Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työväen näyttämöpäivien perinne jatkuu ensi vuonna

Harrastajateattereiden suurtapahtuma ei kaadu kahteenkaan koronavuoteen. Keväälle suunnitellaan pienimuotoisempaa pop up -tapahtumaa.

Mikäli korona saadaan tainnutettua, voidaan tältä vuodelta peruttu Työväen näyttämöpäivät -festivaali järjestetään kokonaisuudessaan ensi vuonna. Näin uskoo vahvasti ensi vuoden näyttöpäivien tuottaja Minttu Tamski.

–Jaksan edelleen luottaa siihen, että ensi vuonna festivaalit pystytään järjestämään normaalisti. Uskon että sekä katsojien että harrastajaryhmien teatterinälkä on vuoden päästä entistä suurempi, Tamski sanoo.

Harrastajateatterikentällä merkittävä kolmipäiväinen tapahtuma piti järjestää tammi-helmikuun vaihteessa.

Yli 40-vuotisen perinteen omaavan festivaalin kohtaloksi koitui jo toistamiseen korona. Tapahtuma jouduttiin perumaan myös viime vuonna.

Perumispäätökseen vaikuttivat ensisijaisesti koronaturvallisuus ja -rajoitukset. Nykyisillä rajoituksilla esityksiä ei olisi pystytty järjestämään turvallisesti.

–Totesimme tämän vuoden tapahtuman tuottajan Mikko Väänäsen kanssa, että 50 hengen yleisörajoitus olisi voitu toteuttaa ainoastaan Mikkelin Teatterilla suurella näyttämöllä. Se tarkoittaa sitä, että kolmella näyttämöllä toteutus olisi ollut täysin mahdoton, Tamski kertoo.

Suuntaamme katseen innolla kohti tulevaa.

Tapahtuman järjestäminen ei olisi kannattanut taloudellisestikaan.

–Rajoituksen vuoksi lipputulot olisivat jääneet arviolta 30 prosenttia normaalista. Niillä tuloilla ei olisi voinut mitenkään kattaa festivaaleista aiheutuneita kuluja.

Tamski sanoo, että päätös tapahtuman perumisesta jo toistamiseen oli vaikea ja karvas. Harmitusta lisää se, että näyttöpäivien paketti oli käytännössä jo täysin valmis. Tänä vuonna tapahtumassa olisi nähty yhteensä 20 näytöstä neljässä eri esityspaikassa.

–Henkisesti kolaus on suurin katsojille ja erityisesti esiintyville ryhmille. Pääsy näyttämöpäiville on suuri palkinto harrastajille isosta työstä, joten kyllä tämä harmittaa meitä kaikkia. Lisäksi katsojat odottivat jo teatteriin pääsyä.

Tamski haluaa kiittää tapahtuman yhteistyökumppaneita ymmärryksestä ja tuesta.

–Sokos Hotel Vaakuna ja Scandic Mikkeli antoivat siirtää hotellikiintiömme seuraavaan vuoteen. Saimme myös peruuttaa varaamamme mainospaikat maksutta. Toivomme, että valtio tukee kulttuurialaa myöntämällä avustuksia peruutuksista aiheutuneisiin kustannuksiin.

Ensi vuoden tapahtumaa lähdetään suunnittelemaan Tamskin mukaan entistäkin suuremmalla sisulla.

–Emme murehdi liikaa menetettyjä tapahtumia tai euroja, vaan suuntaamme katseen innolla kohti tulevaa.

Työväen näyttämöpäivien esiintyjähaku ensi vuodelle alkaa toukokuussa. Tapahtuma järjestetään 27.–29.1.2023.

–Toivomme, että harrastajateatterit ovat saneet ryhmänsä kokoon ja päässeet valmistamaan uusia upeita esityksiä. Tilanne tämän vuoden hakijoiden suhteen valitettavasti nollaantuu täysin, ja ryhmien täytyy laittaa uutta hakemusta tulemaan.

Tamski kertoo, että keväälle on suunnitteilla pienimuotoisempi pop up -tapahtuma. Siellä nähtäisiin alustavan suunnitelman mukaan osa tämän vuoden näyttämöpäiville kaavailluista esityksistä. Ohjelmatoimikunta kokoontuu ideoimaan pop up -tapahtuman sisältöä tänään keskiviikkona.

–Työväen näyttämöpäivien hallitus ei halua tapahtuman unohtuvan Mikkelissä. Tästä syytä haluamme tuottaa keväälle edes pienimuotoisen tapahtuman, jonne pystyisimme tuomaan jotain suoraan peruuntuneesta ohjelmakokonaisuudesta.

Työväen näyttämöpäivät on yksi Suomen merkittävimmistä harrastajateatterikentän tapahtumista. Tänä vuonna tapahtuma olisi järjestetty jo 45:ttä kertaa.