osa liiketoimintaa.
– Meillä se on muuttunut viime vuosina huomattavasti. Aluksi kivijalkakauppa mahdollisti verkkokaupan pitämisen, mutta se asia alkaa olla jo toisin päin. Verkon myynti ylittää jo liikkeessä tapahtuvan myynnin, taustoittaa yrittäjä.
Kivijalkakaupassa on tarjolla kaikkea mahdollista, mitä lemmikkinsä voi ajatella tarvitsevan. Lemmikkiruokaakin on myynnissä niin isoissa säkeissä että sen luulisi riittävän pitkälle.
– No, kyllä tuollainen 15-kiloinen koira syö jo helposti yhden ison säkin kuukaudessa, Karhu-Teiskonen sanoo.
Hänellä itsellään on kolme bordercollieta.
– Niiden kanssa harrastan tottelevaisuuskokeita. Viime vuonna pääsimme Rimin kanssa Suomen maajoukkueeseenkin.
Riemussa palvelee myös koiraosteopaatti sekä kolme trimmaajaa.
Kilpailu on pienyrittäjälle ankaraa ja viime vuodet ovat koventaneet tilannetta entisestään.
– Korona-aika on kyllä sikäli ollut tälle alalle suotuisaa että koirien suosio on kasvanut huikeasti ja se on kasvattanut meidänkin palvelujemme kysyntää.
– Hinnat ovat kuitenkin nousseet viime vuosina paljon. Kun aikaisemmin tuotteille määriteltiin tukkuhinnat vuodeksi kerrallaan, nyt korotuksia saattaa tulla kuukausittain.
– Myös rahtaamisesta on tullut arvoituksellisempaa. Kulut ja se, millaisella aikataululla Suomeen ulkomailta tilatut tuotteet saapuvat, vaihtelevat paljon.
Yleismaailmallinen raaka-ainepulakin koettelee joskus.
– Se voi näkyä meillä vaikkapa sellaisena, ettei kotimainen valmistaja pysty tekemään tilattua pantaa, koska siihen tarvittavia osia ei saa maailmalta, Karhu-Teiskonen sanoo.