Kapa Montonen on tehnyt koronakuukausina uutta musiikkia - nyt kun pääsisi vielä keikalle soittamaan elävälle yleisölle

Pääsisi jo keikalle.

Tämän kitaristi Kapa Montosen ajatuksen jakaa nyt jokainen soittamalla tai laulamalla leipänsä tienaava.

– Tammikuussa peruuntui neljä keikkaa, mutta onneksi nyt näyttää vähän valoisammalta, mikkeliläismuusikko tuumii kun koronarajoitukset ovat viimein hellittämässä ja ravintolat pystyvät pitämään oviaan auki sen verran pitkään, että liveiltojen järjestäminen on mahdollista.

Kari ”Kapa” Montonen on kaikille Mikkelin seudun elävän musiikin skeneä seuraaville tuttu mies jo vuosikymmenten takaa.

Hän on ehtinyt laulaa ja soittaa periaatteessa kaikissa mahdollisissa elävän musiikin muodostelmissa; yksin soolona, duossa, triossa, kvartetissa, kvintetissä ja ties missä.

– Isoin ryhmä oli 9-henkinen bändi joillakin Bluesment Brothersin keikoilla. Seitsemän hengen kokoonpano oli Roots Night Liven Santana-illassa. Se oli hieno keikka joka olisi kiva ottaa uusiksi.

Toivottavasti porukka taas alkaa löytää keikoille.

– Sooloesiintymiset ovat nyt isoin osa keikkailuani, niitä on jopa 30 vuodessa normaalioloissa. Acu ja Monza-duo Arto Kurvisen kanssa esiintyy silloin tällöin ja Jani Luoman kanssa minulla on uusi, akustinen duo.

– Kapa Montonen Band on trio tai kvartetti riippuen siitä onko mukana kosketinsoittaja. Ja kun soitan Daddiosin kanssa, meitä on lavalla viisi. Onhan näitä, Montonen sanoo.

Ja vielä jäivät mainitsematta Rolling Men, Retro Kings ja Olavi Kultaranta yhtyeineen!

Koronakuukausinakin Montonen on tehnyt musiikkia työkseen, sillä hän toimii kitaransoiton opettajana Mikkelin kansalaisopistossa.

Ja sitten on syntynyt uutta musiikkia.

– Pitkään kehitelty levy instrumentaalimusiikkia on pientä viilausta vaille valmis, kansia myöten. Se julkaistaan jossakin vaiheessa myyntiinkin, Montonen sanoo.

Albumilla Montonen soittaa lukuisten eri mikkeliläismuusikoiden kanssa.

– Levyä on tehty eri sessioissa pala palalta. Mukana on basisteina, rumpaleina ja kosketinsoittajina näitä tuttuja kavereita. Osassa biisejä on myös puhaltimia, Montonen sanoo.

Levyn punainen lanka on Montosen roots-musiikki sen eri muodoissaan milloin akustisempana, milloin sähköisempänä. Keskeisessä roolissa on tietysti kitara.

– Levy on pitkäaikainen unelma. Katsaus siihen, mitä kaikkea tässä on tullut tehtyä. Neljä kappaleista on vanhoja, loput ihan uusia sävellyksiä, soittaja taustoittaa.

Muutakin on tullut tehtyä.

– Olen säveltänyt uusia, suomenkielisiä lauluja. Äidinkielisten sanoitusten tekeminen on ihan oma juttunsa. Jokaisella sanalla on ihan oma merkityksensä. Pitää olla tosi tarkkana mitä sanoo, Montonen toteaa.

Siitä ei ole vielä tietoa, milloin ja missä muodossa nämä kappaleet päätyvät muidenkin kuultaviksi.

– Biisien tekeminen on jo ihan itsessään niin hienoa, vaikka ne sitten menisivät pöytälaatikkoon. Kun saa jonkun jutun valmiiksi, se on mahtava tunne. Homma vie ihan mennessään, hehkuttaa Montonen.

Muusikkoa harmittaa, että omanlaiselle, valtavirtojen ulkopuoliselle musiikille ei ole enää tilaa radiossa.

– Ylelläkään ei ole enää oikein mitään paikkaa sille. Aikoinaan maakuntaradioissa saattoi kuulla paikallistakin musiikkia, mutta nyt erikoisohjelmia lukuunottamatta lähes kaikki on pelkkää soittolistaa, Montonen huomauttaa.

Soittopaikat ovat vähentyneet myös livetoiminnan osalta.

– Mikkelistä on valitettavasti lopetettu sellaisia lähiöbaareja, joissa oli mukava soittaa juuri tällaista juurimusaa. Sille bilelinjalle kun ei ole tullut lähdettyä, sanoo muusikko, jonka isoin unelma on tämä:

– Kun saisi soittaa tätä rhythm & blues-juttua oikein isolla kunnon bändillä, jossa olisi puhaltajatkin mukana. Olisi se hienoa!

Keikkakuulumisiakin onneksi on kevään edistyessä. Haastattelun aikanakin soi puhelin esiintymistarjouksen merkeissä.

– Einossa pidetään 18. maaliskuuta Roots Night Live -ilta, jossa on Smooth & cool -teema.

– Huhtikuussa tulee vielä yksi Roots Night Live Einon vintillä ja toukokuussa toinen. Huhtikuussa on jo muitakin keikkoja. Katsotaan nyt, miten tämä alkaa tästä kehittyä.

– Täytyy totisesti toivoa, että porukka taas alkaa löytää keikoille, kun niitä taas pystytään järjestämään, sanoo Montonen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka