Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeli sai oman ristikkolehden – naarajärveläisen Ari Kallion laatimat tehtävät tuovat esille kaupungin maamerkkejä

Mikkeli on aikaisemminkin esiintynyt lehtien sanaristisanatehtävissä, mutta tähän saakka päämajakaupungista ei ole tehty omaa ristikkolehteä.

Nyt on tämäkin puute korjattu. Naarajärveläisen Ari Kallion kokoamassa lehdessä on noin 30 eritasoista, hänen itsensä laatimaa ristisanatehtävää.

Mikkeli esiintyy jokaisessa jollakin tavalla, vihjekuvissa on paljon mikkeliläisiä maamerkkejä.

Kalliolla on pitkä kokemus ristisanatehtävien laatimisesta.

– Tein Sanoma Magazinesin ristikkolehtiin tehtäviä viitisentoista vuotta. Jokin aika sitten sain idean tehdä Pieksämäeltä oman ristikkolehden ja se sai niin hyvän vastaanoton, että päätin kokeilla samaa myös Mikkelistä, Kallio kertoo.

Kysyntää on ollut myös Mikkelissä. Ensimmäinen 30 kappaleen erä meni niin nopeasti, että lisää piti toimittaa. Lehden koko painos on 300 kappaletta.

Mikkelin kaupunki on tilannut ristikkolehtiä omaan käyttöönsä.

– Nyt lehteä on myynnissä Suomalaisessa Kirjakaupassa ja Kenkäverossa. Myöhemmin, ainakin kesäksi koetan saada lehteä myyntiin muuallekin, jossa se olisi matkailijoidenkin tavoitettavissa.

Ristikkolehteä on jo nyt mennyt myös tuliaisiksi ulkopaikkakunnillekin. Myös Mikkelin kaupunki on tilannut erän ristikkolehteä omaan käyttöönsä.

Kallion mielestä hyvä sanaristikko on sellainen, että keskivertokoulutettu keskivertosuomalainen sen pystyy ratkaisemaan.

Mikkeli-ristikkolehden tehtäviä Kallio luonnehtii helpohkoiksi tai keskivaikeiksi.

– En pidä liian vaikeista ristikoista. Niissä menee jo kaikki nautinto, kun joutuu tuskailemaan hankalien vihjeiden kanssa.

– Erisnimiä ei myöskään saisi olla liikaa. Kokonaanhan niitä ei voi välttää, mutta jokin raja pitää vetää. Sama koskee kaikenlaisia erikoissanoja. Ratkaisemisen pitää olla viihdyttävää ja sanojen ymmärrettäviä.

– Itse olen pyrkinyt satsaamaan myös siihen, että ristikkoni olisivat visuaalisesti hyvän näköisiä. Sellaisia on aina miellyttävämpää ratkaista kuin suttuisen harmaita tehtäviä.