Valokuvakeskuksessa on esillä Mikkeliä linnun silmin nähtynä

Olli Jaatisen näyttely kuvaa kaupunkia harvoin nähdystä vinkkelistä.

Tavallinen tallaaja katselee kotikaupunkiaan useimmiten aika matalalta.

Tuttujen maisemien katseleminen ylhäältä tuo niihin aivan uudenlaista kulmaa ja syvyyttä. Mikkelin Valokuvakeskuksen uusi näyttely vie kävijän yläilmoihin Olli Jaatisen ilmakuvien avulla.

Mikkeliä ovat vuosikymmenten saatossa ilmasta kuvanneet paikallisista ainakin Väinö Bremer, Erkki Kakkonen ja Paavo Jussi-Pekka. He ovat kaikki olleet rutinoituneita lentäjiä ja yleensä he ovat kuvatessaan lentäneet yksin, taustoittaa Jaatinen.

Vanhojen tekijöiden esimerkki innoitti Jaatisen tekemään saman.

– Koska minulla ei ole lentolupakirjaa, olen turvautunut Mikkelin ilmailuyhdistyksen palveluihin. yhdistyksen puheenjohtaja Kai Vana on lennättänyt minua kahdesti vuosina 2014 ja 2015.

– Toimitin silloin tulevaa Mikkeli - Kaupunki muutoksessa -kirjaa, johon otoksiani päätyi muutamia. Tässä näyttelyssä aiemmin näkemättömiä kuviani on parisenkymmentä.

– Suurissa vedoksissa riittää yksityiskohtia. Käynnissä on niin viitostien parannustyöt kuin myös Jurassic Rock -tapahtuma Kenkäveronniemessä, Jaatinen kertoo.

Näyttelyn nimi juontaa juurensa yhdestä Jaatisen takavuosien projektista.

– Toimitin lentäjä Paavo Jussi-Pekan otoksista vuonna 2012 kirjan nimeltään Ilmakuvia Mikkelistä.

– Välttääkseni käyttämästä samaa nimeä päädyin lisäilmaukseen ”linnun silmin”. Se kertoo mielestäni siitä tunteesta, kun olet noussut siiville, irronnut maankuoresta ja liitelet arjen yläpuolella noin viidensadan metrin korkeudessa.

– Se taika, kun olet poistunut normaalista olotilastasi ja tarkkailet näkymiä uusin silmin. Linnun silmin. Kuinka lumoavaa, hehkuttaa Jaatinen

Mikä ilmakuvissa sitten Jaatista kiehtoo?

– Uusi näkökulma kaupunkiin tekee näkyväksi asioita, joita ei sammakkoperspektiivistä tule huomioineeksi.

– Katselen näitä kuvia tuoreesti ja vähän samalla tavalla kuin kaava-arkkitehti, jolle vastaava näkökulma on arkipäivää.

Ja toden totta: kun katselee Mikkeliä linnun silmin, hahmottuvat kaupunginosien erilaiset luonteet selvästi.

Isoista kuvista näkyy myös Mikkelin muutos. Vaikka kuvat ovat vain muutaman vuoden vanhoja, on moni rakennus jo saanut antaa tilaa uusille.

Olli Jaatinen (s. 1960, Haukivuori) on pitkän linjan mikkeliläinen valokuvaaja ja valokuvataiteilija. Kymmenien näyttelyiden lisäksi hän on viimeisen viidentoista vuoden aikana keskittynyt kuvateosten tekoon, joita hän on tehnyt jo kuusitoista.

Työn alla on lukuisten omien kirjojen lisäksi laaja kuvateos puumalalaisen valokuvaaja Leo Montosen (1905–1968) tuotannosta.

Jaatinen on Valokuvataiteilijoiden Liitto ry:n kunniajäsen.

Olli Jaatinen: Linnun silmin - ilmakuvia Mikkelistä 20.1.–12.3.2022 Mikkelin valokuvakeskuksessa, Puistokatu 3. Avoinna ti–pe 11–17, la 11–15

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka