Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apua arjen askareisiin – Uusi valtakunnallinen senioripalvelu Helppy välittää apureita ikäihmisille myös Mikkelissä

Mikkeliläinen Carita Buttenhoff aloitti auttamistyön lokakuussa. Hän vierailee 80-vuotiaan Matin luona kahdesti viikossa yhdessä koiransa kanssa.

Mikkelissä on aloittanut uusi ikäihmisten avuksi apureita välittävä palvelu, Helppy.

Yritys on laajentanut toimintaansa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja etsii parhaillaan uusia avustajia eli helppereitä Mikkelistä.

–Meillä on tällä hetkellä muutama helpperi Mikkelissä. Heitä tarvitaan jatkuvasti lisää, kun palvelun tarve alueella kasvaa, kertoo Isa Kaipainen Helppystä.

Helppyn toiminnan perusajatus on tarjota apua, turvaa ja seuraa ikäihmisten arkeen.

Helpperi voi auttaa ikäihmistä kaikissa arjen askareissa aina siivouksesta ulkoiluun ja kaupassa käymiseen. Helpperi voi myös avustaa esimerkiksi digilaitteiden käytössä tai ruoanlaitossa.

Yksi helppereistä on Mikkelissä asuva Carita Buttenhoff. Hän aloitti auttamistyön lokakuussa ollen samalla ensimmäinen mikkeliläinen helpperi.

Tuntuu aina mukavalta mennä Matin luokse.

Buttenhoff käy kaksi kertaa viikossa pari tuntia kerrallaan auttamassa 80-vuotiasta Mattia.

–Avustan häntä esimerkiksi siistimisessä ja ruoanlaitossa. Teemme myös pieniä jumppaliikkeitä ja ihan vain jutustelemme.

–Ulkoilemassa kävimme vielä syksyllä, mutta nyt Matin liikuntakyky on sen verran huono, ettei rollaattorin kanssa talvikeleillä ulkoilu onnistu, Buttenhoff kertoo.

Tarkoituksena on, että ikäihmisen luona käy aina yksi ja sama henkilö.

Ajan myötä helpperi ja ikäihminen tutustuvat ja oppivat tuntemaan toisensa.

–Tuntuu aina mukavalta mennä Matin luokse. Tiedän myös hänen odottavan minua käymään. Minulla on aina vierailuilla mukana koirani Scarlet. Matti pitää koirasta paljon – ja koira pitää Matista, Buttenhoff hymyilee.

Helppyssä ei ole kyse vapaaehtoistyöstä. Asiakkaat maksavat palvelusta, ja helpperi saa työstään tuntiperusteisen korvauksen.

–Tapaamisilla on kiinteä tuntihinta vuorokauden ajasta riippumatta, myös viikonloppuisin. Palvelusta saa kotitalousvähennystä, Isa Kaipainen sanoo.

Buttenhoff kertoo saavansa avustustyötä paljon enemmän kuin pientä lisätienestiä.

–Onhan se mielekästä tuoda piristystä ja helpotusta toisen arkeen. Samalla tämä työ tuo omaankin elämääni vaihtelua. Se on mukavaa. En ole katunut päätöstäni lähteä helpperiksi.

Helpperin työ sopii jokaiselle, joka haluaa kerran tai kaksi viikossa auttaa lähellä asuvaa senioria. Työssä pärjää tavallisen ihmisen tiedoilla ja taidoilla.

–Työ sopii mahtavasti esimerkiksi eläkeläisille ja opiskelijoille. Helpperiksi on mahdollista päästä täyttämällä hakemus. Valitsemme sopivat tekijät ja kutsumme heidät haastatteluun ja perehdytykseen, Kaipainen sanoo.

Monen muun helpperin tapaan myös Buttenhoff on eläkkeellä.

Hän pitää helpperin työssään etenkin ruoanlaitosta.

– Viimeksi valmistin Matille kuhaa, jogurttikastiketta, raastettua porkkanaa ja perunaa. Kahdessa tunnissa ehtii hyvin valmistaa ruoan ja siivoilla, jumppailla ja keskustella.

– Olen ollut aikoinaan mieheni omaishoitaja, joten minulla on silmää nähdä, jos joku asia voisi tehdä ikäihmisen arjen sujuvammaksi. Olen saanut Matin lapsilta hyvää palautetta. Mitään moitteita ei ole tullut, Buttenhoff naurahtaa.

Yksi Helppyn tehtävä onkin tehdä vanhemmasta huolehtiminen helpoksi ja sujuvaksi omaiselle.

– Kauttamme saa kaikki ikäihmisen tarvitsemat palvelut kotiin sekä neuvontaa siitä, miten sujuva arki järjestetään. Omainen voi olla meihin suoraan yhteydessä ja kysyä lisää palvelusta, kertoo Kaipainen.

Vuonna 2018 perustetun Helppyn ensimmäinen asiakas oli yrityksen perustajan Richard Nordströmin äiti, jonka terveys heikkeni nopeasti.

Nordström etsi äidilleen apua eri tahoilta, mutta koki tarjonnan suppeaksi.

– Richard totesi tuolloin, ettei hoivan järjestämisen tulisi olla niin monimutkaista ja raskasta omaiselle. Hän koki tärkeänä, että äidin luona voisi vierailla aina sama tuttu henkilö. Niinpä hän perusti Helppyn.

Helpperin voi saada kuka tahansa seniori, joka tuntee tarvitsevansa seuraa ja apua arkeensa.

– Helpperi sopii hienosti esimerkiksi henkilölle, joka ei ole vielä oikeutettu kunnan kotihoitoon tai haluaa täydentää kotihoitoa helpperin avulla.

– Omiaan helpperi on myös silloin, jos kaipaa juttuseuraa arjen puuhiin tai kävelyille, tarvitsee vapaata omaishoitajan roolista tai vaikkapa niissä tilanteissa, joissa toimintakyky on hetkellisesti alentunut esimerkiksi kaatumisen vuoksi, Kaipainen vinkkaa.

Helpperin voi tilata soittamalla numeroon 010 299 8 299. Lisätietoja voi lukea verkkosivuilta www.helppy.fi.

– Helppyn palvelussa ei ikinä ole sitoutumista. Helpperiin voi tutustua rauhassa ja päättää myöhemmin mahdollisesta jatkosta.