Citymarketin kauppiaspari Marko ja Seija Miettinen vaihtaa vapaalle – "Ei niitä pitämättömiä lomia ja vapaita kannata edes laskea!"

Huhtikuun ensimmäinen päivä on Seija ja Marko Miettiselle merkkipäivä. Se on ensimmäinen päivä, jona Markon pöytäkalenterissa ei ole merkintöjä.

Eikä tämä ole aprillia. Miettiset vaihtavat vapaalle. Vuosikymmenien ura K-kaupparyhmän palveluksessa Mikkelissä on tällä erää ohi.

– On tätä päätöstä kypsytelty jo pitkään. Nyt on aika hengähdystauolle. Pidetään kertyneitä vapaapäiviä ja lomia pois, Marko sanoo.

Kun kysyn, paljonko lomasaldo olisi, pariskunta puhkeaa nauruun.

– Ei niitä kannata edes alkaa laskea, Seija sanoo.

Sellainen on kauppiaan osa. Itse valittu elämäntapa, jossa ei kelloa katsella.

– Mikään yrittäminen ei ole helppoa. Olemme kuitenkin kiitollisia siitä, että olemme pystyneet työllistämään ihmisiä, maksamaan palkkoja ja tuomaan siten elinvoimaa Mikkeliin, Marko sanoo.

Miettiset luovuttavat maaliskuun lopussa Graanin Citymarketin avaimet Lappeenrannasta siirtyvälle Harri Mattiselle. Sitten odottaa vapaa-aika.

– Tosin kotona on kaikenlaista projektia odottamassa, puuhommista lähtien. Mutta nyt katsellaan jonkin aikaa ihan rauhassa ja levätään.

Kokonaan laakereille lepäämään Miettiset eivät ole jäämässä.

– Kaikenlaista on vireillä. Yrittämiseenhän ne asiat liittyvät, mutta kaikki jatkokuviot eivät ole vielä selvillä, Marko sanoo.

Miettiset ovat ehtineet olla mukana monenlaisissa vähittäiskaupan kuvioissa Mikkelissä ja lähiseudulla.

– Pikkupoikana katselin kun iso rekka peruutti Maksimatin pihassa ja mietin että tuonne kun pääsisi, Marko muistelee.

Hän pääsi. Työura alkoi jo 1980-luvun puolella mikkeliläisen kaupan legendan palveluksessa.

– Aloitin työt Maksimatissa Matti Toivakan alaisena. Kuuden vuoden jälkeen siirryin sitten Jukka Toivakan palvelukseen juuri valmistuneessa Citymarketissa. Niissä tehtävissä sai hyvät valmiudet omaa yrittäjäuraa silmälläpitäen, Marko kertaa.

Seija aloitti myös Citymarketissa 1990-luvulla. Sen jälkeen alkoi pariskunnan sarka yrittäjinä.

– Olimme kauppiaina Ristiinan K-Marketissa vuodesta 2003 vuoteen 2013. Sitten siirryimme kauppiaiksi tänne Citymarkettiin. Helmikuun alussa tuli täyteen yhdeksän vuotta Graanissa, Marko laskee.

K-kauppias tekee pitkää päivää ja työ vaatii paljon. Vastapainoksi se myös antaa.

– Tämä on monipuolista. Saa tehdä ihan kaikkea eikä yksikään päivä ole samanlainen, Seija luettelee.

– Se tosin tarkoittaa joskus sitäkin, ettei läheskään kaikki mene aina niin kuin on etukäteen suunnitellut. Improvisoimaankin joutuu joskus, nauraa Marko.

Miettiset mainitsevat myös asiakaskuntansa.

– Monesta asiakkaasta on tullut tuttuja ja ystävyyssuhteitakin on syntynyt.

– Jotkut ovat kyselleet että mitenkäs nyt kun te lähdette. Me olemme sanoneet että emmehän me Mikkelistä mihinkään lähde. Ties vaikka nähdään täällä Citymarketissa asiakkaina, Marko nauraa.

Eikä kauppiaan hommasta tulisi mitään ilman osaavaa väkeä.

– Haluamme kiittää henkilökuntamme jäseniä, niin nykyisiä kuin entisiä, kaikista kuluneista vuosista. On ollut aina mahtavaa tehdä töitä hyvän henkilökunnan kanssa.

Vilkkaan työelämän kuvioista Miettiset pääsevät irti luonnon rauhassa. Muutama vuosi sitten Majavedelle valmistuneesta kodista on tullut rakas paikka.

– Ensin mietittiin että miten siellä jaksaa kun tulee talvi ja pimeä. Mutta eihän sieltä haluaisi enää lähteä minnekään, Seija sanoo.

Kotona odottaa työpäivien jälkeen myös eläväinen novascotiannoutaja Santtu.

– Hyvä kun kotona on koira. Se pakottaa lähtemään töistä aikanaan ja sen kanssa on myös mukavaa kulkea luonnossa vapaa-aikana. Tai sitten soudella Saimaalla. Siellä pääsee irti kaikesta, keskellä hiljaisuutta, Marko maalailee.

Vielä yksi juttu. Millaisia vinkkejä Miettiset haluavat antaa uudelle Citymarket-kauppiaalle?

– Ole valmis tutustumaan asiakkaisiin ja kuuntelemaan, mitä heillä on sanottavana. Täällä on lupsakoita ihmisiä, joille on varattava aikaa, vaikka vain muutaman sanan vaihtamiseen, Marko sanoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka