Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | Veli Liikanen ei jouda lepäämään, kun maailma pitää pelastaa – "Haluan suojella ympäristöä ja puolustaa ihmisten tasa-arvoa"

Kuka olet?

– Olen Veli Liikanen, Vihreiden puoluesihteeri ja mikkeliläinen kunta- ja aluepäättäjä.

– Synnyinkotini oli Peitsarissa vuonna 1979. Olen asunut Mikkelissä suurimman osan elämästäni. Opiskelin maisterin paperit Jyväskylässä biologian, yhteiskuntatieteiden ja matematiikan parissa.

– Asun Kaukolassa puolison ja kahden teinin kanssa.

Mitä teet työksesi?

– Opiskelun, esikoisen syntymän ja koti-isävuoden jälkeen työskentelin Mikkelin ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön parissa yli kymmenen vuotta. Mikkelissä tehdään tällä alalla korkeatasoista tutkimus- ja kehitystyötä.

Nuoruuteen kuuluu etsiminen, vapaus ja ajanhaaskaus.

– Kesästä 2019 olen ollut puoluesihteeri. Töitä on paljon, mutta olen näköalapaikassa koko valtakunnan päätöksentekoon.

– Viikot jakautuvat Helsingin työviikon ja Mikkelin välillä. Tai jakautuisivat, jos korona ei siirtäisi töitä etäilyksi vähän väliä. Etätyöhön alkaa mennä hermo.

Millaisia luottamustoimia sinulla on?

– Olen ollut kaupunginvaltuutettu vuodesta 2012. Nyt tulin valituksi Etelä-Savon aluevaltuustoon. Kokemusta paikallisesta päätöksenteosta alkaa olla paljon, uskon siitä olevan hyötyä hyvinvointialueella.

– Olen toiminut Vihreissä keskeisissä luottamustehtävissä 2010-luvulla, myös puolueen varapuheenjohtajana.

Miksi läksit kuntapolitiikkaan?

– Suojellakseni ympäristöä ja puolustaakseni ihmisten tasa-arvoista kohtelua.

– Kuntapolitiikkaan vetävät kaupungin suuri valta maankäytössä ja rakentamisessa sekä koulutuksessa ja varhaiskasvatuksessa.

– Mikkelissä näistä kuullaan joka kaudella niin järkyttäviä puheenvuoroja ja aloitteita, ettei hommaa uskalla jättää kesken. Kuntapolitiikka on supervoima: sen ansiosta kädenjälkeni näkyy Mikkelin katukuvassa ja sen avulla saimme yhdessä suojeltua Kaihun ja Ratinlammen luonnon.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Sain ympäristöherätyksen Kalevankankaan koulun maantiedon tunnilla.

– Vihreät on minulle ainoa uskottava puolue ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamisessa. Vihreät on yhteisö, jossa tehdään toisia tukien töitä maailman muuttamiseksi.

– Perehdymme asioihin, etsimme toteuttamiskelpoisia ratkaisuja vaikeisiinkin ongelmiin, ja pyrimme tekemään yhteistyötä. Olen saanut Vihreistä paljon ystäviä.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Olen pyrkinyt olemaan aktiivinen Mikkelin pyöräilyolosuhteiden parantamisessa, järviluonnon suojelussa, sisäilmaongelmien ratkaisussa sekä varhaiskasvatuksen ja koulujen perustyön puolustamisessa.

– Vastatuulta, rahanpuutetta ja poliittisia erimielisyyksiä on, mutta valtuustosta on saatu läpi monta hyvää päätöstä.

– Puolueessa olen puhunut paljon raideliikenteen kehittämisestä. Ja seksuaalikasvatuksesta, joka on todella tärkeä aihe.

Miten kuvailet itseäsi?

– Läheiset antavat puolueettomamman arvion, mutta kuvailisin itseäni sosiaaliseksi, asioista tarkaksi ja tilanteista huumoria etsiväksi. Usein yllätän itsenikin innostumalla tai kiihtymällä nopeasti.

– Kaikista näistä on joskus politiikassa hyötyä. Pohjimmiltani olen mukavuudenhaluinen, mutta laakereilla ei voi levätä, kun on tämä maailma pelastettavana.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Ystävien seura, yhteinen tekeminen, Suomen luonto sekä hyvät elokuvat ja tv-sarjat.

– Pyrin sisällyttämään vapaa-aikaan kansallispuistoreissuja ja ihmisten tapaamista.

– Saan voimaa ihmisistä, jotka laittavat itsensä likoon hyvien asioiden puolesta.

Entä murheelliseksi?

– Ihmisten välinpitämättömyys ja itsekkyys. Suomen hyvinvointivaltio on rakennettu tällaisen vastalääkkeeksi ja sitä meidän on suojeltava.

– Suren paineita ja kovia odotuksia, joita lasten ja nuorten niskaan asetetaan. Nuoruuteen kuuluu etsiminen, vapaus ja myös ajanhaaskaus.

Miten lataat akkujasi?

– Selviän päivästä toiseen kuuntelemalla musiikkia aina, kun pitää keskittyä. Klassikkojani ovat 90-luvun grunge-vuodet, mutta soittolistoille tarttuu uuttakin musiikkia metallista ja folkista poppiin ja kaikenlaisia historian löytöjä.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– Vapaa-aikaa vietän mielelläni lautapelejä tai digitaalisia pelejä pelaten. Peliharrastus on ollut minulle tärkeä lapsesta saakka.

– Harrastuksen kannalta rakkaita ovat nuoruusvuosilta säilyneet lautapelit. Muuten korvaamattomia ovat oikeastaan vain käytössä olevat silmälasit.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Kehuttavia olisi monta. Demareiden Hannu Tullisen kanssa työskentelimme, kun olin kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja. Hannu oli aktiivinen keskustelija ja hän toi selkeästi esiin demareiden tai oman kantansa. Uskon, että Hannun hyvä työ jatkuu.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkeli on henkinen ja fyysinen koti. Lampien ja järvien verkosto on poikkeuksellisen hieno, ja useimmissa paikoissa hyvät ulkoilumaastot ja luontokohteet ovat aivan lähellä.

– Kantakaupunki on tiivis, liikkuminen on nopeaa jalkaisin tai pyörällä. Puoluetoimiston työtoverit ovat hämmästelleet, kun olen reilussa kymmenessä minuutissa siirtynyt keskussairaalan poliklinikalta kotikonttoriin kokousta kuunnellen.

– Kieli ja ilmaisu on kekseliästä ja kirjavaa. Nuoruuteni Mikkelin underground-meininki säilyy mielenmaisemassani ja puheessani elämäni loppuun.

Juttusarjassa mikkeliläiset kuntapäättäjät kertovat itsestään ja asioista, jotka ovat heidän sydäntään lähellä.