Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteisvastuukeräys auttaa myös mikkeliläisiä nuoria – keräyksen tuotto jaetaan seitsemän yläkoulun oppilastoimintaan

Koronapandemian aika on vaikuttanut monen nuoren mielenterveyteen ja jaksamiseen. Oireilua näkyy kaikkialla, myös kouluissa.

– Oppilaat ovat kyllästyneet rajoituksiin. He eivät enää jaksa odottaa. Nuoruus on nyt ja sitä pitäisi elää, tiivistää Kalevankankaan koulun nuorisotyöntekijä Markus Herranen.

Mikkeliläisillä on mahdollisuus auttaa oman kaupungin yläkoululaisten jaksamista. Kirkon tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen tuotoista osa kanavoidaan kaupungin seitsemän yläkoulun käyttöön.

– Nyt on suuri tarve saada kouluissakin jotakin yhteistä kivaa aikaiseksi. Niin paljon on jouduttu perumaan tapahtumia yhteisistä joulujuhlista alkaen, Herranen jatkaa.

Yhteisvastuu on Suomen evankelisluterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, jonka kumppani on kotimaassa tänä vuonna Lasten ja nuorten keskus. Se suuntaa yhteisvastuuvarat matalan kynnyksen jalkautuviin palveluihin, tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia.

Tuki kohdistetaan erityisesti 15–19-vuotiaille.

Nuoruus on nyt ja sitä pitäisi elää.

Mikkelissä tuomiokirkkoseurakunta saa Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 20 prosenttia. Rahat jaetaan yläkoulujen oppilaskuntatoiminnan kautta.

Lahjoitus käytetään ”Kaikki mukaan” -teeman mukaan yhteisöllisyyden, osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden tavoitteet huomioiden koulukohtaisesti.

Herrasen mukaan koulussa voidaan tehdä paljon pienelläkin rahalla.

– Jo muutamalla satasella voidaan hankkia esimerkiksi uusia pelejä tai muuta viihdykettä. Kalevankankaan koululla varoja voidaan käyttää esimerkiksi uuden kerhotilan viihtyvyyden parantamiseen, sanoo Herranen.

– Kunkin koulun oppilaskunnat voivat opettajan johdolla tehdä esityksen siitä, miten jaettava summa on ajateltu käyttää. Sen perusteella tehdään sitten päätös, taustoittaa diakonissa Hannele Salo Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnasta.

6. helmikuuta alkanut keräys jatkuu vuoden loppuun saakka, mutta Salo arvioi, että rahoja pystytään jakamaan kouluille jo syksyn aikana.

– Toiveissa on, että rahat saataisiin käyttöön esimerkiksi syyskuussa, jotta niillä ehditään saada jotakin aikaiseksi jo syyslukukauden aikana, Herranen sanoo.

Salolla on toive niille, jotka haluavat osallistua keräykseen.

– Koronan takia emme pysty järjestämään niin paljon lipaskeräyksiä kuin aikaisemmin. Siksi toivomme lahjoituksia joko MobilePay-numeroon tai verkossa, Salo toteaa.