Mikkelin meijeri puretaan Rokkalassa – teollisuusrakennusten tilalle sovitellaan asuntorakentamista lähivuosina

Rokkalan kaupunginosassa sijaitseva Mikkelin vanha meijerikiinteistö siirtyy historiaan vielä tämän vuoden aikana.

Entisten teollisuusrakennusten tilat ovat olleet viime vuodet vuokrattuina. Nyt vuokrasopimukset on irtisanottu ja meijerirakennukset tyhjenevät hiljalleen.

Syksyllä meijerin kimppuun iskevät puskutraktorit.

– Tämän vuoden puolella työt alkavat. Purkutöiden on laskettu kestävän 8-9 kuukautta, vahvistaa Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen.

Purkutöissä väistyvät alueen rakennukset yhtä lukuun ottamatta.

– Valma-kauppa jää edelleen tontille omaan kiinteistöönsä, Hyttinen sanoo

Valma-kauppa jää edelleen omaan kiinteistöönsä.

Meijerirakennukset saavat antaa tilaa asuinrakentamiselle. Mikkelin kaupunki on jo pitkään valmistellut alueelle kaavatarkastelua, jonka tavoite olisi muuttaa Rokkalanjoen länsiranta asumiseen ja mahdollisesti pienimuotoiseen liiketoimintaan soveltuvaksi.

– Mikkelissä olisi tarvetta rivitalotonteille ja Rokkalan alue soveltuisi sen kaltaiselle rakentamiselle.

– Rivitalot ja vaikkapa luhtitalot täydentäisivät myös mainiosti lähelle nousevaa Meijeripuiston aluetta, jolle on tulossa kerrostalorakentamista, kuvailee kaupungin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs.

Äikäs arvioi, että noin viiden vuoden kuluttua vanhan meijerin paikalla voisi olla jo uudisrakentamista.

– Alueen tontit ovat kaupungin omistuksessa, joten sen kehittämiseen on hyvät mahdollisuudet.

Rokkalan alue Rokkalanjoen ja Porrassalmenkadun välissä muuttuu vielä jatkossakin, kun myös Karjaportin rakennukset väistyvät uudisrakentamisen tieltä.

– Karjaportin teollisuuskiinteistöä tarkastellaan myöhemmin erikseen, Äikäs sanoo.

Rokkalan alueen kaavauudistusta on valmisteltu Mikkelin kaupungilla jo pitkään, siitä lähtien kun meijerin toiminta loppui vuonna 1994 ja Karjaportin rakennukset jäivät tyhjilleen 2000-luvun alussa tuotannon siirryttyä Tikkalan tehtaaseen.

Kaupungin omistamissa, Rokkalan maisemaa vielä nykyään hallitsevissa kookkaissa teollisuusrakennuksissa on siitä lähtien ollut monenlaista toimintaa. Tiloja on vuokrattu yrityksille, nuorisotoimintaan ja varastoiksi.

Kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkanen pitää aluetta mielenkiintoisena kehityskohteena.

– Meijerin ja Karjaportin alueet ovat kiinnostava kokonaisuus ja samaan pitää oikeastaan laskea koko Emolan alue joen molemmin puolin. Sekin on kehittynyt yhdessä näiden alueiden kanssa.

– Jatkossa alueen käyttöä on mietittävä historiallisessa kontekstissa. Sinne on mahdollista tehdä todella hieno asuinympäristö. Rivitalorakentaminen sopii alueelle varmasti hyvin, Tarkkanen arvioi.

Kaavatyö ei ole vielä käynnistynyt. Tarkkasen mukaan suunnittelu voidaan aloittaa sen jälkeen kun purkutyöt on tehty.

– Meijerin rakennuksilla tuskin on merkittävää rakennushistoriallista arvoa. Ehkä tiilisen savupiipun säilyttämistä voi pohtia, tosin sen kunnosta ei ole tehty vielä arviota.

– Nämä asiat varmasti selvitetään siinä vaiheessa kun purkulupahakemus jätetään sisään, arvioi Tarkkanen.

Rokkalan kaupunginosan ilme muuttuu huomattavasti lähivuosien aikana, sillä lähistöllä Tenholankadun ja Porrassalmenkadun kulmauksessa sijaitsevalle Meijeripuiston alueelle suunnitellaan myös uudisrakentamista.

Kulmatontilla olevat rakennukset purettaneen vielä tämän vuoden aikana. Tontille nousee useita asuinkerrostaloja, joista ensimmäiset ovat jo ennakkomarkkinoinnissa.

Meijeritoiminta Mikkelissä alkoi nimenomaan Meijeripuiston alueen rakennuksissa ja siirtyi toiminnan laajentuessa myöhemmin pohjoisemmaksi Porrassalmenkadun varteen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka