Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Se voi tapahtua kenelle tahansa – Rintasyöpä kääntää tuhansien suomalaisten arjen päälaelleen vuosittain

Tässä lehdessä on tarina mikkeliläisestä perheenäidistä, 37-vuotiaasta Susanna Koistisesta.

Hän sairastaa ärhäkkää rintasyöpää ja haluaa jakaa sen julkisesti.

Susanna ei halua pitää esillä itseään, vaan omalla tarinallaan muistuttaa, että syöpään voi sairastua kuka tahansa ikää katsomatta. Hän haluaa kannustaa naisia tutkimaan rintojaan säännöllisesti ja osallistumaan seulontoihin.

Mitä nopeammin muutokset huomaa, sitä parempi mahdollisuus on selviytyä.

Myös me haluamme kertoa Susannan tarinan paitsi kiinnostusarvon takia, myös sillä ajatuksella, että lukija voisi saada siitä oivalluksia ja samaistumispintaa.

Susanna löysi rinnastaan kyhmyn puolisen vuotta sitten. Hänellä ei ollut muita oireita, ei kipua tai sukurasitteita. Ikääkin hänellä oli diagnoosin saadessaan vasta 36 vuotta.

Susannan rintasyöpä on triplanegatiivinen. Syöpätyypillä on muita huonompi ennuste täsmälääkkeen puuttumisen vuoksi.

Positiivista on, että kasvain löydettiin hyvissä ajoin. Susanna huomasi kasvaimen sattumalta lukiessaan iltasatua yhdeksänvuotiaalle pojalleen. Mikäli hän ei olisi tuona lauantai-iltana asentoaan vaihtaessa pannut merkille oudolta tuntuvaa kyhmyä tai jättänyt sen jälkeenpäin huomiotta, olisi tilanne takuuvarmasti vielä huonompi.

Susannan tarina on pysäyttävä. Se laittaa miettimään elämää ihan toiselta kantilta. Elämän tarkoitus on elää, ei pelätä kuolemaa tai valmistautua siihen.

Rintasyöpä kääntää tuhansien suomalaisten arjen päälaelleen vuosittain. Se on edelleen naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu Suomen Syöpärekisterin mukaan joka vuosi noin 5000 naista.

On kuitenkin hyvä muistaa, että syöpä ei ole suora kuolemantuomio. Valtaosa syöpäpotilaista selviytyy. Siitä on kiittäminen hyvää syöpähoitoa ja kehittynyttä lääketiedettä.

Naiset, muistakaa tarkkailla rintojanne! Jos joskus löydät rinnastasi kyhmyn tai mitään muuta normaalista poikkeavaa, kannattaa varata viipymättä aika tutkimuksiin.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden toimittaja.