Mikkeliläinen Jyrki Kasanen toteutti unelmansa uistimia valmistavasta yrityksestä

Norolanin kalastustarvikkeet ovat tarkkaa käsityötä.

Kalastus, käsityöt, kaupanteko. Näitä kolmea mielenkiinnon kohdettaan mikkeliläinen Jyrki Kasanen halusi lähteä seuraamaan, kun hän nelisen vuotta sitten päätti jättää huonekaluliikkeen esimiestehtävät taakseen ja siirtyä yrittäjäksi.

Vuonna 2019 syntyi käsityönä vieheitä ja muita kalastustarvikkeita valmistava Norolan Artisanlures Oy.

Yritys on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo niittää menestystä viehemarkkinoilla.

Ensimmäinen iso edistysaskel tapahtui lähes heti yrityksen perustamisen jälkeen, kun Norolan Light Spoon sai Erä-lehdeltä nimityksen vuoden haukivieheeksi.

Testivoitto toi heti ison boostin kysyntään, ja tuoreen yrityksen tunnettuus kasvoi rytinällä.

–Oli hieno yllätys, miten nopeasti tuotteet löivät läpi. Se oli todella upea juttu, Kasanen muistelee.

Emme tingi käsityöstä.

Norolanin toiminta käynnistyi aluksi Kasasen kotiverstaalla Mikkelin Norolassa, mutta alusta alkaen osakeyhtiönä.

–Tuli tunne ja myös kannustusta siihen suuntaan, että tässä on oikeasti potentiaalia. Ihan jo siksi osakeyhtiö oli ainoa oikea ratkaisu.

Kasanen kertookin luottavansa omaan tuotteeseensa kuin kallioon. Se välittyy hyvin myös hänen tulevaisuuden visioissaan. Norolanista on hänen mukaansa määrä kasvaa kansainvälisesti merkittävä uistinvalmistaja.

–Mutta käsityöstä, laadusta ja kotimaisesta tuotantoketjusta emme tingi, mies painottaa.

Kasasen vahva aavistus tuotteiden menestyksestä viehemarkkinoilla vaikuttaa osuvan oikeaan, sillä Norolan on yksi kalastusalan nopeimmin kasvaneista startup-yrityksistä.

–Sanotaanko, että aika hyvin menee. Toisena toimintavuotena verkkokaupan myynti kymmenkertaistui ensimmäisestä.

Kasanen on myös saanut rinnalleen yrityskumppanin Petri Janhusen sekä kaksi työntekijää.

Norolanin verstas siirtyi omiin piskuisiin toimitiloihinsa Mikkelin keskustan tuntumaan ensimmäisen toimintavuotensa aikana.

Tilat kävivät kuitenkin melko nopeasti ahtaiksi, ja nyt yritys onkin muuttanut jälleen uusiin ja väljempiin tiloihin. Verstasta pyöritetään nykyään Tenholankadulla Studio Wäkewän entisissä tiloissa.

–Tilaa tarvitaan, sillä alkanut vuosi tulee olemaan meille varmasti kovaa kasvun aikaa. Myymäläpuolta emme tule tähän avaamaan, myynti hoituu jatkossakin verkkokaupan ja jälleenmyyjien kautta.

Verkkokauppa onkin Kasasen mukaan Norolanin peruspilari.

Yritys avasi ensimmäisen kansainvälisen verkkokauppansa Ruotsiin viime vuoden alussa.

–Verkkokauppa on tätä päivää ja tulevaisuutta. Nyt olemme avaamassa verkkokauppaa Norjaan ja näillä näkymin tämän vuoden aikana myös Yhdysvaltoihin – ainakin suunnitelmat ovat hyvällä mallilla.

Kaupan on kymmenkunta erilaista uistintyyppiä, pilkkejä sekä lisäksi oheistuotteita, kuten pilkkirukkasia ja kalastusmyssyjä.

Erityistä mielenkiintoa asiakkaissa ovat herätteet kuvalliset uistimet, joihin asiakas saa valita esimerkiksi oman, kaverinsa tai puolisonsa valokuvan.

Myyntihitiksi nousseet kuvalliset uistimet olivat alun perin vitsi, ja Kasanen valmisti niitä vain kavereilleen.

–Aika paljon asiakkaat sanovat, että eihän niitä uskalla käyttää, koska ovat niin hienoja. Kuvalliset uistimet menevät kyllä koristeenakin, mutta ihan oikeaa käyttöä varten nekin on tehty, Kasanen naurahtaa.

Norolanin vahvuuksia ja arvoja niin Suomen kuin maailmanmarkkinoillakin ovat Kasasen mukaan ainutlaatuisuus ja vastuullisuus.

–Täällä ei esimerkiksi synny kahta samanlaista pilkkiä, jokaisessa on uniikki kuvio. Haluamme tehdä kaiken myös vastuullisesti ja ekologisesti. Teemme vain ja ainoastaan sellaisia uistimia, joita itsekin haluamme käyttää.

Koko ikänsä kalastuksen ja käsitöiden parissa viihtynyt Kasanen kertoo toteuttavansa parhaillaan pitkäaikaista unelmaansa.

–Olen valmistanut harrastusmielessä uistimia kavereilleni jo kauan ennen yrityksen perustamisesta. Käsityöt ovat aina kiinnostaneet, ja kaupanteolla olen hankkinut elantoni. Tässä on tavallaan kolme unelmaa yhdistettynä.

Millaiset ovat Mikkelin seudun kalavedet kokeneen harrastajan näkökulmasta?

–Oikein hyvät. Näistä vesistöistä saa olla ihan maailmanlaajuisesti ylpeä.

Kasasen perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi tytärtä, jotka ovat iältään kuusi- ja yhdeksänvuotiaita.

–Vaimo ei ole vielä innostunut kalastamisesta, mutta tyttöjen kanssa olemme käyneet paljonkin kalassa ja ihan mielellään ovat mukana, Kasanen naurahtaa.

Heistä on kasvamassa kovia eränkävijöitä isänsä jalanjäljissä?

–Kyllä, nimenomaan, hän virnistää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka