Kolumni | Autoilu on Suomessa aina pelkkää juhlaa – mutta erityisen suurta juhlaa se on Suomen talvessa

Lumisena talvena tulee monta kertaa kyseenalaistettua yksityisautoilun älykkyys.

Siitä huolimatta, että haluan ajaa omalla autolla siitä syystä, ettei siellä ole muita ihmisiä. Ellen heitä itse sinne päästä.

Siitä huolimatta: autotallittomuus yhdistettynä sakeisiin lumisateisiin saa pohtimaan, olisiko helpompaa ja kannattavampaa ajaa taksilla.

Ei tarvitsisi kaapia, raapia, harjata, hinkata, sulatella. Ja suuttua, kun kaikki on kankeaa ja rapeaa.

Töihin lähtiessä saa kahlata lumessa polviin saakka, ellei vääntäydy sängystä ylös keskellä yötä tekemään valmistelevia lumitöitä.

Tuskan tai muun hiki on pinnassa jo ennen kuin pääsee työn syrjään kiinni.

Sellaisenkin havainnon olen tehnyt, että autonvalmistajilla on salaliitto suomalaisia vastaan.

Minulla on menossa jo aika mones automerkki ja -malli, mutta kaikissa on ollut yksi yhteinen ominaisuus. Se, että kun avaa oven tai takaluukun, ajokki kehittää alipaineen tai muun imun, joka vetää kolallisen lunta lämmitetylle penkille tai takakonttiin. Vaikka miten tarkkaan harjaat kulkupelin, sitä aina jostakin tulee.

Pienet raot ovissa ja takaluukussa on myös suunniteltu, ilmeisesti tuulitunnelissa, niin, että ne imevät ohuimmankin lumisateen suoraan sisäänsä. Ja kun avaat oven tai luukun, niistä raoista tulee lunta tupaan, tässä tapauksessa autoon.

Aerodynamiikan puolella insinöörit ovat varmistaneet, etteivät ajamisessa syntyvät ilmavirtaukset suinkaan pyyhi farmarimallisen ajokin takalasia puhtaaksi ravasta ja lumesta.

Päinvastoin. Pahanilkiset eteläeurooppalaiset suunnittelijat ovat nauraneet räkäisesti, kun ovat saaneet aikaan muotoilun, joka ajaessa pakkaa tuiskulumen tiiviiksi kerrokseksi auton perään.

Suomeen tarvittaisiin oma autotehdas. Suunnittelussa huomioitaisiin, että jossain vaiheessa ajokautta tulee lunta. Jonka pitäisi mielellään pysyä auton ulkopuolella.

Voi olla, että suomiauton korin kaarteet eivät olisi ihan parasta pininfarinaa tai giugiaroa.

Mutta housut pysyisivät kuivina.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka