Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset ystävät ilahduttavat yksinäisiä

Mikkelin alueella ystäviä kaipaavat erityisesti ikäihmiset.

Suomalaiset ovat tutkimusten mukaan maailman onnellisin kanssa, mutta entäpä yksinäisyys, jota meillä on valtavasti? Sitä me pyrimme omalta osaltamme vähentämään. Näin sanoo mikkeliläinen Seija Ripatti.

Hän on yksi Suomen Punaisen Ristin Mikkelin osaston vapaaehtoisista ystävistä.

SPR:n ystävätoiminnassa välitetään ystäviä sinne, missä ystävää tarvitaan.

Mikkelin alueelle ystäviä kaipaavat erityisesti ikäihmiset, mutta myös monet työikäiset ja perheet ovat juttukaveria vailla.

– Ystävätoiminta on tarkoitettu kaikille, jotka kokevat itsensä yksinäiseksi. Meillä on ystävätoimintaa esimerkiksi maahanmuuttajille. Heistä moni kaipaa suomenkielistä ystävää, kertoo ystävätoimintaa Mikkelissä vetävä Pirjo Ålander.

SPR:n vapaaehtoiset ystävät ovat tuoneet iloa yksinäisten arkeen jo yli 60 vuotta.

Ystävää ei jätetä.

Rajoitukset ovat hankaloittaneet ystävien tapaamista viimeisen parin vuoden aikana, mutta yhteydenpito on onnistunut esimerkiksi puhelimitse tai ulkoillen.

–Puhelimessa ystävät voivat muistella lapsuuden kesiä, koulumuistoja tai vaikkapa keskustella luonnosta tai kuluvasta päivästä.

Vapaaehtoistoiminnan kautta alkunsa saaneet ystävyyssuhteet ovatkin hyvin samanlaisia kuin tavalliset ystävyyssuhteet. Ystävät tapaavat toisiaan ja viettävät aikaa heille itselleen sopivalla tavalla.

Ennen kaikkea vapaaehtoinen ystävä on luotettava kuuntelija ja juttukaveri.

–Luottamuksellisuus on erittäin tärkeä osa toimintaa. Vaitiolovelvollisuus koskee kaikkia meitä SPR:n ystäviä, painottaa Maija Hokkanen.

Toiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin. Raha ei liiku suuntaan eikä toiseen.

–Tästä saa hyvää mieltä molemmille. Itse en vaihtaisi päivääkään pois. Tunne siitä, että on tehnyt toisen hyvälle mielelle sekä tarjonnut seuraa ja olkapäätä, on hieno palkkio, sanoo Hokkanen, joka on ollut toiminnassa mukana 20 vuotta.

Pitkän kokemuksen ystävätoiminnasta omaa myös Chrisse Viita. Hän lähti vapaaehtoiseksi ystäväksi melko tarkalleen 25 vuotta sitten.

–Tästä saa niin paljon hyvää myös itselle. Joskus vierailut ystävän luona saattavat venähtää ihan huomaamatta. Niin hauskaa meillä on.

Henkilökohtaiset ystävävierailut kestävät yleensä puolesta tunnista kahteen tuntiin.

–Ja vierailuja tehdään ohjeistuksen mukaan kaksi kertaa kuukaudessa. Tosin eivät nämä ohjeistukset ole niin kiveen kirjoitettuja. Ystävät voivat sopia keskenään, milloin heille tapaaminen parhaiten sopii, Ålander sanoo.

Henkilökohtaisten vierailujen lisäksi SPR Mikkeli on järjestänyt ryhmävierailuja esimerkiksi palvelutaloihin.

Käynneillä remmissä on mukana kahdesta neljään SPR:n ystävää.

Ryhmävierailut ovat olleet korona-aikana ajoittain tauolla.

–Vierailuilla ulkoillaan yhdessä, keskustellaan, lauletaan tai esimerkiksi järjestetään leikkimielisiä visailuja. Toivottavasti pääsisimme pian jakamaan näitä yhteisiä hyvän mielen hetkiä. Meitä ystäviä varmasti kaivataan jo kovasti, sanoo lukemattomia ystävävierailuja palvelutaloihin tehnyt Paula Korkeamäki.

SPR:n Mikkelin osastolla on tällä hetkellä kymmenkunta vapaaehtoista ystävää. Lisää kaivataan kipeästi.

–Tilanne on se, että pyyntöjä ystäville tulee enemmän kuin mihin rahkeemme riittävät. Uusia ystäviä kaivataan kovasti. Etenkin nuorta väkeä tarvitaan ystäviksi nuorille sekä myös miehiä, jotka voivat olla kavereita esimerkiksi maahanmuuttajamiehille, Ålander sanoo.

Ystäväksi voi alkaa kuka tahansa toiminnasta kiinnostunut. Halu auttaa ja tavallisen ihmisen tiedot sekä taidot riittävät. Erityistaitoja ei tarvita.

–Ensimmäisellä vierailukerralla uusi ystävä saa meiltä mukaansa jonkun pitkään toiminnassa mukana olleen SPR:n ystävän. Hän toimii ikään kuin tukihenkilönä. Muutenkaan ketään ei jätetä yksin. Neuvoja ja tukea saa aina, Ålander linjaa.

Ystävää voi tavata joko henkilökohtaisesti, olla ystävä verkon tai puhelimen välityksellä tai osallistua ryhmätoimintaan. Toimintaan voi sitoutua pidemmäksi aikaa tai satunnaisesti.

–Toki toivomme, että jos ystävyyssuhde on syntynyt, sitä myös pystyttäisiin jatkamaan. Tietysti on otettava huomioon se, että elämässä voi tulla monenlaisia muutoksia.

Vapaaehtoisena ystävänä toimimiselle saa hyvät pohjat ystävätoiminnan peruskurssilta, joita SPR on järjestänyt korona-aikaan verkossa. Kurssi ei ole pakollinen, mutta siitä on paljon apua.

Kolmetuntisia kursseja pidetään tiuhaan tahtiin. Seuraava niistä järjestetään 15. helmikuuta kello 17–20, ja viimeinen ilmoittautumispäivä kurssille on 13. helmikuuta. Kurssikalenteri löytyy SPR:n Rednet-sivustolta ja Oma Punainen Risti -sivustolta.

SPR:n lisäksi myös monet muut järjestöt järjestävät ystävätoimintaan valmistavia kursseja.

–Kurssilta saa tarpeellista tietoa toiminnasta, mutta sen käyminen ei sido mihinkään. Kurssi voi antaa hyvää näkemystä siitä, onko ystäväksi alkaminen juuri sinun juttusi tällä hetkellä tai olisiko aika vasta joskus tulevaisuudessa, Ålander sanoo.

Homma toimii kahteen suuntaan. Yhteyttä voi ottaa, jos tuntee kiinnostusta vapaaehtoistoimintaan, mutta myös silloin, jos tuntee kaipaavansa juttukaveria.

Ystävätoiminnan päivystyspuhelin vastaa numerosta 044 706 1466 maanantaisin kello 17–20 välillä.

Lisätietoja Suomen Punaisen ristin ystävätoiminnasta: www.rednet.punainenristi.fi.