Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jasmin Kähärän olympiaunelma aikaistui – kauden huipennus on 8. helmikuuta Pekingissä

Mikkeliläislähtöisen maastohiihtäjä Jasmin Kähärän, 21, fiilikset ovat juuri nyt aika korkealla.

Olympialaisiin pääsy on ollut hänen suurin unelmansa ja nyt se toteutuu ja vieläpä etuajassa. Alkuperäinen tavoite oli vuoden 2026 olympialaisissa.

Pekingin olympiladuille Kähärä lähtee tekemään kauden parasta suoritusta.

– Sen näkee sitten, mihin se riittää, hän tiivistää realistiseen tapaansa.

Jasmin Kähärän bravuuri ja todennäköisesti ainoa matka olympialaisten ensikertalaisena Pekingissä on vapaan tyylin sprinttikisa, joka hiihdetään tiistaina 8. helmikuuta.

Parisprintissä Kähärä on onnistunut tällä kaudella myös maailmancupissa. Pekingissä parisprintti hiihdetään perinteisellä tyylillä.

Kähärän bravuuri on vapaan tyylin sprinttikisa.

Valintaprosessi olympialaisiin jätti ainakin julkisuudessa toivomisen varaa.

– Valintaan vaikuttaneet kisat olivat kaikilla tiedossa, mutta maailmancupin kisojen peruuntumisen takia tuli ylimääräistä spekulointia, kommentoi Kähärä asiaa.

Olympiakomitean hallitus päätti lopulta seitsemännestä naishiihtäjästä. Kähärän valinnan sinetöivät joulukuun mainiot maailmancupin hiihdot, joissa hän oli parhaimmillaan kymmenes ja ylsi neljänneksi Jasmi Joensuun kanssa Dresdenin parisprintissä.

Olympiakunnon viimeistely sujui Kähärältä mainiosti. Hän harjoitteli Vuokatissa ja terävyyttä kertyi myös Suomen cupin kisoissa Vantaalla. Sieltä irtosi voitto Vuokatti Ski Teamin viestijoukkueessa ja kakkossija viiden kilometrin vapaalla.

Suomen hiihtomaajoukkue matkasi Pekingiin jo 26. tammikuuta. Se oli Kähärän arvion mukaan erinomainen asia.

– Paikan päällä, ennen kokemattomissa olosuhteissa on hyvin aikaa sopeutua korkeaan ilmanalaan ja viimeistellä kisavirettä.

– Korkean paikan ilmastossa hiihtäminen sopii minulle ihan hyvin. Davosissakin tuli hyvä onnistuminen korkealla.

Hiihtokauteen valmentautuminen on Kähärältä sujunut kaikin puolin mainiosti.

– Olen ollut korkealla enemmän kuin aiemmin ja pysynyt terveenä.

Nuorten maailmanmestaruuskilpailut olivat vielä pari kuukautta sitten Kähärän kauden päätavoite.

Norjassa, Lygnassa 22.– 27. helmikuuta kilpailtavat alle 23-vuotiaiden MM-hiihdot ovat edelleen tähtäimessä.

– Sprintistä tavoittelen mitalia. Aiemmilta vuosilta on pari pistesijaa.

Jasmin Kähärä vaihtoi viime kesäkuussa seuraa Mikkelin Hiihtäjistä Vuokatti Ski Teamiin. Vuokatissa on myös opiskelupaikka.

– Se on antanut mahdollisuuden panostaa hiihtoon täysipäiväisesti. Kovat seurakaverit ovat tuoneet lisäboostia omaan tekemiseen.

– Kaikki toiminta nykyisessä seurassa on todella ammattimaista, luettelee Kähärä perusteluja ratkaisulleen.

Parhaiksi onnistumisiksi hiihtourallaan tähän mennessä Jasmin Kähärä nimeää Lillehammerin sprintin ja Dresdenin kisaviikonlopun viime joulukuussa.

– Lillehammerin sprintissä hiihdin ensimmäistä kertaa jatkoon. Dresdenissä saavutin maailman valioiden joukossa kymmenennen sijan henkilökohtaisessa sprintissä ja parissprintissä nelossijan.

Mieluisiksi muistoiksi juniorivuosiltaan Kähärä nostaa hiihtokoulut ja yhteistreenit, joita järjestettiin usein Rantakylässä.

– Hiihtomaassa harjoiteltiin mutkia ja alamäkiä. Monet harjoitukset päättyivät leikkimielisiin viestikisoihin. Juniorivuosien luotettavana ja osaavana valmentajana toimi Mikkelin Hiihtäjien Lassi Pöntinen, Kähärä muistelee.