Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paha olo kannattaa puhua pois – Mikkelin kriisikeskus tarjoaa helpotusta, jos sota järkyttää ja ahdistaa

Ukrainan sota aiheuttaa monille ahdistusta ja tulevaisuutta koskevia pelkotiloja.

Huolestuneita yhteydenottoja ammattilaisille on tullut erityisesti viime päivinä, kun sodan pitkittyminen on selkiytynyt laajalti kansalaisten keskuudessa.

– Aihe nousee esiin myös vanhusten kotikäynneillä muodossa tai toisessa.

– Yksin eläminen korostaa ikäviä tunteita ja uutisten seuraaminen koko päivän kuormittaa arkea, Etelä-Savon kuntayhtymä Essoten vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Päivi Meskanen kuvailee.

Essotelle kantautuneiden tietojen mukaan monet sota-ahdistusta kokevat henkilöt ovat soittaneet myös yleiseen hätänumeroon 112.

Se ei kuitenkaan ole oikea paikka ilmoittaa henkisestä kuormittumisesta.

Nyt ei kannata jäädä yksin.

Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta kertoo, että kuluvan viikon aikana kriisikeskukselle on saapunut päivittäin sotaa koskevia yhteydenottoja.

– Sota näkyy paljon myös valtakunnallisessa kriisipuhelimessa ja verkkokriisityössä.

– Vastaanotollamme käy usein niinkin, että muusta syystä tulevien henkilöiden kanssa keskustelu menee Ukrainan sodan aiheuttamiin ajatuksiin.

Pohjanvirran mukaan lähellä Suomea käytävä sota aiheuttaa ennen kaikkea huolta tulevaisuudesta ja nakertaa turvallisuuden tunnetta.

Yksinäisyyden lisäksi Pohjanvirta nimeää korona-ajan sota-ahdistukselle altistavaksi tekijäksi.

– Pandemia on ollut epävarmuuden aikaa ja eristänyt ihmisiä. Sotatilanne tuli sen päälle, kun ihmisten sietokyky on muutenkin vähäinen.

– Nyt kannattaa puhua matalalla kynnyksellä, eikä jäädä yksin.

Pohjanvirta suosittelee tulevaisuudesta pelkoa kokevia keskittämään ajatuksensa tähän hetkeen ja arjen askareisiin: nyt ei ole hätää ja Suomessa on turvallista.

Helpotusta ahdistukseen ja pelkotiloihin saa monelta keskusteluapua tarjoavalta toimijalta.

Faktalaatikkoon on listattu paikallisia ja valtakunnallisia auttavia tahoja.