Margit Bister toteutti unelmansa oman kirjan kirjoittamisesta

Mikkeliläisen kansalaisaktiivin tuoreessa kirjassa on kaikkiaan 16 tarinaa hänen elämänsä pienistä ja suuremmista hetkistä.

Painotuore kirja hyppysissä on helppo hymyillä, etenkin jos kirja on itse kirjoitettu. Sen tietää mikkeliläinen Margit Bister. Hänen debyyttikirjansa Yön syliin on vasta julkaistu.

– Eikö olekin nätti kansi. Olen sellainen haaveilija, ja ehkä tämä kirjan kannen vaaleanpunainen ilme kuvaa osuvasti minua, hän maalailee.

Bisterin kirja on julkaistu omakustanteena. Hän on myös taittanut kirjan itse.

– Pyrin tekemään kirjan mahdollisimman edullisesti. Kirja tuli maksamaan kirjoittajalle 69 euroa. Sain tarvittavat taidot kansalaisopiston kurssilta, jossa Heli Fabritius opasti ansiokkaasti, miten omakustannekirja julkaistaan.

Kirjassa on kaikkiaan 16 tarinaa Bisterin elämän pienistä ja suuremmista hetkistä.

Hän kuvailee kirjan tarinoiden olevan sekoitus faktaa ja fiktiota.

Mikkeli on hieno paikka asua.

– Kirjoittaminen on toki pitkään kulkenut mukana, mutta Yön syliin on ensimmäinen kokonainen kirja, jonka olen kirjoittanut.

Moni mikkeliläinen saattaa muistaa Bisterin nimen mielipidekirjoituksista, joita julkaistiin taannoin tiuhaan tahtiin esimerkiksi sanomalehti Länsi-Savossa.

Bister otti kirjoituksissaan kantaa muun muassa pari vuotta sitten paljon puhetta herättäneen Saksalan aukion hoivatalohankkeeseen.

Paljon keskustelua herättäneessä hankkeessa Saksalan aukion tonttivarausta kaavaili Mediset Hoivarakentajat Oy. Tilaaja oli Attendo. Terveysjätti kuitenkin luopui hankkeesta.

Bister ja monet muun Saksalan alueen asukkaat olivat hanketta vastaan ja muun muassa keräsivät lähes 300 nimen adressin.

–Tein ihan jalkatyötä adressin eteen. Kävin keräämässä nimiä ovelta ovelle -taktiikalla. Ja kyllä kai sitä tuli tutuksi kasvoksie etenkin Saksalan alueen asukkaille, hymähtää itsekin Saksalassa asuva Bister.

Myös kaupungin viimevuotinen suunnitelma Mikkelin pääkirjaston lehtilukusaliin kohdistuvista muutoksista sai Bisterin tuohtumaan.

Lehtilukusalin tiloihin kaavailtiin siirrettävän kaupungin muita palveluita. Huoli lehtilukusalin kohtalosta synnytti Mikkelin alueella kohun, ja Bisterin tapaan monet muut mikkeliläiset olivat närkästyneitä suunnitelluista muutoksista.

– Kyseessä on kuitenkin lukusali. Paikka, jonnekaikki mikkeliläiset voivat mennä lukemaan ja rauhoittumaan. Suunnitelmassa ei ollut minkäänlaista järkeä. Ilmaisin mielipiteeni useammassakin kirjoituksessa ja lehtijutussa.

Lopputulos oli Bisterille tässäkin tapauksessa mieluinen. Lehtilukusali sai jäädä paikalleen.

– Olen ihan varma, että ilman meitä aktiivisia kannanottajia, olisi lopputulos voinut olla toinen.

Bisterin omat näkemykset sekä hoivakotihankkeesta että lehtisalin kohusta ovat myös päätyneet juuri julkaistun kirjan kansien sisään.

– Koen, että kirja voisi olla mikkeliläisille kiinnostavaa luettavaa. Luen itse usein kirjoja öisin. Lukeminen on rauhoittavaa. Tämäkin kirja on tehty juuri meitä yöheräilijöitä ajatellen.

Nyt jo eläkkeellä oleva Bister, 66, on tehnyt elämäntyönsä seurakunnan parissa.

– Suurimman osan työurastani tein seurakunnan talouspäällikön, hallintosihteerin ja laskentapäällikön tehtävissä.

Hänen juurensa ovat Keiteleellä.

–Mutta täytettyäni 50 vuotta lähdin pienelle kierrokselle. Sittemmin olen asunut Iisalmessa, Kiuruvedellä, Uuraisissa, Pihtiputaalla ja viimeisimmäksi ennen Mikkeliä Pirkkalassa.

Mikkeliin Bister muutti nelisen vuotta sitten.

– Mikkeli on hieno paikka asua. Palvelutkin ovat hyvät. Erityinen kiitos kuuluu Essotelle, joka on hoitanut hienosti tämän koronamyllerryksen.

Bister antaa pisteitä Mikkelin alueelle myös luonnosta ja vesistön läheisyydestä. Ensisijainen syy Mikkeliin tuloon olivat kuitenkin lapsenlapset – Bisterin elämän suola ja sokeri.

– Tulin Mikkeliin, kun tyttäreni perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi. Jäin silloin varhennetulle eläkkeelle, koska koin, että tukiverkosto on tyttären perheelle tosi tärkeä. Nyt heillä on kaksi lasta. Lapsenlapset ovat minulle äärettömän tärkeitä.

Bister kertoo, että arvokas aika lastenlasten kanssa on vienyt voiton myös silloin, kun häntä on houkuteltu mukaan politiikkaan.

– Useampi puolue pyysi minua ehdokkaaksi kuntavaaleihin ja nyt näihin uusiin aluevaaleihin. Ei se ajatus ole ollut mahdoton, mutta olen halunnut ensisijaisesti olla tukena lastenlasten elämässä.

Kirjoittaminen on kulkenut Bisterin elämässä mukana niin kauan kuin hän muistaa.

Hän on myös vetänyt Pirkkalassa vapaaehtoistyönä matalan kynnyksen kirjoittajapiiriä. Hän haluaa rohkaista muitakin tarttumaan kynään.

– Uskon, että tämä nyt julkaistu kirjani palvelee tavallista ihmistä. He voivat samaistua teksteihin tai kenties innostua kirjoittamaan.

Oletko suunnittelut jo toisen kirjan julkaisua?

– Tarinoita on kertynyt sen verran hyvin, että vaikka kolmannenkin, Bister naurahtaa.

Bisterin Yön syliin -kirjaa on saatavilla Prisman verkkokaupasta ja Books on Demandin verkkokirjakaupasta. Kirja on myös lainattavissa Mikkelin pääkirjastossa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka