Mikkeliin paluumuuttanut suuhygienisti Kimmo Loppukaarre teki intohimostaan ammatin

Loppukaarteen vastaanotto sijaitsee Mikkelin keskustassa Kirkkopuiston laidalla.

Mikkelissä on aloittanut vuoden alussa uusi hammashoitoalan yrittäjä, suuhygienisti Kimmo Loppukaarre, 41. Hänen vastaanottonsa palvelee Mikkelin keskustassa Kirkkopuiston laidalla.

Loppukaarre on paluumuuttaja, jonka juuret ovat tukevasti kiinni Mikkelin maaperässä. Hän palasi kotikonnuilleen kaksi vuotta sitten viidentoista Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen.

Kimmo Loppukaarre, miten päädyit muuttamaan takaisin Mikkeliin?

– Minulle oli jo pitkään ollut selvää, että tulen Mikkeliin takaisin ja perustan oman yrityksen. Tämä kaupunki tuntuu kodilta.

Miten sinusta tuli suuhygienisti?

Aloitin hampaiden parissa työskentelyn vuonna 1998 Mikkelissä hammaslaboratoriossa. Helsingissä tein muita töitä, mutta palasin hampaiden pariin vuonna 2013. Opiskelin hammasteknikoksi ja suuhygienistiksi ja kävin viikoittain Mikkelissä töissä. Tähtäimessä on aina ollut oma yritys.

Omahoito on kaiken a ja o.

Miksi halusit yrittäjäksi?

– Pidän siitä, että saan suunnitella omat aikatauluni, valita työvälineeni ja ennen kaikkea tehdä työni omassa aikataulussa.

– Olen suoraan sanottuna todella pikkutarkka. Aina se ei ole hyvä piirre, mutta tässä työssä ehdottomasti on sitä. Kukaan asiakas ei ole tullut vielä valittamaan, että hänen hammaskivensä on poistettu liian tarkasti.

Miten suuhygienisti eroaa hammaslääkäristä tai -hoitajasta?

–Hammaslääkäri korjaa, suuhygienisti ennaltaehkäisee.

Mitä kuuluu työnkuvaasi?

– Suuhygienisti huolehtii bakteeripeitteen ja hammaskiven poistosta ja reikiintymisen ehkäisemisestä. Ennaltaehkäisyyn kuuluu myös oikeiden ruokailutottumusten ja hampaiden hyvän kotihoidon ohjeistus. Teen myös valkaisuja.

Mistä erityisesti pidät työssäsi?

– Tämä työ on jo itsessään minun intohimoni. Tykkään hampaista, tykkään puhua niistä toisten kanssa ja koen, että voin auttaa ihmisiä. Pidän kaikesta työssäni.

Miten matkasi yrittäjänä on lähtenyt käyntiin?

– Oikein hyvin. Alkuvuosi on aina suunterveydenhuollossa hiljaista, mutta tämä on ihan valtakunnallinen ilmiö. Uutena tekijänä tietenkin toivon että asiakkaat löytävät luokseni. Minulla onkin tutustumistarjous helmikuun ajan.

Miten aloitat työpäiväsi?

– Tulen työpaikalle aina hyvissä ajoin ennen ensimmäistä asiakasta. Aloitan työpäiväni puhdistamalla laitteet ja välineet huolellisesti. Työvälineiden puhtaus on ensiarvoisen tärkeää, ja puhdistusta tehdään myös potilaskäyntien välissä ja työpäivän lopuksi.

Kuinka usein suuhygienistin vastaanotolla on suositeltavaa käydä?

– Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, mutta tyypillisesti se pitäisi poistaa vuosittain. Huonosti hoidettuna ikenet tulehtuvat, mikä voi johtaa parodontiittiin, jonka pysäyttämiseen tarvitaan käyntejä tiheämmin.

Mikä on avain suun terveyteen?

– Omahoito on kaikista tärkein. Sitä ei voi painottaa liikaa. Eli kaikki kotona tehtävä työ ja hyvät ruokailutottumukset.

Mitkä ovat vinkkisi omahoitoon?

– Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Muista puhdistaa säännöllisesti myös hammasvälit. Ruokarytmi on tärkeä, sillä hampaiden täytyy palautua happohyökkäyksestä kahdesta kolmeen tuntia.

– On tärkeää kiinnittää huomioita myös hyvään harjaustekniikkaan. Siihen saa neuvoja meiltä ammattilaisilta. Sillä, mitä me teemme täällä vastaanotolla kerran vuodessa, on pieni merkitys verrattuna siihen, mitä kotona tehdään kaksi kertaa päivässä.

Työskentelet samoissa toimitiloissa sisaresi Marita Loppukaarre-Markkasen ja isäsi Jorma Loppukaarteen kanssa. Miten yhteistyö on sujunut?

– Hienosti. Mitään ongelmia ei ole ollut. Marita tekee hierojan töitä omassa hoitohuoneessaan, ja isä työskentelee näissä tiloissa erikoishammasteknikkona vielä osa-aikaisesti.

Miten usein kohtaat pelkopotilaita?

–Toisinaan, mutta en koskaan kysy erikseen, että pelkääkö potilas hammashoitoa. Asian nostaminen esiin voi vain lisätä pelkoa. Koen olevani hyvä pelkopotilaiden kanssa. Jutustelen koko hoidon ajan, jolloin potilas huomaamatta unohtaa pelkonsa.

Mitkä ovat työsi tähtihetkiä?

– Ne kerrat, kun saan potilaalta omaehtoisesti hyvää palautetta. Suurimmat ilon hetket tulevat silloin, kun potilas kertoo muuttaneensa minun suosituksestani jotakin omaa toimintatapaansa terveemmän suun puolesta. Silloin koen onnistuneeni työssäni.

Keitä kuuluu perheeseesi?

– Vaimo ja kaksi lasta, jotka ovat iältään 6- ja 8-vuotiaita.

Miten perheesi on viihtynyt Mikkelissä?

– Olemme kaikki viihtyneet todella hyvin. Täällä kaikki on sopivan lähellä. Olemme nauttineet lasten kanssa erityisesti luonnosta. Koen Mikkelin olevan myös Helsinkiä turvallisempi kasvuympäristö lapsillemme.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

– Puuhailemme lasten kanssa kaikenlaista. Täällä on esimerkiksi todella hyvin hoidetut laavupaikat, jonne on mukava mennä paistelemaan makkaraa. Myös vanha harrastukseni hiihto on tullut takaisin. Plussaa hyvin hoidetuista laduista.

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

 – Työni ja perheeni. Mikään ei ole hienompaa kuin seurata omien lasten kasvua ja kehittymistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka