Kun pappa oli yksinäinen, Mirka Saariselle avautui uusi ura - Eläkeikäisiä työllistävä Seurana Oy toimii nyt myös Mikkelissä

Mirka Saarisella oli ongelma. Helsingissä asuva, tapahtuma-alalla toimiva nainen halusi, että hänen tamperelaisessa palvelukodissa asuvalla papallaan olisi kaveri, joka kävisi säännöllisesti juttelemassa, kahvilla ja katsomassa, että asiat ovat kunnossa.

Henkilökunnalla ei siihen ollut aikaa ja useimmat asuinkaverit olivat jo niin huonokuntoisia, ettei kommunikaatio enää pelannut.

Mutta eihän sellaista löytynyt. Niinpä Saarinen irtisanoutui työstään ja perusti oman yrityksen vuonna 2017.

Syntyi Seurana Oy. Ei-sairaanhoidollinen vanhusseurapalveluyritys välittää ikäihmisille seuraa joko heidän omaan kotiinsa tai hoivakotiin.

Yritys toimii kaikkialla Suomessa ja sen työntekijöiden keski-ikä on 67 vuotta.

Nyt yritys on laajentanut toimintaansa myös Mikkeliin ja haluaa rekrytoida uusia seuralaisia, kuten yrityksen työntekijöitä kutsutaan, myös täältä.

– Meillä on Mikkelissä jo viisi työntekijää ja toiminta on päässyt hyvin alkuun. Lisää kuitenkin tarvitaan.

– Erityisesti Ristiinan suunnalla olisi tarvetta seuralaisille, toimitusjohtaja Saarinen viestittää.

Seuralaiseksi pestattavalta edellytetään positiivista asennetta ja halua antaa vertaistukea sekä keskustella seniori-ikäisten kanssa.

– On tärkeää, että meille työskentelevällä henkilöllä on jo omaakin elämänkokemusta, jotta hän pystyy kuuntelemaan omaa vanhusystäväänsä ja olemaan tilanteissa aidosti läsnä, Saarinen kuvailee.

Tapaamiset ovat aina samana päivänä viikossa ja niiden kesto on kahdesta kuuteen tuntiin.

– Erityisesti muistisairaille on tärkeää, että rytmi on säännöllinen ja että seuralainen on se sama ja tuttu. Se auttaa heitä painamaan vierailut mieleen, Saarinen perustelee.

Tehtävään kuuluu myös viestiminen ikäihmisten omaisten kanssa. Se tapahtuu Whatsapp-viestiryhmän välityksellä.

– Viestejä jätetään omaisille luonnollisesti asiakkaan voinnista ja käynnin kuulumisista, mutta kaikenlaista viestiä vaihdetaan. Voi vaikka kertoa, että nyt tarvittaisiin hoivakotiin lisää vaihtovaatteita, havainnollistaa Saarinen.

Seuralaiset saavat koulutuksen tehtäväänsä ja siinä käytettäviin sovelluksiin. Työstä maksetaan 13 euron tuntikorvaus.

Palvelun tilaa tyypillisimmin omainen, joka Saarisen tapaan haluaa omaiselleen säännöllistä seuraa. Tilaus hoituu yrityksen verkkosivujen kautta.

– Ensin tehdään kartoitus, jossa selvitetään ikäihmisen ikä, kunto, toivomukset ja asuinpaikka.

– Sen jälkeen teemme ikäihmisen luo veloituksettoman kartoituskäynnin, jossa myös omaisen toivomme olevan mukana.

– Jos kaikki toiveet osuvat kohdalleen, mietimme, kuka seuralaisistamme voisi olla sopiva juuri tälle ihmiselle, Saarinen sanoo.

Erityisesti miespuoliset seuralaiset ovat kysyttyjä, sillä moni ikämies arvostaa kaveria, jonka kanssa voi jutella vaikkapa urheilusta tai muusta läheisestä asiasta.

– Monet meidän kauttamme syntyneet ystävätarinat ovat oikeasti kauniita ja koskettavia, Saarinen sanoo.

Palvelun hinta asiakkaalle on 38 euroa tunnilta. Summa on kotitalousvähennyskelpoinen, asui ikäihminen omassa kodissaan tai palveluasunnossa.

– Kotitalousvähennyksen jälkeen tuntihinnaksi jää hieman yli 15 euroa, laskee Saarinen.

Seurana Oy:llä on tällä hetkellä noin 80 seuralaista ympäri Suomen. Seuralaisten ikä vaihtelee hieman alle 60 ikävuodesta yli kahdeksankymppisiin.

Palvelun hankkimisesta ja seuralaiseksi pestautumisesta saa tietoa osoitteesta www.seuralaiseksi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka