Mikkelin Hiihtäjät järjestää ensi kertaa ampumahiihdon yleisten sarjojen SM-kilpailut ensi viikonloppuna.
Kilpailtavina matkoina ovat lauantaina supersprint ja sunnuntaina lyhennetty normaalimatka.
– Supersprint on kokeilulajina ensi kertaa ampumahiihdon SM-kisojen ohjelmassa. Lajina se muistuttaa maastohiihdossa hiihdettävää sprinttikisaa, kertoo kilpailunjohtaja Risto Haikonen.
Supersprintissä suoritetaan karsinta, jossa urheilijat lähtevät liikkeelle 15 sekunnin välein. Hiihtomatka on sekä miehillä että naisilla 1,5 kilometriä.
Hiihtolenkki kierretään kolmeen kertaan ja kierrosten välissä ammutaan yksi viiden laukauksen makuuammunta sekä samat viisi laukausta pystystä.
Karsinnan jälkeen 30 nopeinta etenee finaalikisaan, joka suoritetaan yhteislähtönä.
Supersprint
Kilpailussa hiihdetään viisi puolentoista kilometrin lenkkiä. Kierrosten välissä ammutaan neljä kertaa, kahdesti makuulta ja kahdesti pystystä. Hutien sattuessa kierretään 75 metrin sakkorinkiä.
SM-lähtöihin osallistuu 35 miestä ja naista. Mukana ovat myös Pekingin olympialaisista palaavat Mari Eder ja Heikki Laitinen.
Kyrönpellossa kilpaillaan myös kansallisissa sarjoissa 11–80 -vuotiaille. Kaikkiaan viikonlopun kisatapahtumiin on ilmoittautunut 150 ampumahiihtäjää.
Haikosen mukaan kisojen järjestäminen on melkoinen urakka.
– Vuoden päivät on tehty suunnittelua ja pidetty palavereita organisaation kokoamiseen.
Supersprint
– Nyt 80 hengen talkooporukka on koossa ja työtehtävät jaettu. Tällä viikolla kiireitä riittää kisakeskuksen viimeistelyn parissa.
Runsas lumi on Haikosen mielestä ollut pelkästään eduksi.
– Toivottavasti ei tule mitään ulkopuolisia esteitä yleisön tai koko kisan kannalta. Turvallisuustilanne on jo tuonut rajoitteita rata-alueen käyttöön.
– Kisakeskuksessa on suurin uudistus uudet aidat suorituspaikan ja seuraajien välille sekä ampumataulujen taustapenkan mainosaita.
Yleisön kilpailunjohtaja toivottaa tervetulleeksi Kyrönpeltoon.
Supersprint
– Liikenne ohjautuu Jyväskylän tien varresta Kyrönpellontien kautta. Paikoitustiloja riittänee ampumarata-alueella ja lisätilaa aurataan tarvittaessa kivääriradoille.
– Mukaan kannattaa ottaa kiikarit, joilla saa vielä lisää mielenkiintoa ampumasuoritusten seurantaan, Haikonen vinkkaa.