Koronapandemia on jättänyt monet yksinäisyyden vangeiksi – nyt on erityisen tärkeää kysyä, mitä naapurille tai läheiselle kuuluu

Mitä sinulle kuuluu tänään?

Se on hyvin yksinkertainen ja helppo kysymys, mutta aina vain useampi ei sitä enää kuule, kun koronatilanne on ajanut ihmiset yhä enemmän eristyksiin naapureista ja omaisista.

Erityisen vaikea tilanne saattaa olla ikäihmisellä, joka on käytännössä vankina omassa kodissaan. Yksinäisyys syrjäyttää ja masentaa.

– Tällaista viestiä tulee nyt paljon. Ihan vastikään juttelin ikäihmisen kanssa. Hän sanoi ettei enää oikein edes osaa puhua, kun juttukaveria ei ole ollut pitkään aikaan, sanoo diakonissa Mari Ylönen.

Yksinäisyys voi olla vakava asia.

– Se voi suorastaan rampauttaa henkisesti. Aiheuttaa syvää toivottomuutta sen suhteen, millainen loppuelämä tulee olemaan ja myös huonommuuden tunnetta, kun ei kykenekään enää hoitamaan asioitaan ilman apua, Ylönen sanoo.

Ylönen ja Essoten vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Päivi Meskanen patistelevat nyt mikkeliläisiä tekemään helposti hyvää.

– Moni toivoo juttuseuraa. Etenkin vanhukset, omaishoitajat ja vammaiset, joilla kontaktit ulkomaailmaan saattavat olla nyt aivan olemattomat.

– Siihen ei tarvita mitään ihmeellistä. Vain soitto läheiselle tai naapurille ja kysymys: mitä sinulle kuuluu. Usein jo se helpottaa, että pääsee puhumaan asioista ja purkamaan sydäntä, Meskanen sanoo.

– Tässä tilanteessa on ihan luonnollista, ettei läheisten luona käydä kylässä. Emmekä mekään siihen kannusta. Yhteydessä voi olla vaikkei olisikaan läheisessä kontaktissa, muistuttaa Ylönen.

Yhdessäoloa voi toki korona-aikanakin harrastaa, mutta silloin täytyy pitää huolta terveysturvallisuudesta.

– Voi ulkoilla niin että pitää riittävät turvavälit. Taloyhtiöissä voi sopia vaikka yhteisistä ulkoiluhetkistä naapurien kanssa niin ettei olla liian lähellä toista.

– Ei tässä sen kummemmasta ole kyse. Ihan normaalista välittämisestä ja yhteisöllisyydestä, Meskanen sanoo.

Meskanen ja Ylönen työskentelevät Omatorilla, joka kokoaa torin laidalle yhteen sosiaali- ja terveysalan toimijoita.

Kaksikko koordinoi myös yhteistyötä Mikkelin Vapaaehtoistoimijoissa. Siihen kuuluu 17 yhdistystä tai muuta toimijaa, muun muassa Estery, Mikkelin Setlementti, Mikkelin seudun muisti, Virike sekä Mikkelin 4H-yhdistys.

Vapaaehtoistoiminnassa on tarjolla jatkuvasti tekemistä halukkaille. Myös niille, jotka haluaisivat ryhtyä järjestelmällisemminkin tarjoamaan juttukaveria tai vaikka kävelyseuraa yksinäisille.

– Tämä on verkosto, joka pyrkii siihen että jokainen halukas löytää itselleen sopivan paikan vapaaehtoistyön kentässä.

– Meihin kun ottaa yhteyttä, me kysymme vain että mitä haluaisit tehdä. Sitten etsitään yhdessä sopiva tapa toimia, Ylönen sanoo.

Mikkeliläiset ovatkin viime aikoina aktivoituneet vapaaehtoistoimintaan.

– Puheluita on tullut paljon, kiittelee Ylönen.

Vapaaehtoiseksi haluavan ei tarvitse pelätä, että joutuisi toimimaan kylmiltään.

– Me koulutamme kaikki vapaaehtoiset ja olemme myöhemminkin tukena, jos tulee ongelmia. Vapaaehtoisiakaan ei jätetä yksin, Meskanen lupaa.

Kaksikko muistuttaa, että homma pelaa kahteen suuntaan. Yhteyttä voi ottaa, jos tuntee paloa vapaaehtoistoimintaan, mutta myös silloin, jos tarvitsee vapaaehtoista vaikka juttukaveriksi tai vertaistueksi.

Lisätietoa vapaaehtoistoiminnasta Mikkelissä: www.vapaaehtoistyo.fi Päivi Meskanen 050-3117138 paivi.meskanen@essote.fi sekä Mari Ylönen 0400-143232 mari.ylonen@evl.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka