Suomenniemen koulun kohtalo pelottaa Niementähdessä

Suomenniemen ainoa ympärivuotinen lounaskahvila on riippuvainen kouluruokailusta. ”Olemme roikkuneet löysässä hirressä.”

Suomenniemellä Lounaskahvila Niementähdessä tuoksuu kahvi ja pulla. Kello käy iltapäiväkahta, ja viimeisetkin lounasajan askareet on tältä päivää taputeltu.

Henkilökunta on istahtanut alas henkäisemään kahvikupposten äärelle.

Suomenniemen Tukiasuntoyhdistyksen ylläpitämä Niementähti on Suomenniemen kirkonkylän ainoa ympärivuotinen lounas- ja seurustelupaikka.

Samassa Tukiasuntoyhdistyksen ja Mikkelin kaupungin omistamassa rakennuksessa toimii toimintakeskus Metsätähti, jonka yhteydessä on tarjolla myös Mikalon vuokra-asuntoja. Vuokra-asujille Niementähti räätälöi ateriapalvelut.

Lisäksi Niementähdessä valmistetaan päiväkodin ateriat ja siellä ruokailevat Suomenniemen koulun oppilaat, ainakin toistaiseksi.

Lakkautusuhan alla olevan koulun kohtalo on puhuttanut viime aikoina paljon Niementähden kahvipöydissä.

Koulu on Suomenniemen sydän.

–Kyllä nämä viimeiset vuodet ovat olleet rankkoja. Olemme roikkuneet löysässä hirressä. Koulun alasajo olisi todella huono asia koko kylän kannalta. Asia on herättänyt paljon keskustelua, toteaa Niementähden emäntä Henna Hujala.

–Kyllä siinä itku tulisi, jos päätös koulun lopettamisesta tulisi, sanoo keittäjä Venla Koskinen.

Kaksistaan Niementähden keittiötä pyörittävät Hujala ja Koskinen pelkäävät omien työpaikkojensa puolesta. He huomauttavat, että lounaskahvila on pitkälti riippuvainen kouluruokailusta.

Tukiasuntoyhdistyksessä on laskettu, että koulun loppuminen veisi lähes kolmasosan Niementähden keittiön tuloista menetettyinä kouluaterioina. Näistä kaupunki maksaa korvauksen tukiasuntoyhdistykselle.

–Emme vielä heitä kirvestä kaivoon. Toivoa on, mutta sanottakoon suoraan, että huonosti käy, jos koulu lakkautetaan, sanoo Tukiasuntoyhdistyksen puheenjohtaja Aira Partio.

Niementähdessä on jo ryhdytty varatoimiin. Muun muassa leipomotoimintaa on laajennettu.

Niementähdessä tehdään tilauksena esimerkiksi täyte-, kuiva- ja voileipäkakkuja sekä pullia ja munkkeja. Tarjolla on myös kasvisvaihtoehtoja sekä gluteenittomia tuotteita.

Lisäksi Niementähden talon leipää myydään paikallisessa ruokakaupassa.

–Opiskelin leipomokondiittoriksi ihan tätä varten, Koskinen naurahtaa.

–Venlalla on kyllä taito hyppysissä, kehaisee Partio.

Kysyttäessä, voisiko vireä leipomotoiminta olla Niementähden pelastus, Hujala ja Koskinen pyörittelevät päätään.

–Ei. Se auttaa paljonkin, mutta ei missään nimessä voi korvata sitä tulomenetystä, minkä koulun lopettaminen aiheuttaisi.

-Tilamme eivät edes riitä kasvattamaan leipomopuolta tämän enempää.

Niementähti ei ole suinkaan ainoa syy jännittää koulun kohtaloa.

Kyläläiset ovat huolissaan siitä, miten koulun lakkauttaminen vaikuttaisi Suomenniemen kylään ylipäänsäkin.

–Eihän kukaan tänne halua muuttaa, jos täällä ei ole kouluakaan. Koulu on Suomenniemen sydän, painottaa Koskinen.

Jos koulu lakkautettaisiin, oppilaat siirtyisivät Mikkelin Ristiinan yhtenäiskouluun.

–Miten pienet koululaiset jaksaisivat pitkiä, yli 25 kilometrin koulumatkoja. Siinähän tulisi järkyttävästi lisää pituutta päivälle, Partio tivaa .

–Ja onhan se niin, että mikäli koulu lopetetaan, menevät suomenniemeläisiltä samalla sisäharrastuspaikat. Tuskinpa koulua pidettäisiin lämpimänä, jos siellä ei olisi koulutoimintaa, Hujala pohtii.

Keskustelu koulun kohtalosta on kiivaimmillaan. Sitä puitaneen pian myös osana Mikkelin palvelut ja talous -ohjelmaa eli Patua.

Suomenniemen alakoulussa on kaksi virassa olevaa luokanopettajaa ja kaikkiaan 18 oppilasta.

–Ajatelkaa meitä täällä asuvia. Tulkaa päättäjät katsomaan, että miten hieno ja yhteisöllinen koulu meillä täällä on, kolmikko päättää.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka