Enni Mustonen ja Tommi Kinnunen olivat mikkeliläisten suosikit – kirjaston lainaukset kasvoivat koronarajoituksista huolimatta

Mikkelin seutukirjaston kokonaislainausten määrä nousi vuonna 2021 edelliseen vuoteen verrattuna lähes kahdeksalla prosentilla.

Lainausmäärä on hyvällä tasolla, kun ottaa huomioon, että kirjastoissa oli viiden kuukauden ajan kävijämäärärajoituksia ja vuonna 2020 lakkautettiin lähikirjastot Kalevankankaan ja Lähemäen kouluilta sekä Rantakylästä.

Mikkelin seutukirjastosta tehtiin yhteensä 624 070 lainausta. Lainausten nousu näkyi erityisesti pääkirjaston lainoissa, joiden määrä lisääntyi reilulla 11 prosentilla edellisestä vuodesta.

Vuoden 2021 lainatuimmat teokset olivat Enni Mustosen Näkijä ja Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa.

Mikkelin kirjastoissa otettiin viime vuonna käyttöön niin sanotut pikalainat. Pikalainakokoelmaan hankitaan kuumimpia uutuuksia lainattavaksi paikan päältä kirjastoista viikon laina-ajalla.

Konsoli- ja lautapelikokoelman laajentamiseen panostettiin ja esinehankinnoissa toteutettiin asiakastoiveita. Kirjastossa onkin nyt lainattavissa muun muassa roskapihdit, video- ja äänityskamera ja pelikonsoliohjaimia.

Viime vuosina valtavia harppauksia ottanut sähköisten eli e-kirjojen lainamäärien kasvu tasaantui vuonna 2021 lähes 11 000 lainaan. Suosituin e-kirja vuonna 2021 oli Nora Robertsin teos Tasapeli rakkaudessa.

E-kirjalainojen osuus kokonaislainoista Mikkelin seutukirjastolla oli noin 1,6 prosenttia.

E-lehtien käyttö kasvoi kirjastossa luettavien sanomalehtien osalta noin kymmenellä prosentilla. Suosituimpia olivat Länsi-Savo ja Itä-Savo sekä Helsingin Sanomat.

Aikakauslehtien osalta e-lehtien kokonaiskäyttö laski vuodesta 2020 peräti 37 prosentilla. Tähän vaikuttanee se, että suosituimmat eMagz-palvelun lehdet Iltalehti, Ilta-Sanomat ja Kauppalehti ovat vain kirjastoissa käytettäviä ja kevään tiukat kävijämäärärajoitukset estivät e-lehtien lukemisen kirjastoissa.

Tammikuusta toukokuuhun vaikuttaneet kävijämäärärajoitukset, tiukimmillaan maksimissaan kuusi 6 henkilöä kirjastossa, vaikuttivat käyntien määrään voimakkaasti. Kirjastokäynneissä oli otantapäivien mukaan laskettuna laskua peräti 122 700 käyntiä.

Omatoimikirjastoissa käyntimäärät kuitenkin nousivat huolimatta siitä, ettei omatoimiaikaa sallittu maaliskuusta toukokuulle.

Omatoimiajan käyttöä edisti se, että vuoden 2021 aikana saatiin omatoimitekniikka kaikkiin lähikirjastoihin, vuoden alussa avattiin Otavan omatoimi ja lokakuun lopussa Anttolan kirjastossa saatiin hankeavustuksella omatoimitekniikka.

Vain pääkirjastossa ei ole omatoimitekniikkaa.

Vuonna 2021 kirjaston toimintaa siirrettiin aktiivisesti verkkoon.

Pääkirjastossa toteutettiin keväällä verkon kautta niin esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmaan kuuluva Kirjastopolku, aikuisten digitaitoja tukevat Tietotunnit kuin kirjaston esittelytkin. Myös lukupiirit ja monet muut tapahtumat lähetettiin verkossa.

Kirjastopolulla pidettiin päiväkodeille etäkirjastoesittelyitä sekä kouluille etäkirjastosuunnistuksia ja etäkirjavinkkauksia. Vinkkaukset toteutettiin tehokkaasti yhtaikaa useille luokille.

Syksyllä etävinkkaukset jatkuivat mutta muut suunnitelman mukaiset kirjastokäynnit voitiin toteuttaa kirjastoissa.

Tietotunneilla, joita on järjestetty jo vuodesta 2017, kirjastossa tutustuttiin yhdessä digiajan ilmiöihin, sovelluksiin ja palveluihin. Kevään 2021 verkossa järjestetyt tietotunnit käsittelivät muun muassa Teams-kokouksen järjestämistä, digitaitoja ja e-aineistoja.

Kirjasto on mukana Mikkelin vapaaehtoistoimijoiden verkostossa yhtenä digiopastuspaikkana. Vapaaehtoiset vertaisohjaajat auttavat ikääntyviä erilaisissa tietokone- ja puhelinpulmissa pääkirjastolla kerran viikossa.

Kevään koronarajoitusten aikana opastus oli tauolla, mutta syksyllä osaavat opastajat olivat taas saatavilla.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka