Mikkeliläinen Ari Hämes ja eteläafrikkalainen Lokka Vox tekevät mannertenvälistä musiikkia

Charlotte Someone -yhtye hakee vaikutteita brittiläisestä ja saksalaisesta elektronisesta musiikista.

Mikkeliläinen Ari Hämes säätää kotikoneeltaan taustamusiikkia hiljaisemmalle. Näytöllä pyörii musiikinteko-ohjelma.

Miehen kotistudiossa on kaikki paikallaan. Koskettimet, miksauslaiteet ja monitorit ovat hyvässä järjestyksessä.

Hetken silmäilyn jälkeen katse jämähtää työpöydällä nakottavaan punaiseen munakelloon.

–Se on sitä varten, että muistaisin tehdä joskus jotain muutakin. Ilman sitä voisin istua tässä vaikka päivätolkulla. Tämä kun on sellainen elämäntapa. Onneksi on myös kirjapainohommia vastapainona, Hämes nauraa.

Musiikki. Siitä mies puhuu mielellään ja paljon. Musiikin tekeminen ja kuunteleminen haukkaa ison osan Hämeksen arjesta. Joskus päivät venyvät syntikoiden äärellä pitkälle yöhön.

–Se on se flow ja euforia. Ne tulevat aina kun jotain uutta on syntymässä. Silloin kahdeksan tuntia ei ole yhtään mitään. Sitä vaan katsoo kelloa ja toteaa päivän menneen ohi.

Musiikki on elämäntapa.

Hämes tekee musiikin syntetisaattoreilla ja erilaisilla tietokonesoftilla.

Tuotantotapaa kutsutaan myös konemusiikiksi, mikä kuitenkin kalskahtaa Hämeksen korvaan.

–Konemusiikki kuulostaa siltä, että painan vain nappia ja automaattisesti lähtee syntymään jotain. Eihän se niin mene. Hyvää musiikkia ei synny ilman hyviä ideoita. Käytän mieluummin termiä machine pop, joka on kyllä käytännössä ihan sama asia, mutta kuulotaa hienomalta, Hämes hymähtää.

Koneen näytölle pompahtaa uusi viesti. Se on eteläafrikkalaiselta naislaulajalta Lokka Voxilta, jonka kanssa mies on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2014. Heidän yhtyeensä on nimeltään Charlotte Someone.

–Lokka kirjoittaa iloitsevansa siitä, miten huikea meidän uudesta biisistämme tulee. Se julkaistaan kevään aikana.

Kun välissä on rapiat kymmenentuhatta kilometriä maata ja merta, yhteistyö laulunteossa saattaa kuulostaa vaikealta, muttei ole sitä. Kumpikin hoitaa oman tonttinsa.

–Lokka tekee tekstit ja laulut minun taustojeni päälle niistä tunteista, joita taustat hänessä herättävät. Tästä sujuvasta yhteistyöstä on kiittäminen teknologiaa.

Voxin ja Hämeksen ensimmäinen yhteinen kappale Closure julkaistiin vuonna 2015.

Sittemmin parivaljakon yhteistyö on poikinut kaikkiaan 30 singleä ja EP:tä sekä pari täyspitkää levyä

Brittiläisen uuden aallon yhtyeen Rich Kidsin ja synthpop-yhtye Visagen entinen rumpali Rusty Egan julkaisi vuonna 2019 Charlotte Someonen Never enough -kappaleesta kaksi remix-versiota.

–Se sai kyllä pöyhistelemään rintaa, Hämes nauraa.

Vox ja Hämes tekevät pääsääntöisesti kaiken yhtyeensä musiikin kaksin.

Joskus kappaleet kuitenkin vaativat toisenlaista potkua.

Osassa Charlotte Someonen kappaleissa onkin kuultavissa kitaristi Hobo K:n, basisti Mika Rohusen ja laulaja Maku Tuomisen soitantaa Mikkelin maaperältä sekä helsinkiläistä saksofonistia Jarmo Rouvista.

–Nämä yhteistyöt ovat olleet mukavia. Siinä saa samalla vähän toisenlaista näkökantaa työstettävistä biiseistä.

Charlotte Someonen tuotantoa on kuultavissa kaikissa musiikin suoratoistopalveluissa. Kappaleiden masteroinnista huolehtii mikkeliläinen Terho Leinonen.

Kun kysyn Hämekseltä, mitä musiikkigenreä Charlotte Someone edustaa, joutuu mies miettimään vastaustaan pitkään.

–Se onkin vaikea juttu. Sanotaan, että me teemme melodista musiikkia melankolisella twistillä. Vaikutteet tulevat brittiläisestä ja saksalaisesta elektronisesta musiikista.

On aina kiinnostavaa tietää, mistä kaikki sai alkunsa.

Hämes liittyi ensimmäiseen bändiinsä 70–80-luvun taitteessa. Punkkia soittavan bändin nimi oli St Michel S/S.

–Punk menee kuunnellessa edelleen. Muun muassa Sex Pistolsia tulee kuunneltua. Mutta myönnetään, ettei meidän musiikkimme ihan Sex Pistolsin tasoista ollut. Jostakin on aina aloitettava, Hämes nauraa.

–Ja ihan alkuunhan aloitin rumpalina, mutta se ei ollut minua. Syntikat puolestaan veivät minut mennessään ensimmäisen kokeilun jälkeen, vaikka en minä siitä tajunnut yhtään mitään. Hyviä melodioita alkoi kuitenkin syntyä nopeasti, ja vaihdoimme genren lennosta syntikkapoppiin, koska halu mennä eteenpäin oli myös kova.

Sittemmin Hämes on ehtinyt soittaa useammassa paikallisessa bändissä ja tehnyt kappaleita myös yksin.

Yhteistyö Lokka Voxin kanssa sai alkunsa onnellisesta sattumasta. Hämes etsi netistä biiseihinsä laulusämplejä ja törmäsi tuurilla Voxin nauhoituksiin.

–Tykästyin Lokan ääneen ja sanoituksiin, ostin häneltä yhden setin ja aloin kasaamaan biisiä. Sen jälkeen löysin hänen sähköpostiosoitteensa ja laitoin biisinäytteen. Ilman Lokka Voxia ei tapahdu yhtään mitään.

Millaisia tulevaisuuden visoita teillä on musiikin saralla?

–Tietysti pyrimme julkaisemaan uusia biisejä tasaiseen tahtiin. Siinäpä ne suunnitelmat sitten ovatkin. Ei ole syytä asettaa sen kummempia tavoitteita. Olen erittäin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Kaikki on elämässä hyvin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka