Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeliläinen Mette Valtonen hieroo koiria ammatikseen

Tuore yrittäjä on ehtinyt tavata jo monenlaisia koirapersoonia.

Kainkoira Nikillä on vaikeuksia pitää silmiään auki omistajansa rentouttavassa käsittelyssä. Koiran syvä huokaus osoittaa, että hieronta tekee hyvää.

– Koirat kyllä lähes poikkeuksetta nauttivat tästä, mutta alkuun täytyy vähän totutella, tuumaa Nikin omistaja Mette Valtonen.

Valtonen, 27, on tuore yrittäjä. Hänen muutaman viikon ikäinen yrityksensä tarjoaa hierontaa ja laserhoitoa koirille.

– Eläinten hyvinvointiin ja hoitoon panostetaan tänä päivänä paljon. Se rohkaisi minua hakeutumaan alalle ja perustamaan oman yrityksen.

Valtosen koirahierojan opinnot Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa ovat tutkintotodistusta vaille taputeltu.

– Valmistun parin päivän päästä. Oli sopiva paikka perustaa oma yritys tässä vaiheessa, kun opinnot ovat loppusuoralla ja näyttötyöt tehtynä. Yrityksen perustaminen tosin oli selvää jo ihan opintojeni alussa.

Olen aina haaveillut työstä eläinten parissa.

Valtonen hieroo koiria tällä hetkellä kotonaan Mikkelin Kattilansillassa. Sen lisäksi hän tekee kotikäyntejä Mikkelin taajama-alueella.

– Tässä työssä tarvitaan välineitä niin vähän, että on helppo mennä käymään asiakkaan luona. Suunnitelmissa on myös hankkia väljemmät toimitilat, jotka olisivat erillään omasta kodistani.

Eläinten parissa Valtonen on viihtynyt koko ikänsä. Koiria häneen perheessä on aina ollut.

– Olen aina haaveillut työstä eläinten parissa. Siksi tämä ala oli minulle luonnollinen valinta. Pidän kaikista eläimistä, mutta kyllä koirat ovat aina olleet lähimpänä sydäntä.

Työssään Valtonen on ehtinyt tavata jo monenlaisia koirapersoonia. Hänen ammatissaan onkin tärkeää osata aistia eläinten tunteita.  

Tutustumiseen menee oma aikansa, ja se tehdään koiran ehdoilla.

– Väkisin koiraa ei saa hieroa. Sellaisesta jää koiralle ikävä muisto. Ensimmäisellä kerralla käytämme ihan reilusti aikaa tutustumiseen, jos tilanne sitä vaatii. Tutustuminen aloitetaan sillä, että koira saa itse tulla tekemään minuun tuttavuutta.

Koiran tuntemuksia tarkkaillaan koko hoidon ajan. Hieronta kestää noin tunnin.

– Aluksi vain silittelen ja kokeilen, mistä koira pitää. Vasta sen jälkeen aletaan kunnolla hieromaan – silloinkin koko ajan koiran eleitä huomioiden.

– Kun koiralle jää hyvä kokemus ensimmäisestä hierontakerrasta, on toinen kerta jo paljon helpompi, Valtonen tietää.

Hieronta lisää koiran yleistä hyvinvointia, rentouttaa, edistää rasituksesta palautumista sekä nopeuttaa lihas- ja liikuntaelinvaivojen paranemista – aivan kuten ihmisilläkin.

Se myös ennaltaehkäisee lihasvammojen syntyä.

–  Ennaltaehkäisy on todella tärkeää. Erityisen tärkeää se on harrastus- ja työkoirilla, mutta säännöllisestä hieronnasta hyötyvät niin kisa-, harrastus-, työ- kuin kotikoiratkin ikään ja rotuun katsomatta.

Laserhoitoja Valtonen tekee veloituksetta hieronnan yhteydessä, mutta asiakas voi halutessaan tuoda koiransa myös pelkkään laserhoitoon.

– Laserhoito vaikuttaa solutason aineenvaihduntaa. Se poistaa kehon kuona-aineita ja parantaa solujen hapensaantia.

Valtonen kertoo, että laserhoito on omiaan etenkin silloin, jos koiralla on esimerkiksi paljon kipua aiheuttava venähdys, haava tai muu ihovaurio.

– Näissä tapauksissa hoito on hyvä aloittaa laserhoidolla, joka vähentää kipua, tulehduksia, turvotusta, lihasjännityksiä sekä nopeuttaa ihovaurioiden paranemista.

Mitkä ovat työsi parhaita paloja?

– Parasta on, että näkee oman työnsä tuloksia. Silloin tuntuu hyvältä, kun näen koiran hyvinvoinnin lisääntyvän ja kipujen helpottavan.