Mikkelin Nyrkkeilijät käynnisti helmikuun alussa harjoitukset kuukausien koronatauon jälkeen hyvällä meiningillä.
Päävalmentaja Harri Hosion vetämiin puolentoista tunnin treeneihin nyrkkeilysalilla oli kokoontunut lähes parikymmentä innostunutta nuorta ja nuorta aikuista.
Alkuverryttely, venytykset ja taivutukset maistuivat. Puolen tunnin virittelyn jälkeen laitettiin hanskat käteen ja päästiin pareittain lajituntumaan.
Hosio sekä valmentajakollegat Vintte Viitanen ja Mika Pasonen opastivat nyrkkeilyn tekniikassa ja jalkatyössä.
MiNyn tuore puheenjohtaja Harri Penttilä ja kunniapuheenjohtaja Paavo Ollikainen seurasivat treenejä hyvillä mielin.
– Hienoa, että saatiin hyvä käynnistys tähän vuoteen. Koronan takia vuonna 2021 harrastajamäärät romahtivat.
Olemme avarakatseisia ja kannustamme monipuoliseen liikuntaan.
Nyrkkeilykoulun kautta Mikkelin Nyrkkeilijät aikoo kasvattaa uuden kilpailijasukupolven. Ryhmien nuorimmat ovat 10-12 -vuotiaita.
– Kilpailemaan ei ketään pakoteta. Monilla into ottelemiseen kasvaa iän myötä. Olemme avarakatseisia ja kannustamme monipuoliseen liikuntaan, Penttilä kertoo.
Mira Potkosen olympiapronssit ovat tuoneet aina uusia harrastajia salille.
Innoittajana on toiminut myös Mikkelissä varttunut Vilma Viitanen, joka saavutti Suomen mestaruudet kaikissa nuorten ikäluokissa sekä kaksi aikuisten Suomen mestaruutta MiNyn riveissä.
Penttilä arvioi nyrkkeilyn vetävän taas parhaiden vuosien malliin, kun parhaimmillaan on ollut vuosittain jopa 200 harrastajaa. Tyttöjäkin on ilahduttavasti mukana.
– Kuntonyrkkeily ja yritysten tyky-liikunta ovat kohdanneet mainiosti. Kuntonyrkkeilyn ryhmissä naisia on ollut jopa 70 prosenttia.
Harjoitusolot Esedun Kamppailuareenalla ovat mainiot. Nyrkkeilykoulu treenaa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.
Harri Hosio, 50, on alunperin helsinkiläinen. Mikkeliin hän muutti 7-vuotiaana ja pelasi jalkapalloa Pallo-Kissojen junioreissa. Nyrkkeilyn pariin hän hakeutui koulukiusattuna 14-vuotiaana, lehti-ilmoituksen innoittamana.
– Kiusaaminen loppui heti, kun kiusaajat saivat kuulla uudesta harrastuksestani.
Hosiolle nyrkkeily toi myös menestystä. Hän saavutti kaksi nuorten ja kaksi miesten Suomen mestaruutta, yhden Pohjoismaiden ja Viron avoimen mestaruuden.
Maaotteluedustuksia kertyi viisi. Vuonna 1991 Hosio otteli nuorten EM-kisoissa ja olympiakarsinnassa.
Mikkelin Nyrkkeilijöissä Hosio on valmentanut 25 vuotta.
– Valmennan kaipuusta lajiin, pari kertaa viikossa. MiNy:ssä kaikki tehdään talkoilla.
Hosio työskentelee erityisluokanopettajana Sairilan koulukodissa.
Harri Penttilä, 70, aloitti Mikkelin Nyrkkeilijöiden puheenjohtajana tämän vuoden alussa. Hänellä ei ole ottelunyrkkeilytaustaa.
– Aloitin kuntonyrkkeilyn harrastuksen vuonna 1992. Liityin MiNy:ihin ja innostuin toiminnasta. Olen toiminut aikaisemmin sihteerinä ja taloudenhoitajana.
Nyrkkeilyliiton kuntonyrkkeilyohjaajakoulutukset ja nyrkkeilytuomarikurssin Penttilä kävi harrastuksen alkutaipaleella ja toimi kuntonyrkkeilyharjoitusten ohjaajana vuoteen 2005.
– Olin myös seuran edustajana Kamppailuinstituutti Mikkeliä ja Wisa-areenaa perustettaessa vuonna 1998.
Penttilä muutti Mikkeliin vuonna 1984 ja työskenteli maanmittausteknikkona kaupungin palveluksessa vuoteen 2020 saakka.