Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | Jukka Pöyry jaksaa taistella Mikkelin velkaantumista vastaan – "Kriisiin ajettu talous ja ESE:n myyntiaikeet saavat murheelliseksi"

Kuka olet?

– Olen Jukka Pöyry, LVI-teknikko, paljasjalkainen mikkeliläinen kristillisdemokraatti.

– Elän jo pitkään kestäneessä avioliitossa puolisoni kanssa kahdestaan. Hoidamme myös mieluisaa mamman ja papan virkaa.

– Asumme omakotitalossa, jonka rakensimme syntymäpaikalleni yli 30 vuotta sitten.

Mitä teet työksesi?

– Nykyisin olen eläkkeellä. Työura oli pitkä. Kansakoulun ja ammattikoulun jälkeen menin 14-vuotiaana vakinaisesti rakennusalan töihin. Niissä meni seitsemän vuotta.

Tarkastuslautakunnassa tulee kaupungin toiminta ja talous tutuksi.

– LVI-teknikon tutkinnon suoritin Helsingin teknillisessä oppilaitoksessa.

– Teknillisen koulun jälkeen menin Tampereelle putkiasennusliikkeen urakointitehtäviin. Sieltä menin insinööritoimistoon, rakennusten LVI-putkistojen ja -laitosten suunnittelijaksi.

– Yli kymmenen poissaolovuoden jälkeen palasin Mikkeliin Etelä-Savon Energia Oy:hyn kaukolämpöverkostojen ja lämpökeskusten suunnittelijaksi.

– ESE Oy:tä palvelin yli 30 vuotta ja jäin eläkkeelle vuonna 2002.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Olen Mikkelin kaupunginvaltuutettu. Kahdesti olen ollut myös kaupunginhallituksen jäsen.

– Olen jäsen Etelä-Savon sairaanhoitopiirin valtuustossa, kirkkovaltuustossa, Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon valtuustossa, Osuuskauppa Suur-Savon edustajistossa sekä Suur-Savon Osuuspankin edustajistossa.

– Olin kahdeksan vuotta kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja. Tarkastuslautakunnassa tulee koko kaupungin toiminta ja talous tutuksi. Suosittelen aloitteleville kuntapoliitikoille.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– Seurasin Mikkelin kaupungin alijäämäistä ja velkaantuvaa taloudenhoitoa ja ajattelin, että jospa sille voisi tehdä jotain.

– Olin työssä ESE Oy:llä ja henkilökunnan edustaja ESE:n hallituksessa. Seurasin poliittisesti valittujen hallitusten jäsenten työskentelyä ja totesin, että tuohon pystyn minäkin.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Olen tahtomattani joutunut kolmesti tekemään puoluevalinnan.

– Kuntavaaleihin 2000 lähdin kokoomuksen ehdokkaaksi. Sain 80 ääntä ja varavaltuutetun paikan, sekä ympäristölautakunnan jäsenyyden. Ajattelin, että kokoomus painottaa demokratiaa, isänmaallisuutta ja tervettä talouspolitiikkaa. Siinä petyin.

– Kolmansissa kuntavaaleissa sain kokoomuksessa eniten ääniä. Ennen vaaleja sovitun mukaisesti minulle olisi kuulunut kaupunginhallituspaikka ja sen varapuheenjohtajuus. Vasten tahtoani sain kuitenkin toistamiseen tarkastuslautakunnan puheenjohtajuuden.

– Tiukempaa talouspolitiikkaa vaativana minua nimiteltiin jarrumieheksi. Kai nuukuudestani ei pidetty. Jouduin lähtemään kokoomuksesta ja perustin sitoutumattomien valtuustoryhmän.

– Seuraavissa vaaleissa olin perussuomalaisten listalla 1 033 äänellä puolueen ykkönen.

– Aluksi meni sovitusti ja sain paikan kaupunginhallituksessa. Sitten keksittiin syitä, joilla minut erotettiin Mikkelin perussuomalaisista. Menetin myös kaupunginhallituspaikan. Perustin taas sitoutumattomien valtuustoryhmän.

– Kristillisdemokraateissa minut on valittu kaksissa vaaleissa valtuustoon. Olen päässyt myös kaupunginhallitukseen. Toiminta puolueessa on ollut sopuisaa.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Kaupungin tervettä ja säästäväistä talouspolitiikkaa. Kun talous on tasapainossa ja kunnossa, kaupungin muutkin asiat ovat kunnolla hoidettavissa. Nyt näin ei ole.

– Haluan edistää kuntalaisten hyviä lakisääteisiä palveluja. Vapaaehtoisia palveluja tuotetaan tarkan harkinnan mukaan, talouden rajoissa.

Miten kuvailet itseäsi?

Harkitseva, ahkera, säästäväinen, pitkäjänteinen.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Läheiset, luonnossa liikkuminen ja vaikeissakin paikoissa rehdisti toimivat ihmiset.

Entä murheelliseksi?

– Tahallinen väärin ymmärtäminen ja muunnetun totuuden puhuminen.

– Tietoisesti kriisiin ajettu kaupungin talous ja luonnollisena monopolina toimivan energiayhtiö ESE:n myyntiaikeet.

Miten lataat akkujasi?

– Kesämökillä polttopuita tekemällä, saunaa lämmittämällä ja muikkuja paistamalla kesäkeittiössä. Talvella hiihtelen vaimon kanssa.

– Metsänhoito on tärkeää, samoin rakentaminen ja remontoiminen. Olen rakentanut kesämökkimme tontille seitsemän rakennusta, pääosin hirrestä.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– Koti ja perhe ovat elämässäni kaikkein arvokkainta. Myös kesämökki.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– SDP:n Hannu Tullinen ymmärtää kaupungin talouden tilan ja hänen kanssaan on helppo keskustella, vaikkei samaa mieltä olisikaan.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkeli on sopivan kokoinen. Elämä sujuu helposti, viihtyisästi ja turvallisesti. Ruutukaavakeskusta on kaupungin oloinen, selkeä ja palvelut sekä harrastusmahdollisuudet ovat lähellä. Kaikkea tarpeellista on.

– Tänä talvena hiihtoladut ovat olleet hyvässä kunnossa.

– Yleisilme varsinkin kesällä on istutuksineen varsin kaunis. Minulla on vertailupohjaa, koska olen asunut myös Helsingissä, Vantaalla, Tampereella ja Varkaudessa.

Juttusarjassa mikkeliläiset kuntapäättäjät kertovat itsestään ja asioista, jotka ovat heidän sydäntään lähellä.