Ravintola Lale tuo Mikkeliin makuja Iranista ja Afganistanista – "Me haluamme tarjota kaupunkilaisille uusia elämyksiä"

Lale on persian kieltä ja tarkoittaa tulppaania. Lale on myös pian Porrastalossa, Porrassalmenkadun ja Vilhonkadun kulmassa avautuvan uuden mikkeliläisen ravintolan nimi.

Yrittäjäpariskunta Morteza ja Helmi Ebrahimin ravintola tuo mikkeliläisten maisteltaviksi aivan uusia makuja. Ne tulevat Afganistanin ja Iranin keittiöistä.

Valinta oli loppujen lopuksi helppo, sillä Morteza on kansallisuudeltaan afganistanilainen, mutta syntynyt ja kasvanut Iranissa.

– Mietimme ensin texmexiä ja muita vaihtoehtoja, mutta sitten ajattelimme, että miksemme tee sitä, minkä Morteza osaa kaikkein parhaiten, Helmi kertoo.

Nimikin löytyi helposti.

– Tulppaanit ovat Persiasta kotoisin. Ne toimivat rakkauden ja suojelun symboleina. Ja kun nimi sopii hyvin suomalaiseen suuhun ja tässä on ollut ennen kukkakauppa, niin miksi ei, Helmi nauraa.

Sisustuksessa näkyy itämainen tyyli.

Persialainen ja afganistanilainen ruokakulttuuri yhdistävät Keski-Aasian tulisia ja mausteisia makuja Välimeren seudun yrtteihin ja kasviksiiin.

– Tämä on jotakin uutta ja erilaista täällä. Me haluamme tarjota mikkeliläisille omanlaisiamme elämyksiä, ilman että tarvitsee matkustaa muihin kaupunkeihin tai ulkomaille, nauraa Morteza.

Lalen menussa on pitkään haudutettuja liha- ja kasvispatoja sekä avotulella valmistettuja grillivartaita. Hampurilaisiakin saa, mutta Persian tyylillä valmistettuina.

– Lapsille meillä on myös tuttuja ja turvallisia ranskalaisia ja lihapullia. Valikoimassamme ovat myös Pizza Cartelin pizzat, Helmi luettelee.

Lalessa on noin 60 asiakaspaikkaa. Ebrahimit vuokrasivat aluksi vain entiset kukkakaupan tilat kulmauksesta, mutta pian vapautui vierestä myös tatuointistudion käytössä ollut tila, joka yhdistettiin samaan kokonaisuuteen.

– Selvittiin yhdellä remontilla, Morteza hymyilee.

Ebrahimeille sijainti on yksi kilpailukeino, sillä lähellä on useita ravintoloita sekä yökerhoja, jotka ovat viikonloppuisin myöhään auki.

– Meille voi tulla baari-illan jälkeen syömään viihtyisään ja tilavaan ympäristöön. Ainakin aluksi olemme keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin auki myöhään yöhön, tarvittaessa jopa aamuviiteen. Näinä päivinä meillä on myös erityinen yömenu, Helmi kertoo.

Lalessa on myös anniskeluoikeudet.

Arkisin Lale avaa ovet lounasajaksi ja on avoinna iltayhdeksään.

Lalen turkoosin ja lilan sävyisessä sisustuksessa näkyy itämainen tyyli.

– Olemme tilanneet paljon tavaraa Iranista. Haluamme että täällä on kaunista myös katseltavaksi, Morteza sanoo.

Morteza on opiskellut kokiksi Etelä-Savon ammattiopistossa. Pariskunnalla on toimiva työnjako.

– Morteza hoitaa keittiön ja minä huolehdin talous- ja lupa-asioista, Helmi sanoo.

– Helmi on aina ollut tukenani. Ilman häntä en olisi selvinnyt yrittäjänä. On sellainen sanonta, että jokaisen työssään miehen takana on hyvä nainen. Se on aivan totta, Morteza ylistää.

Pariskunnalla on ennestään Pizzamax-ravintola Vuorikadulla.

– Minua on autettu Suomessa paljon. Nyt haluan itsekin auttaa muita työllistämällä heitä omassa yrityksessäni ja auttamalla sekä neuvomalla heitä eteenpäin, vaikka perustamaan oman ravintolan joko Mikkeliin tai muualle.

– Ei kannata olla kilpailijoille mustasukkainen. Kyllä Jumalalta riittää siunausta kaikille, Morteza sanoo.

Ravintola Lale avaa ovensa Helmin mukaan ”mahdollisimman pian”.

– Vielä riittää tekemistä ja laittamista, mutta ei tässä enää kauaa mene.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka